Exempel på bra självförtroende

När Hannibal berättade för hans generaler att han ville korsa Alperna med ett infanteri på runt 40.000 man, 8.000 ryttare och 40 krigselefanter, för att nå Italien och anfalla Rom var alla svaren liknande: "Det är omöjligt, det kan inte gå!". Hannibals svar på detta är numera det berömda citatet: "Vi kommer att finna en väg eller så skapar vi en!"

Det var det förtroendet han hade till sin egen förmåga.

En av de vanligaste sakerna som håller människor tillbaka från att gå sin egen väg och fullfölja sina drömmar är rädslan för att misslyckas och lämna tryggheten i flocken. Det grundar sig i avsaknaden av självförtroende men det finns sätt att övervinna denna rädsla.

Genom att utveckla och stärka ditt självförtroende och din tro på din egen inneboende förmåga så kommer du lättare att uppmärksamma och ta till dig de möjligheter som dyker upp, men som kanske hittills har gått obemärkta förbi.

Blanda inte ihop detta med självkänsla som skiljer sig något.

Du kommer också att ha styrka och inre övertygelse som är nödvändig för att övervinna de fallgropar och hinder som ständigt kommer att korsa din väg. Alla människor på vår jord möter problem och kanske ska de inte ses som hinder och problem utan som möjligheter att växa och lära. Det är så framgångsrika entreprenörer tänker och kan du tänka så har du redan tagit många steg i rätt riktning.

Här är några punkter du kan följa som hjälper dig att utveckla en högre nivå av självförtroende. Kanske inte likt Hannibal, men en bit på vägen. Ge det bara lite tid, det finns inga snabba lösningar.

Övningar som kan höja ditt självförtroende

(De listas inte i någon särskild ordning)

1. Sträck på dig

Att sjunka ihop som en hösäck kan få vem som helst att tappa allt självförtroende. Vissa menar på att personer har en ihopdragen hållning på grund att de har dåligt självförtroende medans andra menar att det är tvärtom: man får sämre självförtroende just av en dålig hållning. Vart kommer först, hönan eller ägget? Testa själv så får du se.

Sträck på dig och du kommer att märka skillnad direkt! Föreställ dig att ett rep sitter fast runt ditt huvud som hela tiden dras upp mot himlen. En parentes är också att vi upplever personer som är raka i ryggen och som sträcker på sig som mer attraktiva.

2. Kunskap ger ökat självförtroende

Att vara påläst och kunna en sak riktigt bra är ett strålande sätt att få ökat självförtroende. Du kan göra detta genom att läsa böcker, studera den oändliga informationskällan internet och umgås med människor som redan har gjort det du vill uppnå. Välj med fördel ett område du brinner extra för och har talang för. Det blir så mycket enklare då.

3. Gör något du har skjutit på en längre tid

Vad har du på din ”att göra-lista” som suttit där länge? Gör det direkt, ja nu! Detta kommer garanterat att öka ditt självförtroende och det kan starta en positiv spiral som får dig att utföra allt annat mycket snabbare och med bättre resultat. Du hamnar i ett ”flow”.

4. Agera "Som-om"

Agera som om du redan har vanan och det beteende som du önskar. Om du var självsäker och hade självförtroende, hur skulle du känna dig då? Vad skulle du göra? Hur skulle du gå och tala? Vad skulle du kunna tänka och hur skulle ditt prat med dig själv låta?

Genom att fråga dig själv dessa frågor så tvingar du dig att svara på dem och det kommer att hjälpa dig att hamna i ett tillstånd med höjt självförtroende. Du kommer då att agera "som-om" du är säker och om du fortsätter att agera "som-om" så kommer du att märka att ditt agerande blir mer och mer till en vana. Du kan på detta sätt uppnå det självförtroende du hittills fejkat dig till. Detta sätt att se på verkligheten belyses i aforismen "fake it till you make it" och har varit trendigt inom framgångs- och populärpsykologin de senaste två, tre decennierna.

5. Fräscha till dig och klä upp dig

Om du känner dig fräsch och klär dig fint så kommer du att må bra. Du kommer att känna dig mer framgångsrik och redo att tackla omvärlden. Tänk efter hur du brukar känna dig när du gjort dig i ordning inför en fest eller liknande tillställning, där du lagt extra tid på att göra dig i ordning. Det brukas kännas bra, eller hur?

Du behöver självklart inte lägga så mycket tid och du behöver inte heller köpa en massa nya dyra kläder. Jag hörde en gång om en säljare som tog på sig kostymen varje gång han skulle avsluta en viktig kund, trots att han sålde över telefon. Han gjorde alltid likadant så jag antar att det funkade utmärkt.

6. Byt en liten ovana mot en bra vana

Inte en inbiten eller svår vana som t ex att sluta röka. Bara en liten en, som t ex att skriva ner saker som du ska komma ihåg. Eller att vakna upp 10 minuter tidigare än vanligt istället för att använda snoozeknappen. Eller ta en tiominuters promenad när du vaknar istället för att kolla mobiltelefonen det första du gör. Något litet som du vet att du klarar av att göra. Gör det under en månads tid.

När du har utfört det så kommer du att känna dig så mycket bättre och ditt självförtroende kommer att öka. Börja då med nästa ovana och byt ut den mot en positiv vana.

7. Fokusera på lösningar

Är du en person som ser möjligheter överallt eller ser du problem? Om du tillhör de sistnämnda, försök då att ändra på detta. Att fokusera på lösningar istället för problem är ett mycket effektivt sätt att öka ditt självförtroende och få mer bra saker uträttat i ditt liv.

  • "Jag är lat!" - Hur kan du lösa det?
  • "Men jag kan inte motivera mig själv" - Hur kan du lösa det?
  • "Men jag har ingen energi till det" Ja, vad är lösningen?

Det finns alltid en lösning och ofta är den enkel att utföra. Kanske så enkel att du inte tror att det är någon mening att göra den...

TIPS: Kolla på filmen Yes Man med Jim Carrey. Den är inte bara rolig och underhållande utan väldigt talande för vad som händer om man säger ja till lite fler saker i livet.

8. Döda dina negativa tankar

Du måste lära sig att bli medveten om ditt prat med dig själv, alltså de tankar du tänker om dig själv och om vad du gör. Många av oss tänker ofta saker som ”det klarar jag inte”. Försök att ändra ditt tankemönster och ändra det till ”jag ska göra mitt bästa”, ”jag kan fixa det och skulle det inte gå så är det inte hela världen ändå”.

Ett bra sätt att skifta tankarna är att innan du lägger dig på kvällen, så skriver du ner fem positiva saker som hänt under dagen. Det kan vara enkla saker som att du utförde en uppgift effektivt eller att du fick någon att skratta eller må bra. Positiva tankar föder nya liknande tankar.

9. Var medveten om rädslan men gör det ändå

Om du möter rädslan och gör det du är rädd för, så försvinner ofta rädslan. Om det inte sker den första gången kommer det nästan säkert att ske den andra, tredje eller fjärde gången. När du gör detta så visar du ditt undermedvetna att inget allvarligt eller livshotande inträffade, vilket gör att ditt självförtroende kommer att bli bättre samtidigt som rädslan försvinner.

10. Förbered dig

Det är svårt att ha självförtroende inför en uppgift om du inte tror att du kommer göra bra ifrån dig. Ta bort den känslan genom att förbereda dig så mycket som möjligt. Läs på och träna, om och om igen.

11. Tala långsamt

En sådan här enkel sak kan ha en stor skillnad i hur andra uppfattar dig. En person som talar långsamt visar upp ett självförtroende. En person som känner att han eller hon inte är värd att lyssna på kommer att tala snabbt, eftersom denne inte vill att andra väntar på något som inte är värd att lyssna på. Försök själv ett par gånger. Det kommer att få dig att känna dig mer säker och ge dig bättre självförtroende. Lyssna t ex på flera politiska ledare. De må inte vara mycket att hylla, men de tränar på konsten att framföra budskap så folk lyssnar. De talar långsamt vilket är ett sätt att retoriskt skapa mer förtroende inför de som lyssnar. Du kan göra likadant, men överdriv inte.

När andra lyssnar på dig stärker det ditt självförtroende.

12. Sätt ett litet mål och uppnå det

Folk gör ofta misstaget att sikta för högt och sedan när de misslyckas eller ger upp för tidigt (vilket det ofta handlar om), så blir de avskräckta; det tog helt enkelt för lång tid att nå dit. Sätt hellre en målsättning mot något som du vet att du kan uppnå, och sedan utför du det.

Detta kommer att få dig att må bra och desto fler små mål och uppgifter du utför, desto bättre självförtroende kommer du att få och desto lättare blir det att utföra ännu svårare och mer utmanande saker.

13. Bli en person som gör det du säger du ska göra

Vidta åtgärder när du lovar att vidta åtgärder. Fullfölj dina planer även om det inledningsvis inte ser ut som det finns någon väg framåt. Det betyder inte att vara stelbent. Flexibilitet och förmågan att agera agilt är viktigt då det kommer att finnas tillfällen då du behöver kompromissa för att ändra dina mål och planer. Men har du en klar vision så kommer garanterat en ny väg att visa sig.

Om du däremot ger upp kommer det att skada ditt självförtroende. En viktig punkt att komma ihåg är att det inte finns något som heter misslyckande - du misslyckas bara när du ger upp. Samtidigt finns det få saker som höjer självförtroendet mer än när man slutför en uppgift och lyckas med sin målsättning, oavsett hur stor eller liten uppgiften är.

Det handlar om personlig integritet, att se sitt eget värde och inte tumma på det vilket annars riskera att urholka integriteten. En enkel sak som att städa undan på skrivbordet kan leda till bättre självförtroende som i sin tur kanske leder till en ny kund eller något annat positivt resultat.

14. Motionera

Jösses, ja denna verkar komma med på de flesta listor nu för tiden. Men det är av en anledning och om vi skulle hoppa över den skulle vi göra dig en björntjänst. Motion är en av de bästa, ja kanske det allra bästa sättet att få ökat självförtroende. Motion leder ju även till så mycket mer positivt än så och ofta är det väl så – att de saker man skjuter på mest är de som ger bäst resultat när man väl ta tag i dem och utför dem.

Allt du behöver göra är att ta en promenad ett par, tre gånger i veckan och du kommer att se vilken skillnad det gör. Om du gör detta till en vana så kommer hela ditt liv att förbättras på de flesta områdena! Det är en garanti!

Stärkt självförtroende är kanske inget du kan träna för att uppnå över en dag men ger du det tid och jobbar med punkterna ovan så kommer du garanterat att märka skillnad. Och kanske mycket fortare än du trodde var möjligt. Mitt förslag är att du börjar med en punkt och när du behärskar den så tar du nästa.

Läs även: Så förbättrar du din självkänsla


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
8 kommentarer
2019-05-13 09:14
Mycket klokt och tänkvärt! Keep up the great work!
Johnny
2014-01-06 15:40
Intressant ska försöka prova.
Just frånskild efter 20 år som Sambo. Vet inte vad mitt problem är, men mår inget vidare. Nu törs jag knappt köra bil när det blir mörkt ute. Får panikångest (tror jag) under bilfärden och vid mc körning.
Tappar kontrollen över mig själv på något sett. Är folkskygg etc
Motion vet jag är bra för allt.
Ska sträcka på mig och inte ha negativa samtal med mig själv.
+ Göra små ändringar i min vardag.
Hoppas på må bättre i vår😛
Se mer...
Personlig utveckling centrum
2012-07-28 11:47
Det är så himla lätt att glömma bort självkänslan, jag har länge haft riktigt bra självförtroende men kanske inte hängt med när det gäller självkänslan. Gäller att hitta en balans där.
Lisa-L
2012-03-18 15:33
Många bra tips jag ska testa men har aldrig hängt med på skillnaden mellan självförtroende och självkänsla. Kan någon förklara?
Fredde a
2011-10-28 04:33
Jag hade dåligt självförtroende i många år och vågade inte göra något men det ändrade sig när jag bytte jobb. Jag kände att jag dög till och att min nya arbetsplats behövde mig. Så det kan vara ett bra tips för höjt självförtroende och för att må bättre. Att byta jobb helt enkelt.

Att träna och röra på sig är också viktigt har jag märkt så bara att ta tag i det även om det inte är roligt till en början 🙂 Inget kommer gratis i livet ;-)
Se mer...
Johannah
2011-02-27 13:15
Jätte bra artikel! Så många enkla saker som verkligen ger bättre självförtroende och självkänsla.
2009-12-05 18:36
Trist att du känner så Mynx.

Det vi försöker lyfta fram i artikeln är att det finns andra saker än utseenende och yttre saker som kan skapa självförtroende. Det finns en massa människor t ex som har råkat ut för olyckor där deras yttre har tagit skada och flera av dessa personer utstrålar ändå självförtroende och karisma.

Hur viktigt är andras utseende i dina ögon?
De flesta människor är självkritiska till hur vi ser ut medans andra tittar på helt andra saker hos oss som vi kanske aldrig själva ens har tänkt på.
Se mer...
Mynx
2009-12-02 16:17
det funkar inte så.
jag är nära på BDD gränsen pga mitt dåliga självförtroende och det är mitt yttre som är en pina för mig.
Ingen kommer sluta ha dåligt självförtroende (speciellt inte ungdomar) så vidare MEDIA inte sluta publicera sina "perfekta" modeller i sina sketna tidningar eller planscher. Man ska vara smal, helst ha stora tuttar och vara något lång. Det är sjukt! Media, och dom som styr media vill att folk ska må dåligt. Man kan inte döda det negativa om en hel massa är emot dig och säger det motsatta!
Tack.
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.