Alla företag börjar med en bra idé som sedan utvecklas och med lite tur slutar den i ett framgångsrikt företag. Hur går man från idé till ett framgångsrikt företag? I boken Small Business, BIG Vision tar författarna upp 10 steg som du kan följa för att göra dina drömmar till verklighet.

1. Definiera skillnaden. Du måste vara tydlig med hur din produkt skiljer sig från konkurrenternas produkter. Du måste se till att särskilja dig så att du står ut från mängden. Om din idé inte är klart definierad kan människor känna att de redan har just en sån eller upplevt just det.

2. Leta efter problem som produkten kan lösa. Kommer den att förkorta den tid det tar att göra något? Göra det lättare att hitta något? Kan den göra något mer spännande eller mer funktionellt? Om din produkt eller tjänst inte avhjälper ett identifierbart problem, varför skulle någon då vilja spendera pengar på den?

3. Använd tydliga, starka ord. Det här är inte rätt tillfälle att vara osäker eller skoja bort frågor. Det är nu det är som viktigast att du hittar exakt rätt ord och fokuserar på en beskrivning som kan få igång lyssnarnas fantasi. Om du inte kan få folk entusiastiska över din idé så det kommer den inte att bli framgångsrik.

4. Gör din läxa. Är du först med denna idé eller kommer du att ha konkurrens? Forska på nätet, besöka konferenser i din bransch, prata med experter och sök efter mentorer. Du vill inte upptäcka att någon annan var först efter att du investerat värdefull tid och pengar.

5. Gör din läxa igen. Även om ingen annan har just din idé så kanske någon har en annan idé som löser samma problem som din idé gör. Titta på alla företag som skulle kunna stjäla dina kunder. Det gäller att bestämma och analysera dina konkurrenter. Tänk så här: Vad kan folk spendera sina pengar eller sin tid på istället för på din produkt eller tjänst?

6. Definiera din kundkrets. Om du säger att alla är dina kunder så är du bara lat. Ta reda på vilka personer som verkligen kommer vilja ha det du har att erbjuda och hur du kan locka dessa till dig.

7. Ta reda på vilka resurser som behövs. Vad är det som behövs för att du ska komma igång? Kan du bygga det själv med vanliga verktyg och material? Behöver du en hemsida, e-handel eller något annat? Kan du hantera uppstarten ensam eller behöver du ett team till din hjälp? Hur mycket pengar behöver du för att komma igång? Se över alla de behov som kan tänkas uppstå och hur du ska lösa dessa.

8. Bygg en prototyp. Oavsett om du ska erbjuda kunden en helt ny produkt som måste byggas eller en tjänst så är det viktigt att göra en prototyp och se att det fungerar. För en produkt kanske du måste bygga eller be någon annan bygga upp produkten medan en tjänst kan behöva en plan för genomförande.

9. Gör en budget. Ingen plan är komplett utan en grundlig ekonomisk analys. Detta inkluderar en realistisk och övertygande plan på framtida intäkter och kostnader. Du bör beräkna var du finner break even och framtida vinster. Om du behöver hjälp med denna del så se till att be någon om hjälp eller anställ någon som är bra på detta.

10. Skriv ner din plan. Här är det viktigt att göra upp en plan för dig själv. Det behöver inte vara en grundlig plan som du ska visa upp på t.ex. banken utan en intern plan för att ta dina drömmar hela vägen till mållinjen. Du måste ha denna helt klar för dig själv så att du vet du vad du ska göra när du vaknar i morgon.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.