Allt du någonsin gör kretsar kring den person du verkligen är inombords. Och den person du är innerst inne framgår av dina handlingar och de saker du gör och säger.

Vad betyder integritet?

Ordet integritet betyder att en person har fasta och högt hållna moraliska principer som denne konsekvent lever efter. Personer med stor integritet är nästintill orubbliga i sina värderingar och låter sig inte lätt påverkas av yttre omständigheter och påtryckningar. Personen har hög självkänsla och är som regel ärlig mot sig själv och andra.

Ordet integritet kommer från latinets integer som betyder hel eller fullständig.

Ledarskap och hur det definieras

Ledarskap kan kort och gott definieras som "förmågan att få anhängare/följare". För att få människor att följa dig, få dem att underordna sina intressen till dina och förbli lojala, måste de kunna tro på dig, vad du står för och vara villiga att ge dig sin tid och energi. Ledarskap är därför ett förtroende som givits till dig av andra. För att förtjäna detta förtroende måste du vara sann mot dig själv. Först då kan du leva i sanning med andra, vinna deras förtroende och bli en ledare andra vill följa.

Var en god förebild

Något av det viktigaste du måste göra som ledare är att vara en god förebild. Föregå alltid med gott exempel och lev som du lär. Var dig själv och agera som om alla andra tittar på och studerar dig, även när du vet att ingen ser. Goda ledare är helt tillförlitliga. Människor kan lita på deras ord och veta att det som sagts kommer att bli gjort, om inget helt oväntat inträffar. De utlovar löften med försiktighet och håller sitt ord.

Var konsekvent

Att vara konsekvent är grunden för integritet i mänskliga relationer. De främsta ledarna är konsekventa från en dag till nästa, från en situation till nästa, alltid i alla situationer. När ledaren visar konsekvens i allt blir ledaren enkel att lita på, folk vet vad de kan förvänta sig och det blir inga överraskningar. En sådan ledare är lätt att följa.

Två grundläggande typer av ledarskap eller ledarstilar

Det finns två grundläggande typer av ledarskap i näringslivet idag – transaktionellt och transformellt ledarskap. Transaktionellt ledarskap är förmågan att styra människor, hantera resurser och få jobbet gjort. Alltså grunden för de flesta chefer i Sverige och världen. Transformellt eller transformerande ledarskap är den andra ledarstilen och det är den viktigaste formen av ledarskap i dag. Det är förmågan att motivera, inspirera och lyfta människor till nya nivåer där de kan prestera ännu bättre.

Transformellt ledarskap är något som alltid kommer efterfrågas

Transformellt ledarskap är förmågan att beröra människor känslomässigt, att stärka dem till att växa, bli mer och bidra till mer än vad de någonsin gjort förut. Denna förmågan gör att ledaren kan framkalla fantastiska prestationer från helt vanliga människor.

Vi avslutar med ett citat om integritet från en av de största och kanske internationellt mest kända svenska ledarna genom tiderna.

"Du kan inte leka med djuret inom dig utan att bli helt djurisk, leka med falskhet utan att förverka din rätt till sanning, leka med grymhet utan att förlora din mentala känslighet. Den som vill hålla ordning i sin trädgård lämnar ingen plats för ogräs." - Dag Hammarskjöld

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.