Effektivt nätverkande handlar om att knyta samman individer som genom förtroende och partnerskap hjälps åt att göra reklam för varandra.

Här är tio tips för hur du lyckas skapa nya affärer genom att affärsnätverka

1. Kom ihåg att nätverkande handlar om att vara genuin och äkta och skapa förtroende. Bygg relationer genom att tydligt visa att du kan och framförallt vill hjälpa andra.

2. Fråga dig själv vilka dina mål är med att delta i nätverksträffar. På så sätt kan du hitta de grupper som hjälper dig nå dina mål. Vissa möten fokuserar mest på lärande, andra på att skapa kontakter och en del fokuserar på volontärarbete snarare än att strikt knyta affärskontakter.

Relaterad läsning: Så bygger du ett affärsnätverk som är guld värt

3. Besök så många nätverksgrupper som möjligt som fångar ditt intresse. Lägg märke till tonen och attityden i gruppen. Känns det som människorna ärligt stödjer varandra? Verkar ledningen kompetent? Många nätverksgrupper erbjuder nya deltagare att besöka gruppen en eller två gånger innan man blir medlem.

4. Bli volontär i olika organisationer. Det är ett bra sätt att synliggöra sig själv och ge tillbaka till de grupper som har hjälpt dig.

5. Ställ öppna frågor i konversationerna med nätverksmedlemmarna. Det betyder sådana frågor som frågar vad, vem, var, när och hur i motsats till sådana frågor som kan bli besvarade med ett enkelt ja eller nej. Denna form av frågor öppnar upp för en diskussion och visar åhörarna att du är intresserad av dem.

6. Bli känd som en kraftfull resurs för andra. När du är känd som en stark resurs kommer folk att vända sig till dig för att få förslag, lösningar, idéer, namn på andra människor och så vidare. Detta synliggör dig själv ytterligare.

Läs även: Effektivt affärsnätverkande

7. Ha en klar uppfattning av vad du gör och varför, för vem och vad som gör att du gör det extra bra eller annorlunda från andra som gör samma sak. Om du vill ha rekommendationer måste du först ha en klar uppfattning av vad du gör så du enkelt kan erbjuda det till andra.

8. Se till att du kan förmedla vad du behöver och hur andra kan hjälpa dig. Många människor ställer frågan ”hur kan jag hjälpa dig” i en konversation, men allt för få kan svara.

9. Följ snabbt och effektivt upp de rekommendationer du får. Om folk ger dig en rekommendation bör du svara dem. Tacka och visa respekt och du kommer att få fler.

10. Ta kontakt med dem som du möter som du kan dra nytta av och vice versa. Berätta att du uppskattade mötet och att du hoppas att ni kan hjälpa varandra och fråga om ni kan mötas igen och utbyta idéer.

Tipsen är baserade på Stephanie Speismans bok ”99 tips för framgångsriks affärsverkande”. Hon är framgångscoach och coachar grupper och individer i affärsmannaskap och nätverkande. Artikeln publicerades först på sajten Businessknowhow.com

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.