Vilken är din affärsidé?

Affärsidén är att tillhandahålla allt som behövs för att börja kläcka kycklingar. Jag är den enda i Sverige som säljer nybörjarsatser som passar alla plånböcker, från Mini till Proffs. Jag konkurrerar även med snabbaste leveranser och full support efter köpet. Jag har en snabb hantering av reklamationer för att inga värdefulla ägg skall gå till spillo. Kunden skall känna sig trygg.

Hur skaffade du dina första kunder och hur marknadsför du företaget?

De första kunderna kom via Blocket och senare från webbutiken.

Jag marknadsför företaget genom en butik på Blocket, där jag också fick mina första kunder. Google Adwords och annons i Lantbruksnet och otaliga andra nätforum för lantbruk är också viktiga i min marknadsföring. Genom Google Adwords kommer mina annonser med i forum och andra sajter som handlar om lantbruk, uppfödning m.m. Jag ser också alltid till att jag ligger överst när man googlar på äggkläckningsmaskiner.

Jag har fått länkar från många uppfödarorganisationer och har en stående annons i tidningen "Åter". Jag finns även på Facebook och nyligen startade jag förmedling av avelsägg där jag byter länk med försäljaren av äggen. Alla vinner på detta. Länkar från uppfödarorganisationer har jag fått genom nöjda kunder som rekommenderar mig för sin organisation.

Sköter du allt i företaget själv eller har du hjälp av andra?

Det är jag som sköter allt i företaget, men till att bära tunga paket har jag min man.

Jag går nu och funderar om jag skall anställa en hjälpreda till nästa högsäsong, vilken är jan-maj eller köra hårt och behålla förtjänsten. Det ligger på framtiden men tanken finns.

Gjorde du några misstag som du skulle kunnat undvika med lite mer planering eller hjälp?

Det misstag jag gjorde i början var att ha för låga priser och reapriser. Det kan gå bra med skor och strumpor men en äggkläckningsmaskin har sitt värde och det skall man aldrig sänka. Jag har sålt mycket mera med fullt pris. Att sänka priserna tycker jag nu kan signalera desperation och osäkerhet.

Jag hade även en dålig leverantör i början som lurade mig på många sätt men trots det kom företaget igång med flygande start. Det är viktigt att ha seriösa leverantörer. Nu är jag återförsäljare med ensamrätt för de bästa engelska och italienska leverantörerna. Detta ger 100 % skydd i reklamationsärenden vilket är oerhört viktigt. Priserna på produkterna rör sig mellan 1000 och 10 000 kronor och en reklamation skulle kunna bli kännbar utan backup.

Har du några tips till alla andra egenföretagare och starta eget nyfikna?

Det viktigaste om man skall starta eget är att vara intresserad av det man gör eller säljer. Det bästa blir nog att låta en hobby övergå till verksamhet. Då har man kunskap och glädjen finns kvar.

Sedan är det också viktigt att inte sälja det andra säljer. Nischa dig! Det måste vara hopplöst att t ex börja sälja inom hemelektronik eller heminredning.

Kolla upp om det finns pengar att spara. Sedan jag bytte från Posten till DHL när det gäller frakter har jag sparat stora summor. Rätt fraktpriser är mycket viktiga saker för mig eftersom mängden av paket ökar stadigt.

Besök hemsidan: www.arctichen.se

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.