Förmågan att kunna nätverka är en viktig del av dina sociala och kommunikativa färdigheter. Målet är att skapa ett så kallat ”kontaktnät” för specifika personer eller företag som kan skapa många möjligheter i arbetslivet om dessa kontakter vårdas på rätt sätt.

Varför är det här med nätverkande så viktigt? Det kan tyckas långtråkigt och mycket möda till ingen större nytta, men ju mer tid du ägnar åt det desto bättre kommer du att bli, och ju fler kontakter du skapar desto större chans är det att det kan ge utdelning i framtiden. Nätverkande är även ett bra sätt att hålla koll på vad som pågår i branschen, se vart utvecklingen är på väg och hur konkurrensen hanterar olika problem.

Det brukar sägas att det viktiga inte är vad man vet, utan istället vem man vet. Detta innebär att oavsett om man är den person med mest kunskap och bäst färdigheter inom ens specifika område, kommer det inte betyda väldigt mycket om man inte har några kunder.

Relaterat: 10 råd om nätverkande som skapar fler kunder och kontakter

Nätverka på mässor

Men hur börjar man nätverka om man inte känner några ”viktiga” personer som man kan börja med? Det finns många sätt att börja nätverka, ett av de vanligaste, speciellt för unga som är nya i branschen, är att gå på mässor. Det finns olika mässor med företag inom en viss sektor, eller mässor som riktar sig speciellt mot nyutexaminerade studenter som inte vet vad det är de vill arbeta med, men det som de alla har gemensamt är att de är till för att träffa så många nya människor och skapa så många nya möjligheter som möjligt. Här är det väldigt vanligt, om inte förväntat, att man utbyter visitkort med andra personer på mässan, och det är därför viktigt att komma väl förberedd med ett bra visitkort som ger ett gott första intryck. Eftersom det är fullt möjligt att en person kan motta hundratals visitkort på en sådan mässa är det därför betydelsefullt att bli ihågkommen. Ett väldesignat visitkort, tillsammans med ett starkt första intryck personligen, kommer att ge goda förutsättningar för att man blir ihågkommen. Visitkort underlättar även för dig att minnas vilka nya kontakter som är värda att underhålla.

Lästips: 11 tips inför mässa och inspiration för lyckad mässmonter

I dagens samhälle är det nu vanligt att knyta nya kontakter och sköta existerande kontakter via sociala medier. Många anslutningar är nu länkade till mediala verktyg såsom Facebook, Twitter och LinkedIn. Det kan då vara av fördel att skapa ett ”businesskonto”, där man bara har ”vänner” och bekanta från arbetslivet, och på så sätt kan skapa en distans från privatlivet och undvika pinsamma eller besvärliga lägen.

Många kontakter uppstår över tid genom gemensamma bekantskaper eller tidigare samarbeten. Man bör alltid hålla ögonen öppna och aktivt fortsätta, för man vet aldrig vad som kan hända i framtiden. Vad som är säkert är att nätverkande blir allt viktigare – så delta du också!


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.