Å andra sidan ska människor som kommer till vårt land inte tvingas vara en del av detta. Som svensk är man ödmjuk och man vill ju inte pracka på andra människor sitt eget sätt att leva.
Svenskhatande politiker och Sverigevänner
Vi har haft ledande politiker som inför svenska folket bland annat har sagt “Vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker” (Mona Sahlin)” och att "Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån." (Fredrik Reinfeldt). Samme man menade i en TV4-intervju att Sverige tillhör invandrarna mer än oss svenskar.
Efter deras uttalanden blev det år av diskussioner om vad som är svenskt. Att svensken ens ska behöva definiera sin egen existens är märkligt nog.
Ordet Sverigevän gick från att ha varit något fint, något som människor med utländsk härkomst som gillade Sverige kallades, till att kidnappas för att användas nedsättande mot svenskar som älskar sitt land och kultur. Var man invandrare och gillade Sverige blev man en Onkel Tom. Vad Sverigevännernas motståndare stod för var inte lika tydligt, men de framställde sig inte sällan själva som moraliskt överlägsna.
Världens mest framgångsrika folk
När författarna Jan Törnqvist och Petter Karlsson skrev boken Smålänningar: världens mest framgångsrika folk (2013) var de helt seriösa. Astrid Lindgren, Ingvar Kamprad, Carl von Linné, Jenny Nyström, Gideon Sundbäck, Vilhelm Moberg är bara några kända smålänningar.
Som smålänning behöver jag inte övertygas mer, men jag skulle vilja utöka detta till Svenskar: världens mest framgångsrika folk.
Här är några anledningar varför.
“Det svenska musikundret”
Svensk musikexport fortsätter att slå rekord. Efter USA ligger Sverige på andra plats i världen på att skriva musikhits som exporteras, till och med före England på tredje plats.
Abba, Roxette, Ace of Base, Avicii, Zara Larsson, Spotnicks, Cardigans, Dr Alban, Alcazar, Vikingarna, Europe, Swedish House Mafia, Rednex, Army of Lovers, A-Teens och Eagle Eye Cherry. Tillsammans har dessa sexton artister sålt hela 650 miljoner album världen över.
Idag när album inte säljs på samma vis är antalet lyssningar på Spotify det som räknas. Johan Röhr, Tove Lo, Alesso, Galantis är bara en handfull av de svenska artister, utöver de med bästsäljande album, som toppar listorna med flest lyssnare.
Världens mest spelade låt på Spotify någonsin är Blinding Lights med artisten The Weeknd. Just nu har den spelats 4,5 miljarder gånger. Låten skrevs och producerades av Max Martin och Oscar Holter, två personer få av världens artister skulle tacka nej till att få jobba med.
Faktum är att svenskar har skrivit några av de största hittarna åt, eller tillsammans med, artister som Taylor Swift, Coldplay, Britney Spears, Celine Dion, Bon Jovi, Backstreet Boys, 'Nsync, Pink, Katy Perry, Justin Bieber, Ariana Grande och Ed Sheeran.
Hårdrocken kan vi inte missa och kanske är det där vi sticker ut allra mest, åtminstone för världens hårdrockare. Bara för att nämna några: Ghost, Meshuggah, Sabaton, In Flames, At The Gates, Opeth och Yngwie Malmsteen.
Med tanke på att USA har en befolkning på 340 miljoner människor, England 56 miljoner och Sverige endast 10 miljoner, är det naturligt att kalla det för det svenska musikundret.
Teknologi, innovation och entreprenörskap
Spotify, IKEA och Skype är alla världskända företag. Ericsson, H&M, Volvo, Sandvik, Alfa Laval, Electrolux, Scania, Skanska och Husqvarna är några fler.
Sverige är känt för våra teknikdrivna innovationer med en rad globalt framgångsrika företag. Vi har de senaste 150 åren legat i framkant gällande innovation och teknikutveckling, men trots detta känner inte alla till att svenska ingenjörer historiskt varit ledande gällande patent och uppfinningar som förändrat världen.
Här är bara några exempel: Skiftnyckeln och rörtången (Johan Petter Johansson), Pacemakern (Rune Elmqvist och Arne Senning), Sfäriska kullagret (Sven Wingquist), Blixtlåset (Gideon Sundbäck), Tetra Pak (Ruben Rausing), Dynamiten (Alfred Nobel), Utveckling av telefonen och telefonväxeln (Lars Magnus Ericsson), Ångturbinen och separatorn (Gustaf de Laval), Celsiusskalan (Anders Celsius), Säkerhetständstickan (Gustaf Erik Pasch), Kylskåpet (Baltzar von Platen) och Trepunktsbältet (Nils Bohlin). Läs mer om dessa svenska uppfinningar här.
Alla dessa drivna entreprenörer ligger till grund för det välstånd vi så länge kunnat njuta av. Deras innovationer har dessutom förbättrat världen på ett fundamentalt sätt, något vi svenskar borde vara mer stolta över.
Det periodiska systemet
Det periodiska systemet är en grundläggande struktur för att organisera och förstå alla kända grundämnen. Det gör det möjligt att förutse deras kemiska och fysiska egenskaper baserat på deras position i tabellen.
Av de 118 grundämnen vi känner till har svenskar upptäckt omkring 20 stycken, beroende på hur man räknar. Tillsammans med USA, Tyskland och Storbritannien har Sverige bidragit mest till det periodiska systemet.
Bilden visar det periodiska systemet med en flagga vid varje grundämne för att visa i vilket land upptäckten skedde. Bilden är några år gammal och 2015 lades de fyra nya grundämnena nihonium, moscovium, tennessine och oganesson till. Bildkälla: Bild: Alchemist-hp.
Svenska uppfinnare som sticker ut i det periodiska systemet är Carl Wilhelm Scheele (kväve, syre), Jöns Jacob Berzelius (cerium, selen, kisel, torium), Axel Fredrik Cronsted (nickel), Georg Brandt (kobolt) och Carl Gustaf Mosander (lantan, praseodym, neodym, erbium, terbium).
Tre egenskaper svensken är känd för
I Sverige har vi länge haft problem med att definiera vad som är typiskt svenskt. Efter över 10 år utomlands och kanske med ett annat perspektiv har jag haft anledning att fundera på detta vid flera tillfällen.
Här är de tre saker som jag tycker är värda att lyfta fram:
1. Hög arbetsmoral
Svensken är känd för sin höga arbetsmoral. När jag flyttade till London för att arbeta i 20-årsåldern upptäckte jag detta snabbt. Som svensk fick man jobb enkelt, många gånger behövdes varken CV eller en anställningsintervju. Detta bekräftades även av andra i London, men även från svenskar som flyttat till andra länder som till exempel Australien.
En förklaring till svenskens arbetsmoral kan kopplas till protestantismen och Luthers läror. I artikeln Martin Luthers idéer blev grundstenen till Sveriges välstånd kan vi läsa: “Luther hävdade att vara soldat, domare och kung var lika gudfruktigt som att vara präst, påve och munk. Människan blev nämligen rättfärdiggjord genom tro och inte genom gärningar. Denna idé gjorde arbetsmoral och laglydnad till viktiga inslag i den svenska mentaliteten under flera sekler.”
En annan förklaring kan vara svältperioden under missväxtåren 1867—1869, tillsammans med en bitvis svårodlad jord i landet, vilket gjorde att folket fick arbeta hårt. Det skapade surt virke i många gummor och gubbar som visade vägen för nya generationer.
Möjligen är det också därför de tre amerikanska delstaterna Minnesota, Illinois, och Wisconsin varit bland de rikaste i landet. Mellan 1865 och 1915 utvandrade cirka 1,2 miljoner människor från Sverige till USA, omkring en femtedel av befolkningen. Flest valde en av dessa tre delstater. Svenskar bidrog med nya idéer, vetenskap, entreprenörsanda och hög arbetsmoral. Idag har dock delstaterna tappat där höga skatter fått människor att lämna.
2. Lagom
Ordet lagom är det andra ordet jag skulle vilja lägga till. Inte för att ordet är unikt för Sverige, utan för att vi använder det i alla möjliga situationer.
När jag frågar AI-verktyget ChatGPT om vad som är typiskt för svensk kultur skriver den att i vår kultur finns ett starkt fokus på ordet lagom.
“Detta kulturella koncept påverkar deras arbetsmoral och främjar en balanserad och hållbar inställning till både arbete och liv. Sverige är känt för sina välorganiserade och strukturerade arbetsplatser, med fokus på lagarbete, platta hierarkier och tydlig kommunikation. Landets betoning på en god balans mellan arbete och privatliv, vilket återspeglas i generösa föräldraledighetsregler, kortare arbetstimmar och fika-pauser, kompromissar inte med produktiviteten. Istället ökar det välbefinnandet och effektiviteten, vilket gör svenskar både hårt arbetande och medvetna om sina personliga liv.”
Lagom är bäst - eller i alla fall väldigt ofta.
3. Ärlighet
Ärlighet är en annan sak svenskar är kända för. Det går att lita på svensken. Det räcker att söka lite på internet och prata med människor från andra länder så kommer det ofta upp som ett typiskt svenskt karaktärsdrag.
ChatGPT håller med:
“Svenskar har ofta ett rykte om sig att vara ärliga och pålitliga, både i personliga och professionella sammanhang. Detta kan till stor del bero på Sveriges kultur och samhällsstruktur, där öppenhet, transparens och tillit är viktiga värderingar.”
Ett kulturellt framgångsrecept
ChatGPT lyfter i båda styckena ovan flera saker som är avgörande för ett långsiktigt hållbart näringsliv. Att kunna lita på kunder, leverantörer och samarbetspartners; att de är ärliga och håller sina löften - det skapar en stabil grund som underlättar för alla. Lägg därtill hög arbetsmoral så har vi en formel, en kultur, för hur man skapar välstånd över tid.
Det går så klart att diskutera punkterna i denna text då vi är individer och det uppenbart inte stämmer på alla svenskar. Men som folk kan vi vara stolta, särskilt eftersom det är just så stora delar av världen ser på oss.
Vi borde se det som vår plikt att förklara hur vår kultur fungerar för människor som kommer till vårt land. “Så gör vi här.” Det är klokare än att strö pengar. Lär dem fiska, istället för att ge dem fisk.