Under 2022 noterade Grekland sitt lägsta födelseantal på nästan ett sekel, och trenden har varit nedåtgående under flera år. För att motverka en framtida demografisk kollaps vidtar den grekiska regeringen nu kraftfulla åtgärder. Bland annat har de infört ytterligare förmåner för barnomsorg och skattelättnader för föräldrar, rapporterar Fortune.

Företagande.se har tidigare skrivit om problemet med minskat barnafödande och flera kända profiler som till exempel Elon Musk och Jordan Peterson har höjt sina röster om att detta är det största hotet mot mänskligheten.

Enligt Reuters spenderar Grekland årligen en miljard euro på att främja barnafödande och erbjuder redan incitament som moderskapsförmåner och bidrag för babyartiklar. De nya åtgärderna är en del av regeringens planer på att vända den negativa befolkningsutvecklingen.

Trots dessa insatser pekar experter på att Greklands utmaningar sträcker sig bortom demografiska åtgärder. Landet, som är den näst fattigaste i EU, behöver även ekonomiska förbättringar för att göra det möjligt för familjer att skaffa fler barn. I ett led att adressera detta meddelade regeringen nyligen att pensioner och minimilöner kommer att höjas från och med nästa år.

Den demografiska krisen kan spåras till en kombination av ekonomiska och sociala faktorer. För omkring två decennier sedan hamnade Grekland i en djup skuldkris som ledde till stora åtstramningar och minskade arbetsmöjligheter, vilket tvingade många greker att emigrera för bättre möjligheter utomlands. Landet förlorade därmed en stor del av sin kvalificerade arbetskraft, vilket har skapat långvariga effekter som fortsatt arbetskraftsbrist och demografisk nedgång.

Även om den grekiska ekonomin har återhämtat sig något, med en tillväxt på 2 % under 2023, är den fortfarande betydligt mindre än 2007. Problem som hög arbetslöshet och inflation påverkar fortsatt beslutet att starta och utöka familjer, och en åldrande befolkning riskerar att ytterligare belasta landets ekonomi, som redan har en hög skuldbörda.

Greklands situation är dock inte unik. Länder som Italien och Ryssland står inför liknande utmaningar, även om orsakerna kan skilja sig åt. Ungern har också infört åtgärder för att motverka en befolkningsnedgång, bland annat genom att erbjuda lån och subventioner för att uppmuntra familjebildning.

Trots försök att ändra utvecklingen står både politiker och experter runt om i världen handfallna då ingen vet hur detta problem ska hanteras.

Fakta om barnafödande

Barnafödandet i Sverige ligger nu på 1,45 (2023) barn per kvinna, vilket är den lägsta nivån sedan SCB började mäta måttet 1749. I genomsnitt behöver varje kvinna föda 2,1 barn för att befolkningen inte ska minska. Ett födelsetal under 1,0 innebär att kommande generation blir hälften så stor som den föregående. Greklands födelsetal ligger nu under 1,3 barn/kvinna.

Se även: Världens ledare är överens: kvinnor behöver föda fler barn


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.