National Institute of Mental Healths statistik visar att 74 procent av alla vuxna lider av ångest när de ska hålla tal inför en stor publik. Så vad kan du och göra för att övervinna denna rädsla och inta din plats i strålkastarljuset?

5 tips för introverta talare

1. Gå in på scenen med en positiv attityd

Rädsla kan förlama dig så det är viktigt att ha en bra plan som kan hjälpa dig att skingra rädsla och våga tala. Det gäller att inte vara rädd för att misslyckas när du går upp på scenen då det ger negativ energi. Se i stället till att visualisera dig ett fantastiskt tal som upplyser och inspirerar din publik. På så sätt kommer du känna dig starkare och utstråla en positiv energi.

2. Ha kontroll över omgivningen

Att komma in på en okänd plats med okända människor kan gör det svårare för dig att tala. Kolla därför in platsen i förväg så att du får en känsla för storleken på utrymmet och kan ställa in dig på hur det kommer vara. Kan du själv välja plats så se till att du väljer ett ställe som du känner dig bekväm på. Bjud in personer du känner så att du kan känna dig bekvämare då du har vänliga ansikten som du kan finna ro i.

3. Se till att kunna ditt material

Du är experten så se till att kunna ditt tal utantill. Tänk på att du vet mer om ämnet än vad din publik gör så tänk dig att du ska utbilda dem. Folk älskar att se på folk som är engagerade och inspirerande. Om du talar om saker du kan och brinner för så kommer det lysa igenom i ditt tal.

4. Var dig själv

Visa din personlighet och var dig själv. Tänk inte endast på den fakta du ska ge utan tänk på den röda tråden genom hela talet; början, mitten och slutet. Tänk på ditt meddelande och vad du vill att folk ska veta samtidigt som du visar dem en del av dig själv som person.

5. Känn din publik

En bra talare vet vilka som sitter i publiken och anpassa sitt budskap till dem. Om du ser till att talet är meningsfullt och relevant för dessa människor så kan du lätt få omedelbar feedback och se om folk svarar på ditt budskap. När du ser att personerna framför dig är nöjda med ditt tal blir det även enklare att fortsätta tala.

Fundera på varför du håller talet och tänk på alla positiva effekter det kan ha för dig. Kortsiktiga fördelarna med att ge ett bra tal är att du kan utbilda och inspirera människor. Långsiktiga fördelar kan ge dig fler inbjudningar att tala och att du ses som en expert inom ditt område vilket i sin tur kan ge fler affärsmöjligheter till ditt företag.

Källa: Entrepreneur.com

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.