Det är en vanlig missuppfattning att alla revisorer är likadana, men det är de tyvärr inte. Man kan lätt gå vilse i revisordjungeln. Därför är det ytterst viktigt att göra ett aktivt val när man behöver en revisor. Tänk på att revisorn ska fungera som ekonomisk rådgivare till ditt företag. Din revisor ska kunna dela med sig av sina kunskaper och ge dig värdefulla råd om ditt företags utveckling i framtiden. Dessutom är det en bra idé att känna efter hur personkemin stämmer överens när du träffar din blivande revisor personligt.
Efter att ha klargjort ditt företags behov, så är det bara att formulera några frågor att ställa till din blivande revisor utifrån dina behov. Här får du 5 väsentliga frågor och tips på hur du kan hitta den revisor som passar just ditt företag och dina behov bäst.
1. Är du auktoriserad eller godkänd revisor?
Först borde du undersöka om du behöver en auktoriserad revisor eller kan nöjas med en godkänd revisor. De största aktiebolagen har krav på en auktoriserad revisor medan enskilda firmor och små aktiebolag kan lika gärna välja en godkänd revisor. Auktoriserad revisor är en skyddad titel som utfärdas av Revisorsnämnden och innebär att man har längre utbildning och högskoleexamen i företagsekonomi samt minst 5 års praktisk arbetslivserfarenhet av revisionsarbete.
2. Hur och hur mycket tar du betalt?
Självklart är frågan om kostnaden en av de viktigaste frågorna. Eftersom priserna för revisionstjänster varierar ganska mycket är det väsentligt att fråga hur mycket du kan förvänta dig att betala. En del faktorer som påverkar hur mycket en revisor kostar är oftast timpris och tidsåtgång. Timpriset för en auktoriserad revisor ligger någonstans mellan 1000 – 2000 kr, men du kan säkert få ett lägre pris om du anlitar en revisor med mindre erfarenhet. Tidsåtgången varierar också och beror på ditt företags storlek och hur mycket bokförings- och pappersarbete du själv har gjort.
3. Vilka kunder har du och i vilka branscher?
Fråga gärna vilka kunder revisorn arbetar med i dagsläget. Om han eller hon har kunder i samma bransch som du så betyder det nog att han eller hon redan har stor kunskap om och erfarenhet av din bransch. Då behöver du inte lägga tid och pengar på att revisorn ska sätta sig in i din bransch. Ett tips är att du får mest ut av ett långsiktigt samarbete med en specialiserad revisor.
4. Har du tips på hur jag kan utveckla min verksamhet vidare?
Revisorns huvuduppgift är att granska dina räkenskaper och se till att allt är i ordning. Men en bra revisor gör mer än detta! Han eller hon har också förståelse för skatteplanering, privatekonomi, pension och mycket annat. Revisorns roll är i övrigt att vara en rådgivare och ge ekonomisk rådgivning till dig och ditt företag. Han eller hon hjälper dig att fatta viktiga beslut om ditt företags utveckling. Därför borde du redan från början fråga din revisor om tips på hur du kan utveckla din verksamhet.
Relaterad läsning: Hur du väljer en revisor som passar just dig och ditt företag
5. Varför ska jag anlita dig?
Det är du som letar efter en revisor och det är värt att fråga din blivande revisor om varför du ska anlita just honom eller henne. Revisorn borde nämligen argumentera varför han eller hon är rätt för dig och ditt företag. Du kan också be om några referenser från andra kunder du kan prata med.