Det vanligaste sättet att få företaget att växa är att ta in nya medarbetare och delegera för att få dem att ta över en del av dina arbetsuppgifter. Här följer några goda råd.

När företaget växer kan det vara svårt att hinna med allting själv. Kanske får du fler förfrågningar och begäran om offerter än du hinner svara på eller hopar sig kunderna och du hinner inte med allt vad det innebär? Då är det förmodligen dags att ta nästa steg i företagets utveckling, nämligen att expandera genom anställning.

Det är många företagares dröm att verksamheten skall växa sig större. När detta väl sker är det inte sällan det medför både stress och press för plötsligt hinner du inte med det du ska. Du har bara ett visst antal timmar på dygnet och en hög arbetsbelastning är inte hållbar i längden. Detta innebär att du tillslut står vid ett vägskäl – ska du fortsätta expandera din verksamhet eller behålla den som den är?

Vad behöver du?

En expansion kan göras på flera sätt och det finns många lösningar att ta till. Fundera över vad det egentligen är som du behöver hjälp med. Är det de administrativa bitarna, eller en kollega med samma arbetsbehörighet som du som kan vara ute hos kunder och jobba eller är det någon som är duktig på något annat som kompletterar det du är bra på? När du vet vad du behöver kan du hitta en passande lösning.

Anställa

Om du tror att ditt företag skulle behöva ytterligare en medarbetare bör du sätta dig ned och gå igenom företagets ekonomi och kommande uppdrag. Finns det tillräckligt med pengar för att anställa en medarbetare och kommer det finnas tillräckligt med uppdrag för att hålla personen med jobb? Ett tips är att räkna på minst ett år framöver. Utifrån din företagsbudget vet du hur mycket en anställning får kosta samt hur många timmar den skall omfatta varje månad.

Hyr in andra företagare

Om du inte vill ha en anställd kan det vara ett alternativ att se dig om bland andra företagare, det kanske finns någon som säljer konsulttimmar som du skulle kunna köpa in. Att hyra in andra företagare kan ha både fördelar och nackdelar. Framförallt kan det vara värt att tänka på att en inhyrd företagare inte förbinder sig till din verksamhet under någon specifik tidsperiod. Detta innebär att om ett nytt uppdrag dyker upp som är mer intressant kan du förlora din konsult relativt snabbt. Att ta in en konsult är också som regel dyrare än exempelvis en anställd, men det går att förhandla fram ett avtal som passar båda parter.

Ta hjälp av bemanningsföretag

Om du vill hyra in personal men inte vet vart du ska hitta rätt kandidater kan du ta hjälp av ett bemanningsföretag. Dessa företag är specialiserade på att hyra ut konsulter, ibland så snabbt som inom 60 minuter. När du kontaktar dem beskriver du inom vilken bransch du verkar i och vilka arbetsuppgifter som konsulten eller konsulterna ska utföra. Du får hjälp, råd och matchning av personalen, som ofta har mångårig erfarenhet på området. I detta fall ingår du avtal med bemanningsföretaget och inte konsulten själv, vilket kan vara effektivt och spara en hel del tid rent administrativt och du slipper dessutom rekryteringen.

Växa-stödet

Fram till 2021 kommer du som företagare kunna ta del av regeringens initiativ kallat Växa-stöd som innebär sänkt arbetsgivaravgift från 31,42 % till 10,21 %. Detta sker i syfte att stimulera expansionen och göra det lättare att anställa för företag. Växa-stödet gäller för flera olika bolagsformer, men ställer bland annat krav på att den anställde ska arbeta minst 20 timmar i veckan och ha en minst tre månader lång anställning. Den sänkta arbetsgivaravgiften gäller under ett år. Lär mer här på Skatteverket om vad som gäller.

Värdefulla tips när du ska anställa

Det finns saker som kan underlätta om du har bestämt dig för att anställa. Här är några:

1. Eftersom du kommer behöva hjälpa din nya medarbetare att sätta sig in i arbetet kan det vara klokt att anställa under en period då det är lite mindre att göra för att minska pressen på dig själv. Framförhållning är nyckeln. Om du vet att sommaren är den mest hektiska perioden på hela året bör anställningen ha skett i god tid innan dess.

2. Gör en noggrann analys av vilken typ av person ditt företag behöver ta in. Skall det vara någon vars egenskaper kompletterar eller matchar dina egna? Det är lätt att söka efter någon som liknar en själv men det är inte alltid den bästa vägen framåt. Även när det gäller kompetens – söker du en person som ska utföra liknande sysslor som dig eller söker du annan kompetens som möjliggör en expansion av företagets verksamhetsområde?

3. Börja med en provanställning. Det gör det möjligt för dig att utvärdera och tänka om ifall det inte fungerar med just den personen.

4. Läs in dig på vilka skyldigheter du som arbetsgivare har och vad den anställde kan förvänta sig av dig. Så fort du går från enmansföretag till att driva företag med anställda blir du en företagsledare, därför gäller det att du praktiserar gott ledarskap.

Missa inte: Tips och tricks för dig som ska anställa för första gången

Delegering och inköp av specifika tjänster

När du väl anställt är det inte ovanligt att det känns svårt att släppa kontrollen. Eftersom du varit egenföretagare, kanske under en längre tid, och därmed van att göra det mesta själv kan det bli svårt att lämna över arbetsuppgifter till den nyanställde. Men en av de viktigaste faktorerna för att verkligen få nytta av din medarbetare är att våga delegera arbetsuppgifter för att avlasta dig själv. Våga be om hjälp och träna på att delegera ansvar, det är hela poängen med att anställa.

Relaterad läsning: 5 viktiga steg för att delegera med framgång

Alla vill inte växa

Denna artikel utgår ifrån att du vill få företaget att växa, men ibland är en ny anställd inte den rätta vägen. Kanske räcker det med att köpa in specifika tjänster för att kunna fokusera på det som du gör bäst och sen titta på en nyrekrytering längre fram. Är inte bokföring din starka sida är detta definitivt något som du kan köpa in till företaget. Om inte marknadsföring är din grej så finns det mängder av företag vars tjänster kan hjälpa dig att nå nya kunder.

Slutord

Vi har här tagit upp ett antal sätt att kunna ta ditt företag till nästa nivå. Kom ihåg vikten av att definiera företagets behov eftersom det är grunden för att hitta rätt person att anställa. Genom att lägga ned tid på ordentlig research ökar chanserna för att du får in en medarbetare som tillsammans med dig tar ditt företag i rätt riktning.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.