Vad är det för regler som gäller med uppehållstillstånd när man ska starta eget? Jag har permanent uppehållstillstånd och personnummer i Sverige men min partner som jag vill starta företaget med har inte det. Vad gäller?
- Rami

Svar av Företagande Redaktionen, Expert inom företagande och entreprenörskap.

Är personen utländsk medborgare och vill starta eget företag i Sverige gäller olika regler beroende på om denne är nordisk medborgare, medborgare i annat EU/EES land eller medborgare i ett land utanför EU/EES.

Nordiska medborgare behöver inte registrera sig hos Migrationsverket eller ansöka om uppehållstillstånd för att starta företag i Sverige. Även EU-medborgare har du rätt att starta och driva eget företag i Sverige utan uppehållstillstånd.

Om personen ska vistas i Sverige, som längst sex månader och inte är folkbokförd i Sverige, tilldelas denne ett så kallat samordningsnummer av Skatteverket. Det är ett tillfälligt personnummer som behövs, exempelvis när ni ansöker om att bli godkänd för F-skatt.

Kontakta Bolagsverket för att registrera ert företag. Beroende på företagsform finns det olika krav på bosättningsland för exempelvis styrelseledamöter och bolagsmän i företaget.

I vissa fall ska företaget anmäla en delgivningsbar person (aktiebolag, ekonomiska föreningar och filialer) eller en föreståndare (enskild näringsidkare).

Har du bott i ett land inom EU men inte är EU-medborgare kan du under vissa omständigheter få status som varaktigt bosatt i det landet. Du har då rättigheter som liknar de som EU-medborgare har.

Kontaktuppgifter till Bolagsverket

Källa: Verksamt.se och Migrationsverket

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.