November 2019 startades blq invest, en investeringsfond som fokuserar på techbolag som befinner sig i dödsdalen. blq invest blir en brygga efter affärsänglar och innan institutionella investerare som fonder, VC (venture capital) eller private equity. Fonden har tagit in 100 Msek i en first closing och siktar på att ta in upp till 200 Msek i år. De två första investeringarna är techbolagen Cinode och Ingrid. 

Bland investerarna finns SEB, Collector-grundaren Lena Apler, Lars Backsell, grundare av läkemedelsbolaget Recipharm och The Humble Co:s grundare Noel Abdayem. Kännetecknande för investerarna är att de har byggt egna bolag.

Har ni påverkats av Covid-19?

- Jag postade precis vår kvartalsrapport för blq invest (uttalas ”black invest”). Det blir lite speciellt andra kvartalet med tanke på Covid-19. 

- Våra två första investeringar går som tåget och det segment som vi vill rikta in oss på ska klara av en lågkonjunktur också. Det får man väl säga är positivt. Om man ska säga något negativt så är den generella investeringsprocessen om man ska köpa produkt längre än den varit tidigare p.g.a. Covid-19, men i det stora hela så går det bra.

Vem är Kamjar?

- Jag är 36 år gammal, kommer ursprungligen från Iran och har bott i Sverige sedan -86. Uppvuxen i Skåne, började jag ganska tidigt intressera mig för att göra affärer. Redan på lågstadiet sålde jag rabattkuponger och tidningar, Alltid tyckt om själva transaktionen och att skapa något av värde. Sålt rätt mycket dammsugare, det präglade mig väldigt mycket. Att få ett nej och ändå tycka att det var intressant.

- Sedan flyttade jag till Uppsala och började plugga juridik. Jag hade nog själv inte velat börja plugga vid den åldern men jag är uppvuxen i ett persiskt hem där är utbildning A och O. Helst skulle du bli läkare, i andra hand ingenjör. Om du inte klarar av någon av de första får du i alla fall bli advokat.

- Vid sidan om arrangerade jag mycket studentfester för universitetet och där kom jag i kontakt med de personer som jag startade mitt första IT-bolag med. Jag tog uppehåll från juridikstudierna, vilket också skapade kalabalik på hemmafronten.

- Det gick rätt snabbt för oss i det bolaget. Sedan kom Lehman Brothers och bolaget som såg så fint ut på papper försvann över en natt. (Investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs 2008 och skapade kaos på världens finansmarknader. Red. anm.)

- Så här med facit i hand var det en lärorik läxa men då var det fruktansvärt. Förlora allt och gå tillbaka till studierna. En grym erfarenhet ur två olika aspekter. Trots att vi snabbt fick intresse från externa investerare och blev miljonärer på pappret så betydde det ingenting i den faktiska världen. Det var en bitter erfarenhet. Den andra insikten var att det som driver dig inte bör vara pengar. Det är ett kortsiktigt incitament.

Kan du utveckla det mer?

- Framförallt så triggar det ett väldigt irrationellt beteende. Om jag till varje pris bara vill ha pengar då kommer jag att hitta vägar för att skapa de pengarna. Då faller man in på det som jag i yngre dagar inte tyckte spelade någon roll men som jag nu tycker är det absolut viktigaste. Du måste ha passion för det du gör och tycka att det är jäkligt kul. Det är helt avgörande.

- När jag väl landade på det jag gör idag så var skillnaden att jag inte minns när jag tittade på klockan för att se när arbetsdagen var slut eller vaknade upp en måndag och tänkte att “Skit, nu har jag hela arbetsveckan framför mig.”

- Jag ska inte försköna. Det är klart att man har dåliga dagar men bara simpelheten i att vi ska ha kul. Det är viktigt.

Bästa tips

- Att vara naiv inför utmaningen framför dig med en ”touch” av sunt förnuft.

- Att misslyckas är ditt bästa recept för framgång.

- Att bygga bolag är inte linjärt, ha tålamod och se det som ett maraton.

- Att leda andra människor genom att visa vägen och glöm inte att använda en stor dos av empati.

- Att ha fantasi är viktigt, särskilt för innovativa bolag som ska utmana en gammal ”golden standard”.

- När du känner att du har blivit duktig eller bäst på något, det är ett tecken på att du kommer att förlora.

- Tänka och teoretisera kan många, EXECUTION är allt och har man inte förstått detta kan man förbise ovanstående tips.

Hur viktigt är sälj och förhandling?

- Jag skulle säga att det är fundamentalt. Jag har aldrig haft lätt att få bäst betyg eller vara bäst på någon idrott. Jag är medioker i det mesta. I tonåren hängde självförtroendet inte med och man skämdes för det ena och det andra. Jag har haft turen och förmånen att få med mig smarta människor på mina resor. Att vi kan bli bäst i världen. Det har varit en styrka. Enda sättet för mig att förmå dem att följa mig på mina resor har varit sälj och förhandling.

- Sälj och förhandling är inte bara hur man säljer en produkt eller en tjänst, Allting vi gör handlar om sälj och förhandling. Hur jag ska få med mig medarbetare, hur jag ska få med mig investerare eller bli bra behandlad av andra som jag vill ha en relation med.

Hur bygger du det framgångsrika teamet?

- Jag kan utgå ifrån snabbväxande bolag i en relativt tidig fas och vad som behövs i dem. Man har testat någonting, ser att det fungerar, vill bygga en organisation och springa väldigt snabbt för att ta sig an marknadsandelar. Det recept vi har tagit fram som jag tycker fungerar väldigt bra och för mig är avgörande handlar först och främst om pannben.

- Pannben för att ta det till nästa nivå handlar om summan av livserfarenheter som du har fått i kombination med drivkraft. Får man till det blir det otroligt bra. Det i min värld, trumfar i princip allt.

“Empati, fantasi, analys och genomförande. De personerna anställer jag och blir partners med alla dagar i veckan.”

Vilka egenskaper vill du se i ditt team?

- Empati, fantasi, analys och genomförande. De personerna anställer jag och blir partners med alla dagar i veckan. Den som inte har den kombinationen måste vara spektakulärt duktiga på något specifikt och kan ha en viss typ av roll men kommer inte att kunna axla och bygga ett bolag i vår värld.

- I vår generation är vi uppfostrade till att bli en god anställd. Du går i skolan, pluggar, tar dig an en yrkestitel och förblir anställd. Den som kommer in med ett fyrkantigt mindset fungerar inte heller i vår värld. Det kan inte vara “Jag är jurist, därför ska jag bara göra det här.”

- Jag är själv utbildad jurist och förmodligen den sämsta paragrafryttaren, men jag är en jäkel på försäljning och förhandling.

- Ett mindset som säger “Så har vi gjort och så här ska vi alltid göra.” Det är också väldigt farligt.

“Du vill gärna investera i någon som du ser har gjort det här själv och är längst ute på frontlinjen och leder.”

Viktigaste ledaregenskaperna enligt dig?

- Den första och kanske viktigaste egenskapen är ödmjukhet. Det är en hårfin linje. När du som entreprenör har byggt din egen verksamhet, går det redan bra för dig när vi träffas. Men den som kan bevara båda fötterna på jorden har i vår värld bättre förutsättningar att bygga ett bra team omkring sig och få med sig människor. Det är något som vi upplever att många inte alltid har.

- Att få med sig människor och leda dem, är i vår värld mer långsiktigt om du själv har gjort det och kan visa vägen än att du pekar och säger att så här måste ni göra. Återigen, vi investerar i bolag i en rätt tidig fas. Allting är oftast inte på plats och man ska göra flera saker samtidigt. Du vill gärna investera i någon som du ser har gjort det här själv och är längst ute på frontlinjen och leder.

- Att ha en livlig fantasi. Vi jobbar med teknik och innovation. Det sättet du gör det på idag kommer inte att vara det sätt du gör det imorgon p.g.a. den teknik vi introducerar till marknaden. Den som inte är fantasifull, kommer att ha svårt att förklara till sin blivande målgrupp eller marknad, varför det här är bättre än dagens Golden Standard. 

- Det handlar också om naivitet. Att vara realistisk och göra välgrundade beslut, men vara orädd inför att ta sig an världsmarknaden och att bli bäst i världen på det.

- Det är också min personliga åsikt att i Sverige får individer inte synas och höras. Vi får inte säga att vi är bäst och lite jantelagen på det också. Att våga visa vägen och vara visionär blir också att man ska slå sig själv på bröstet och ta det klivet. Det kan gå stick i stäv med hela vår uppfostran om vad man får och inte får göra. 

- Det är där jag tycker att det blir intressant. Hitta bra kollegor, partners eller bolag. De som har lyckats skapa sig framgång utanför ett mönster. De som sticker ut.

Är ledaregenskaperna det viktigaste när ni tittar på företaget?

- Alla de här egenskaperna behöver trappas ner till personens genomförandekraft. Har man inte den, spelar det ingen roll hur mycket fantasi eller empati du har eller hur mycket du vågar vara visionär. Det måste komma ner till genomförandekraft. 

- Där är ett CV inte alltid det bästa urvalet för att se om någon har genomförandekraft eller inte. Det syns mycket i det levande mötet, vad personen drar för referenser för att påvisa sin genomförandekraft och att de har konkreta erfarenheter utav det. Det för mig trumfar skola eller betyg.

Hur började resan med Serendipity?

- Då är vi inne i 2011. Jag jobbar som jurist på ett stort bolag och det börjar klia i fingrarna. Jag vill gärna tillbaka till att bygga bolag och att vara med och skapa någonting. Hittills har jag bara bränt mig. Jag har lyckats bygga upp verksamheter och förlorat allt. Det ligger där starkt och påminner, “Jag kanske bara ska vara jurist.”  

- Då har jag en vän som säger: “”Du borde träffa Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya,”  De hade grundat Serendipity och varit igång ett tag. Vi träffades förutsättningslöst och började diskutera. Det var egentligen ingen av oss som var direkt imponerad av mitt CV. Det var ironiskt nog att jag hade sålt dammsugare. Det var därför de tog in mig. 

- Jag fick börja med att bygga upp vår enhet för corporate services, dvs Serendipity professionals där vi byggde upp den systematik vi använder för att bygga bolag med alla byggstenar som krävs i kompetens.

- Vi gjorde ett 50-tal förvärv på knappt fyra år och jag blev ansvarig för alla förvärv. Serendipity var med och börsnoterade bolaget. Framförallt så gav det mig en väldigt bra utbildning i att systematiskt hitta bra investeringar och se en röd tråd i bolag som klarar sig. Det var det jag gjorde fram till att jag klev över till blq invest.

Varför lämnade du Serendipity för blq invest?

- På Serendipity tog vi forskning från universitet och byggde bolag av det. Om man ska se det utifrån ett investeringsperspektiv är det många gånger förenat med långa ledtider och kan bli väldigt kapitalintensivt. Samtidigt som vi gjorde den resan fick jag vid sidan om börja investera och bygga techbolag, alltså mjukvarutech. 

- De första åren vi byggde så märkte vi att ledtiderna var betydligt kortare. På några veckor tar man upp en betaversion och går mot marknaden. Ska du ta fram ett läkemedel ska du göra kliniska tester i flera år och ansamla massa pengar. Både i relation till hur pass kapitalintensivt det var och ledtiderna så var det väsentligt bättre.

- Serendipity har aldrig varit en uttalad tech-investerare. Vi ville skapa en verksamhet som bara investerar i digital tech. Inom det som kallas dödsdalen har Serendipity egentligen inte varit aktiva alls. Därför valde vi att skapa ett helt nytt varumärke med en anpassad systematik för hur vi hittar de bolagen, investerar och bygger dem.

Definiera dödsdalen

- När man får en idé och ska starta ett bolag i Sverige har du nära och kära eller affärsänglar som stoppar in pengar. Någonstans efter fem miljoner blir det för stort för en affärsängel. Då är nästa steg institutionella investerare som fonder, VC eller private equity. som går in på tjugo miljoner plus. 

Det är ett enormt delta från fem till tjugo miljoner där många bolag behöver ytterligare extern finansiering för att ta sig till nästa steg. Det finns i princip inga investerare i den sektorn. Det kallas för dödsdalen.

- Idag talar vi om en lågkonjunktur, men många av de här bolagen är stöpta och födda i en högkonjunktur där tillgång till kapital har funnits. De stora fonderna, vare sig det är private equity eller VC vill investera där man ser en tydlig hockeyklubba. Arbetet är definierat och det handlar om att stoppa in pengar i en tydlig Excel-kalkyl som sedan ska bli en Unicorn.

- I vår värld där vi bygger bolag från scratch tror vi inte att man kan systematisera en Unicorn. Du kan ha tur och träffa rätt, men vi tror att om du inom dödsdalen kan applicera en tydlig systematik på hur du hittar bolagen, hur du arbetar med bolagen och är aktiv själv då kan du ta dem över dödsdalen till de större fonderna och börsen. Du måste vara operativ och jobba väldigt metodiskt. Där ser vi ett hål i marknaden. Det är inte allt för många som vill vara där. Vi vill jättegärna ta en position där.

Berätta om resan med blq invest

- Vi ville göra ett par investeringar inom det här området som kallas dödsdalen, jobba med de här bolagen och ta dem till nästa steg. Bli en brygga efter affärsängel och innan institutionella investerare såsom fonder, VC eller private equity. Vi titttar efter bolag inom business to business och digital tech. Investeringar i den här fasen har varit väldigt intensivorienterade där man kan se de stora hockeyklubborna men vi tycker att business to business med framförallt återkommande intäkter är väldigt intressant. 

- Vi tittar på nischade bolag som säljer affärskritiska produkter för en global marknad. Med duktiga, hands-on, grundare som fortfarande är operativa i bolaget och där det är fråga om tillväxt.   

- Vårt arbete handlar om att identifiera de här bolagen och presentera vår metodik som vi kallar för The black box. Vi investerar mellan tio - tjugo miljoner per bolag och jobbar väldigt nära dem.

Ni är nystartade hur började det?

- Under resan vi hade med Serendipity jobbade vi med egna pengar, investerade från egen balansräkning. blq invest är en fond vilket innebär att vi framförallt jobbar med andras pengar. Det som har gjort att det har funnits ett högt intresse av att investera i blq invest är för att vi har byggt flera bolag från grunden själva. Lyckats sälja dem och tjänat pengar på det.

- Vår första investerare är SEB-bank. Det är ovanligt att de går in i en mindre fond och det dessutom är banken själv. Sedan har vi vänt oss till andra serieentreprenörer som byggt egna bolag, gjort den här resan och ser vilken marknad vi fyller när vi bemästrar dödsdalen. När vi säger bemästra dödsdalen så är det för många förenat med hög risk eftersom det är i en tidig fas.

Hög risk - låg risk, var befinner ni er?

- Frågar du mig så skulle jag säga lågriskfond. Det är också för att jag har byggt min förmögenhet inom det här området. Frågar du en generell investerare så skulle det vara förenat med hög risk. Tittar du på vad vårt jobb går ut på som bolagsbyggare handlar det om vad vi kan göra i vår systematik och hur vi operativt jobbar för att minska den risken. 

- Den i relation till den avkastning som det kan ge är tillräckligt intressant för att man ska gå in och investera pengar hos blq invest. Där har vi fått ett stort intresse just för att vi jobbar systematiskt. Vi väntar inte på att en mäklare ska höra av sig med ett investeringsobjekt. Vi stoppar inte in pengar, tar en styrelseplats och hoppas på det bästa. 

- Från det att vi själva hittar bolaget och tar kontakt med dem, så initierar vi hur vi vill applicera vår systematik och vårt bolagsbygge. Det i sig gör att risken blir väsentligt mindre.

Här går ni in med hela ert kunnande?

- Precis, och vi har själva byggt bolag. Jag har själv förlorat allt, haft kniven mot strupen och inte vetat om det finns pengar nästa månad. Det är saker du inte kan plugga dig till. Du kan inte gå till Excel och hoppas att Excel ska ge svaret på hur du ska få pengar. Det är blod, svett och tårar som du måste uppleva för att kunna gå i de skorna. När vi träffar entreprenörer i den här fasen, och talar med dem som bolagsbyggare och inte som investerare så är det är en viktig distinktion där vi får med oss dem.

Utmaningar under pandemin?

- Vi lanserade fonden på Black friday 2019. Sedan dess har vi hunnit investera i två bolag, Cinode och Ingrid, där vår sista investering kom ut nu i mars, mitt i Corona-krisen. Vi är inne i en lågkonjunktur och över en natt så försvann väldigt mycket. Men tar man ett steg tillbaka och analyserar det här, så hade en avmattning i konjunkturen påbörjats redan innan Covid-19. 

- Sedan var det ingen som kunder förutse att det skulle vara en pandemi som skulle orsaka en krasch och att oljan skulle bli som den har blivit. 

- De startup och techbolag som ännu inte lyckats bevisa sig på marknaden genom att ta marknadsandelar och ta det till nästa steg kommer inte att kunna få fortsatt finansiering. Det uppstår ett naturligt stålbad på de bolag som ändå inte skulle överleva. Ska man vara väldigt rationell och krass och inte tänka utifrån det emotionella, så gör det jobbet det lite enklare för oss. De som klarar det här kommer rimligtvis att gå ut väldigt mycket starkare när cykeln kommer tillbaka.

- Vi vill investera i företag som är så lite exponerade mot konjunkturen som möjligt, dvs i en högkonjunktur ska det gå bra och i en lågkonjunktur ska det gå fortsatt bra för dem. Där tror vi att bolag som har återkommande intäkter som är affärskritiska har bättre förutsättningar än andra bolag. Det är utifrån den devisen vi har investerat. 

- De två bolag vi har investerat i växer under Corona pandemin och i lågkonjunkturen. De tar fortsatt marknadsandelar, vilket är en viktig del. 

- Det är många bolag som är skuldsatta och med tunga balansräkningar som förmodligen kommer att få svårt att överleva lågkonjunkturen. Bolag som precis har satts igång och som ännu inte har introducerats till marknaden tror jag också kommer att få det svårt. 

- Det är många faktorer, men jag tror att den viktigaste delen som även gäller för oss, är att Covid-19 har skapat en ny vardag. Det är ingen som riktigt vet hur den kommer att påverkas.

- För oss är det fullt fokus på våra egna två bolag. Vi jobbar med de bolagen och ser till att de mår bra. Vi har också ett par investeringar som vi tittar på just nu och som vi hoppas kunna genomföra. Det går att göra investeringar även i tider som dessa men man måste anpassa det till den nya verkligheten.

Visioner om fem år

- Vi vill bli bäst i världen på att bygga bolag i dödsdalen. Det här är inget fenomen bara i Sverige. Överallt där det finns externt kapital för entreprenörer att ta sig an så finns det en dödsdal som behöver en tydlig systematik på hur man bygger bolag. Det är den position vi vill ta. 

- Om fem år då har vi ett par fonder och vi finns på fler marknader än i Sverige. De två bolag vi har idag finns i princip över hela världen. blq invest kommer att finnas i Norden, Europa, USA och på sikt Asien.

En intressant faktor är att mjukvaruteknik har bra förutsättningar att driva samhället framåt i tider som dessa. Jag att Sverige kommer att få se intressanta saker och förändringar på grund av den teknik som skapas nu. Det är utifrån blq invest superspännande att följa. 

Av: Annika Hegardt Foto: Abraham Engelmark

Chef & Ledare Magasin håller dig uppdaterad!

Ta del av företagsledares erfarenheter. Få deras tips och få en insyn i hur det verkligen går till bakom kulisserna. Genom att läsa fördjupade intervjuer med framgångsrika ledare och entreprenörer får du en djupare inblick i framgångsrikt ledarskap.

Just nu får du som läser på Företagande.se 4 nr av Chef & Ledare Magasin till 40% rabatt!

Lär mer och prenumerera här

Chef & Ledare är ett oberoende chef- och ledarmagasin med fokus på fördjupade intervjuer om framgångsrikt företagande och ledarskap.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.