Ledare och omtyckta personer använder ofta ord som inspirerar, inkluderar och ger energi. Dessa individer ses ofta av andra som positiva, ödmjuka och medmänskliga, samtidigt som de omnämns som personer som engagerar omgivningen. De är omtyckta och respekterade och är med och påverkar företag, organisationer, och samhället i stort, i en positiv riktning.

Så är det så enkelt att bara byta ut några ord för att bli mer omtyckt och respekterad? Nja, kanske inte direkt, men om du reflekterar över orden och dess betydelse så kommer dina tankar och din attityd att ändras, vilket i sin tur gör att du kommer att märka positiva resultat.

När ordet ”ledare” används i texten syftar jag på alla som är ledare i samhället; föräldrar, lärare, chefer, syster, bror, vän, ja vi kan alla anses vara ledare i olika situationer.

Här är ordvalen som kan göra skillnad

Vi – När man jobbar tillsammans med andra, även om man t ex pratar med en kund eller en person som inte vanligtvis tillhör gruppen, så är ordet VI att föredra. Det signalerar att vi gör detta tillsammans och att lösningarna och eventuella misslyckanden är något vi tillsammans tar ansvar för.

Nej – Vi är många gånger programmerade att gå människor till mötes och då kommer ordet Ja lätt upp som en groda från ingenstans. ”Låt mig fundera en stund” är ett bra alternativ som visar på att du respekterar personen och samtidigt ger det dig en stund att tänka över situationen och eventuella konsekvenser av ditt beslut.

Fantastiskt – Uttjatat kanske du tänker, men detta ord säger så mycket om personen som använder det. Det är positivt laddat och även om positivt tänkande inte löser alla världens problem så skapar det energi i rummet.

Läs även: Personlig integritet och dess betydelse för en ledare

Framgång – Ännu ett ord som kan uppfattas som slitet. Framgång betyder kort och gott ”att göra framsteg”. Vad kan vara bättre än att ta steg framåt i rätt riktning?

Inspirerad – ”Jag känner mig inspirerad”. Smaka på det. Den positiva energin från ordet sprider sig lika snabbt som doften av nybakta kanelbullar.

Motiverad – Detta ord är bra att använda när du beskriver en medarbetare. ”Personen är motiverad”. Det skapar även ett utrymme för personen att sträcka på sig och prestera ännu bättre.

Förbättra – Alla vill vi höra ordet förbättring. Det klingar länge och klart och väcker en av våra mest primala instinkter.

Uppmuntra – Att våga ta ett steg framåt är betydligt enklare om någon uppmuntrar en. Därför är det sådan kraft i detta ord och denna handling.

Missa inte: 12 livsregler för att stå emot allt kaos

Tänk om – ”Tänk om vi ser på problemet från ett annat håll?”. ”Tänk om det är en möjlighet?”. Frasen uppmuntrar till innovation och nytänkande och gör så att alla får använda knoppen en extra gång. Det skapar engagemang.

Föreslå – Bra ledare och chefer berättar sällan hur något skall utföras. De kommer i stället med förslag på hur man skulle kunna göra. Det är mjukare och uppmuntrar individen att använda sin kreativitet och tänka själv.

Uthållig – Det som skiljer den som lyckas från den som misslyckas är en enda sak. Uthållighet. Nöt in ordet i din egen hjärna och använd det i kommunikation med andra. Det leder till mer framgång för alla.

Tack – Det är aldrig fel att säga tack och du kan aldrig använda det för ofta.

Lästips: Så blir du mer omtyckt - en sak som alltid fungerar

Fokuserad – ”Många bollar i luften” vet vi idag av forskning att det bara är en klyscha som ingen egentligen behärskar. Fokus på en sak tills att uppgiften är klar och inget annat däremellan, det skapar resultat. ”Du verkar fokuserad” är med en fras som de flesta människor vill leva upp till.

Respektera – ”Jag respekterar ditt beslut”. Genom att använda detta ord visar du att du ser den andre personen som en fritt tänkande varelse som kan ta egna väl grundade beslut. Det föder mer respekt mellan människor och i gruppen.
Och avslutningsvis det kraftfullaste ordet av dem alla.

Förlåt – Om detta ord bara användes lite oftare skulle så många fler människor må bättre. ”Förlåt mig, det var inte meningen att få dig att känna så. Det ska inte hända igen.” eller ”förlåt, det var fel beslut av mig”. Stora personligheter vågar använda ordet förlåt. Det visar på mognad och styrka och när det uttrycks på fullaste allvar är det få saker som inte blir förlåtna. Finns det något annat ord som bygger mer respekt mellan två individer om det används rätt?

Så visst kan val av ord spela en stor roll.

Saknar du något? Skriv en kommentar nedan.

Läs vidare: 15 frågor för ett mer produktivt, tillfredsställande och meningsfullt liv


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2015-02-12 16:39
Yes. Ord och dess inneboende slagkraft är otrolig. Oftast värderas inte ordet innan vi startar kommunicera, vi väger sällan syfte och funktion mot hur vi vill att utgången ska bli i en diskussion. Ofta så manifesteras något på direkten om vi använder väldigt laddade ord som ; "måste", "ska" och "bör" till ett krav och något som vill få oss att prestera utan att egentligen veta om det är möjligt. Detta kan leda till onödiga misslyckanden istället för framgång. Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.