Vad är företagsutveckling?
Företagsutveckling innebär allt som får ditt företag att vidareutvecklas och växa. Företagsutveckling är ett spännande ämne inom entreprenörskap och företagande, där teori och handling varvas för att få företaget att sälja mer, öka marginalerna och nå nya höjder. Det innefattar ditt företags vision, mål, strategi och fokuserar på ekonomi, marknad, ledarskap och försäljning. Många skulle nog säga att grunden för företagets utveckling handlar om just försäljning och kundservice - att lägga fokus på det bör därför alla som ska starta eget och driva företag.
Företagsutveckling är ett annat ord för affärsutveckling.
25 råd om företagsutveckling
Här är några goda råd för att göra framsteg med företaget.
1. Förbättra kundservice - kontakta kunderna regelbundet
Dina kunder är allt. Slå en signal till dem och samla på dig feedback om vad de tycker och vad du kan göra bättre. Bjud in till workshops, luncher, mässor, föreläsningar, etc för att knyta dina kunder, partners och leverantörer närmare. På så sätt kan ni på ett naturligt sätt utbyta erfarenheter och få tips som kan ligga till underlag för företagets utveckling.
2. Anställ rätt människor
Fel medarbetare är inte bara en onödig kostnad, det tär även på energin och minskar möjligheterna att utveckla företaget. Rätt person på rätt plats kan däremot hjälpa till att utveckla och lyfta företaget till nya höjder. För att rekrytera rätt kan du antingen läsa på och lösa rekryteringen själv, eller ta in experthjälp.
3. Få dina medarbetare engagerade
Använd dina medarbetare och få dem engagerade då ett företag inte kan utvecklas med en person. Med dialog, ett tydligt ledarskap och en bra plan kan dina medarbetare vara nyckeln till företagsutveckling. Regelbunden brainstorming kan vara ett sätt att involvera medarbetare där ni tillsammans får fram de bästa idéerna, samtidigt som ni kommer närmare varandra och lär er att jobba tätt ihop i ett team.
4. Rekrytera en bra och erfaren styrelsegrupp
En väl fungerande och aktiv styrelse är ofta det som skiljer ledande företag mot de som står och trampar vatten. Att sätta ihop en advisory board är ett smart alternativ till en styrelse för att få fram nya idéer och få in erfarenhet utifrån. Men det ena utesluter inte det andra.
4. Teknik är till din fördel, om du använder den
AI, datainsamling, robotisering, appar, program - det finns oändligt med tekniska lösningar som kan hjälpa till att lyfta företaget genom att spara mantimmar och förbättra delar av företaget som till exempel försäljning, marknadsföring och kundservice.
5. Affärsmannaskap och ärlighet vinner
Kan du inte leverera något i tid eller inte har svar just här och nu, berätta det. Ska du återkomma med mejl eller på telefon en tid eller ett visst datum, se till att göra det. Alla dessa ”små” saker är en del av professionellt affärsmannaskap och det är skillnaden mellan det mediokra företaget och det som kunderna aldrig lämnar.
6. Sök samarbeten
Rätt samarbetsparter kan lyfta vilket företag som helst. Det finns många bolag där ni båda kan tjäna på ett samarbete, det gäller bara att vara öppen och våga sätta sig och ner och kolla på vad som kan göras. Känns det inte rätt av någon anledning, förklara det och gå vidare.
7. Sätt upp tillväxtmål och granska dem regelbundet
Det är svårt att skapa tillväxt utan mål. Sätt en tydlig målsättning och dela upp det i delmål. Kommunicera målet med ditt team så att alla är med och jobbar mot samma sak.
8. Precisera företagets syfte
Syftet är den övergripande anledningen till varför företaget existerar och vad det är ni försöker uppnå. Denna punkt passar bättre i vissa företag än andra, men hittar ni rätt här, kan det inspirera medarbetare till att utföra stordåd. Anledningen till detta är att fler än vad man kanske tror motiveras mer av att göra nytta än att tjäna pengar.
9. Nätverka
Tiden för kalla samtal är förbi. Idag finns sociala medier där det är fullt möjligt att skapa kontakter och bygga relationer online. Telefon och videosamtal kompletterar väl. Fysiska möten är dock nästan alltid det mest effektiva så underskatta inte affärsträffar, nätverk, mässor och föreläsningar.
10. Genomför en marknadsundersökning
Framgångsrik affärsutveckling vilar till stor del på att du förstår din marknad och din målgrupp som du vill ha som kunder. Även om du tror du har koll på marknaden kan en ny marknadsundersökning hjälpa till med företagets utveckling genom att du hittar nya vägar.
11. Delegera och outsourca
Vilka uppgifter är inom ditt kompetensområde och vad bör andra sköta? Som småföretagare kan det vara svårt att delegera och lämna över ansvar. Det kan också vara svårt att veta exakt vilken kompetens som saknas i bolaget. Ett bollplank, mentor eller styrelse kan vara bra i dessa situationer. För att uppnå företagsutveckling är det nämligen viktigt att frigöra din tid till det som är viktigast - att leda företaget framåt. Låta andra sköta resten.
12. Affärsplanen
Har du ingen affärsplan är det bra att börja där. Har du en affärsplan kanske det är läge att kolla över den och se vad som går att förbättra och affärsutveckla.
13. Ta hjälp
Var inte rädd för att söka hjälp. Detta kan innebära att lära dig själv från resurser online, men kan också betyda att skaffa en mentor eller anlita en marknadsförings- eller försäljningsexpert för att utforma din strategi.
14. Etablera dig som expert och pålitlig resurs i din bransch
Här gäller det att finslipa på din kompetens och börja synas och höras. Skriv artiklar, böcker, föreläs, starta en blogg, en podcast, skapa en youtube-kanal och skriv i sociala medier. Ju mer du syns, desto fler ringar på vattnet kan det bli vilket kan leda till fler kunder och ökad omsättning.
15. Kolla över din hemsida
Många hemsidor skapades för många år sedan när kraven inte var så stora. Utför hemsidan det den är tänkt att göra? Är det lätt att kontakta företaget? Finns det referenser att läsa om? Känns den modern och i linje med företagets varumärke och image?
16. Var konsult, inte säljare
Försäljningsyrket och hur kunder köper har förändrats de senaste decennierna och försäljningstekniker är ett minne blott. Folk köper mer själva idag efter att ha undersökt på internet, snarare än att en säljare ringer upp och säljer. Ingen köpare gillar att bli såld till men vi köper gärna av personer och företag som vi gillar och litar på. Bjud på kunskap och hjälp kunderna till bra och vettiga beslut som alla tjänar på.
17. Öppna en ny filial
Att öppna en ny butik eller ett nytt kontor på en annan plats är ofta ett bra sätt att få företaget att växa. Det är också oftast det första man kommer att tänka på när det handlar om en expansion av företaget.
18. Erbjud din verksamhet som franchiseverksamhet
En del verksamheter passar perfekt som franchise och det kan vara ett bra sätt för företagare att skapa nya filialer i andra delar av landet utan att behöva ta ansvaret för den dagliga löpande verksamheten i företaget.
19. Licensiera din produkt
Har du rätt produkt kan licensiering vara ett effektivt och billigt sätt att få företaget att växa. Det innebär att ett licensavtal kan skapa royalty och licenspengar för framtida försäljningar utan att själv behöva jobba mer. Det är också ett bra alternativ för den som vill minska risken att förlora kontroll över tjänsten eller produkten.
20. Diversifiera
Det finns flera olika sätt för företagare som vill diversifiera sina produkter eller tjänster, dvs bredda sig och skaffa fler produktområden. Du kan exempelvis sälja kompletterande produkter eller tjänster, importera eller exportera dina eller andras produkter, börja föreläsa eller skriva artiklar inom ditt ämnesområde eller hålla kurser i ämnet ditt företag är verksamt inom.
21. Sök upp andra marknader
Din nuvarande marknad kanske fungerar bra. Men finns det också fler marknader att rikta sig till? Kanske vänder sig din nuvarande produkt eller tjänst till studenter. Går det på något sätt att anpassa produkten eller tjänsten för att också vara intressant för exempelvis ensamstående kvinnor, pensionärer, småbarnsföräldrar, män i karriären och så vidare.
22. Vinn en upphandling
Ett bra sätt för små företag att växa är att ha staten, kommunen eller landstinget som kund. Genom att vara med i och vinna upphandlingar kan du göra ditt företag mer känt samtidigt som du utökar företagets verksamhet.
23. Förvärva ett annat företag
För små företag kan det vara ett bra sätt att växa genom att förvärva eller gå ihop med ett annat företag. Att slå ihop två befintliga företag med olika företagskulturer är inte det lättaste, men de båda företagen kan ha fördelar både var för sig och tillsammans som är värda att kämpa för.
24. Expandera globalt
Om verksamheten inte kan växa längre i Sverige finns alltid möjligheten att expandera utomlands. Många produkter och tjänster fungerar minst lika bra för den internationella marknaden som för den svenska.
25. Tänk långsiktigt
Att driva företag är en livsstil och företagsutveckling är en process som arbetas fram över tid. Läs, lär och ta ibland ett steg tillbaka för att reflektera.
Saknar du något tips om företagsutveckling? Kommentera gärna nedan.