Under World Economic Forum (WEF) i Davos riktade Spaniens premiärminister Pedro Sánchez skarp kritik mot ägarna av sociala medieplattformar och anklagade dem för att "förgifta samhället" och hota demokratin genom sina algoritmer. Han presenterade också förslag på hur EU kan motverka denna utveckling och återställa sociala medier till deras ursprungliga syfte.

"Sociala medier: från frihet till förtryck"

Sánchez menade att sociala medier, som en gång lovade att ena människor och främja demokrati, nu har blivit verktyg för polarisering och manipulation. Enligt Reuters liknade han algoritmerna vid "inkräktare gömda i en trojansk häst", vilka bidrar till desinformation och splittring i samhället. Han betonade att sociala medieföretag bör hållas ansvariga för de negativa effekterna av deras plattformar:

"Ägaren till en liten restaurang är ansvarig om deras mat förgiftar kunder; sociala mediemiljardärer bör hållas ansvariga om deras algoritmer förgiftar vårt samhälle," sade Sánchez.

Förslag på EU-nivå

Vid det kommande EU-toppmötet planerar Sánchez att föreslå flera åtgärder, inklusive:

  • Avskaffande av anonymitet på sociala medier genom att länka användardata till en gemensam EU-identitetsplånbok.
  • Ökad transparens kring hur algoritmer fungerar.
  • Skärpta böter för sociala medieföretag som bryter mot demokratiska principer, vilket enligt Reuters är nödvändigt då nuvarande bötesnivåer är otillräckliga.

Sánchez betonade också vikten av att använda EU:s Digital Services Act (DSA) för att gå efter de stora teknikföretagen som underminerar demokratiska värden.

Möttes av hårt motstånd - i sociala medier

Kritiken har inte låtit sig vänta och många menar att grunden i en demokrati är just att få vara anonym och inte riskera påföljder av att yttra sig. Andra påpekade att öppen och fri debatt där yttrandefrihet råder är en av grundstenarna till västvärldens framgång. Allt fler visar öppet sin oro över politikers försök att dra åt snaran för det fria samtalet.

Ökande spänningar med teknikmiljardärer

Enligt Reuters har Sánchez, en av få kvarvarande "center-vänsterledare" i Europa, intensifierat sin kritik mot teknikmiljardärer de senaste veckorna. Han hänvisade till dem som en "techno-caste" och anklagade dem för att prioritera egen vinning framför demokratins och samhällets bästa. Han lyfte fram exempel som Elon Musks ökande inflytande och hans kontroversiella agerande i samband med politiska händelser.

Sánchez avslutade sitt tal med en tydlig uppmaning till EU:s ledare att agera kraftfullt för att ta tillbaka kontrollen över sociala medier och skydda demokratin.

"Vi måste stå upp mot denna teknokrati och försvara våra värderingar," sade han.

Våra värderingar - vår demokrati

Här är ett utkast ur den svenska grundlagen:

  • Tryckfrihetsförordningen ger alla rätt att sprida vilken information och åsikter som helst i tryckta medier. Den information som sprids får dock inte vara brottslig. [...] En annan viktig rättighet är meddelarfriheten – alltså rätten att lämna uppgifter till media. Meddelaren har rätt att vara anonym och medierna har tystnadsplikt avseende källans identitet. Myndigheter och andra allmänna organ får inte efterforska vem som lämnat uppgifter.
  • Yttrandefrihetsgrundlagen ger rätt att sprida information i radio, tv, film, ljud- och bildupptagningar, video och cd-skivor samt vissa webbplatser. Enskilda som yttrar saker i andra sammanhang än i dessa medier har också yttrandefrihet men den regleras istället i regeringsformen och i Europakonventionen.

Källa: Sveriges riksdag


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.