Bokföring för ett mellanhand-företag

5
I min enskilda firma säljer jag varor till svenska kunder. Jag samarbetar med en leverantör utanför Europa.

Hittills har jag beställt från leverantören, betalat moms till Tullverket vid införandet och lagrat för att sedan sälja på den svenska marknaden med moms.

Hur gör jag / ska jag tänka kring bokföringen och momsen om jag istället vidarebefordrar mina kunders beställningar till leverantören som direkt levererar till kunden? Kunden kommer ju få moms-räkningen till Tullverket, ska jag då sälja momsfritt? Eller ska jag istället se vinsten (mellanskillnaden på min och leverantörens prislapp) som min kommission och då givetvis sälja momsfritt, eftersom leverantören säljer momsfritt och jag enbart vidarebefordrar beställningarna?
109
Om leverantören fakturerar direkt och du därmed blir agent så har du inget att bokföra avseende transaktionen mellan kund och leverantör. Du är inte part i den transaktionen. Din kommission blir då ett arvode du fakturerar som tjänsteleverantör.
http://www.plexiglasskivor.se
http://www.plast-tak.se
5
Tack för svaret.[br][br][quote]Om leverantören fakturerar direkt och du därmed blir agent så har du inget att bokföra avseende transaktionen mellan kund och leverantör. Du är inte part i den transaktionen. Din kommission blir då ett arvode du fakturerar som tjänsteleverantör.[/quote][br][br]Leverantören fakturerar inte direkt utan betalningen går via mig. De kunder som visat intresse att få leverans direkt från leverantören kommer även handla från mitt lager och jag eftersom jag inte vill vara helt transparent med min marginal vill jag att de ska handla av mig via det befintliga systemet med enda skillnaden att leverantören skickar ordern direkt till kund. [br][br]Jag fakturerar alltså kunden. Min vinst blir skillnaden mellan mitt och leverantörens pris.[br][br]

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.