- Först och främst nätverkar jag för att jag älskar att träffa nya människor! För mig är det så naturligt att nätverka och träffa nya bekantskaper. Jag känner inte att jag "jobbar", även om det såklart är viktigt för min verksamhet att nätverka; jag arbetar alltid och varenda person jag träffar är en potentiell kund och/eller kandidat, säger Daniella entusiastiskt.

Daniella nätverkar så fort hon går utanför dörren. Det kan vara på olika events, i affären eller på döttrarnas basketmatcher. Hon pratar gärna med folk hon träffar, på formella och icke-formella tillställningar.

- Men givetvis finns det dagar då jag mer är beroende av lugn och ensamhet och då jobbar jag gärna hemifrån istället och sköter då nätverkandet genom exempelvis Facebook, LinkedIn och min välbesökta blogg, fortsätter hon.

Vad har det haft för effekter på ditt bolag att du är bra på att nätverka?

- Effekterna har verkligen bara varit positiva i att man ser mig, lär känna mig och förhoppningsvis får förtroende för mig, och därmed vill göra affärer med mig. En annan effekt är också att jag ser och lär känna andra människor och företag och kan då göra en bedömning om jag vill arbeta med dem eller inte. Jag tar inte alla affärer jag får. Jag gör bara affärer med folk jag tycker om

Ett av Daniella Ibis framgångsknep på mingel är att hon oftast förbereder sig genom att kolla av eventuella närvarolistor för att bilda sig en uppfattning om vilka som är där. Om det inte finns några sådana listor, tar hon helt enkelt ett varv och ser vilka som är där.

- Jag har till exempel gått fram till människor som jag sett är på samma events som jag vid flera olika tillfällen och undrat; "vem är du? Vi springer på samma events och nu är jag nyfiken på vem du är" - enkelt och med glimten i ögat.

Vanliga nätverksmisstag är enligt henne att man bara står med folk man känner - men det behöver inte vara ett misstag, det kan ju komma fram människor ändå som man inte känner och som man kan bli introducerad för menar hon också. Ett annat vanligt misstag tror hon är när man redan pratar med någon och en tredje person bara ramlar in i samtalet och stör konversationen, tillägger hon. Vad man kan göra är att bli bättre på att läsa av situationen och vara proaktiv och framåt.

- Men var också samtidigt smidig och stör exempelvis inte en pågående konversation. Ha ett öppet sinne, det syns i ansiktet om någon är ”pratbar” eller inte. Hoppa inte runt från kontakt till kontakt för snabbt och ha ett genuint intresse för personen du träffar och pratar med, tillägger Daniella.

Vikten av att nätverka kommer att öka i framtiden. Att nätverka är alltid rätt så länge det görs på rätt sätt. Det räcker heller inte att man bara nätverkar genom sociala medier.

- Sociala medier är ett fantastiskt komplement, men ingenting ersätter det personliga mötet.

Jag personligen vill veta vem jag har att göra med, och den känslan kan jag aldrig få till fullo bara via nätet. Via sociala medier kan jag bedöma om jag vill träffa personen ifråga, men för att bilda mig en riktig uppfattning behöver jag träffa personen IRL, avlutar hon med eftertryck.

Daniella Ibis ger sina bästa nätverkstips

  1. Om du ser att någon du vill prata med, redan är upptagen i ett samtal; gå inte fram då.
  2. Stå heller inte en bit ifrån och stirra och vänta på att den du vill prata med ska bli ledig - det är bara stressande och många blir irriterade om någon väntar otåligt på att man ska bli klar. 
  3. Var personlig. Skippa det formella snacket. Vi är alla människor och vi vill göra affärer med människor. 
  4. Ställ frågor. Var intresserad. Var naturlig!
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.