I en infograf publicerad av Brian Tracy listade han de vanligaste orsakerna till att fler människor inte uppnår ekonomiskt oberoende.

Trots att vi lever i den delen av världen där alla har samma möjligheter, om än lite olika förutsättningar, så är det få som uppnår den inkomst och ekonomisk trygghet som de verkligen önskar. Många pensionärer lever på gränsen att de klarar månadens utgifter och skulderna bland unga växer. Det är lätt att skylla på politiker och annat men det personliga ansvaret bör alltid lyftas fram och hyllas då det är en avgörande faktorn för framgång i alla livets områden.

För steget som kan göra skillnad är inte stort. Om en vanlig lönetagare i Sverige skulle spara 1000kr/månad från att denne börjar jobbar tills pensionen (20-65år) och investera den omsorgsfullt med en avkastning på 10 %, skulle det bli en extra pension på hela 9 miljoner kronor.

Brian Tracy ställde sig frågan varför det då är så få människor som uppnår ekonomisk frihet.

Här är de fem vanligaste orsakerna enligt honom.

1. Tanken har aldrig slagit dem

Det första skälet till att människor inte uppnår rikedom är att de inte inser att det är möjligt. Den genomsnittliga personen har vuxit upp i en familj där hen aldrig har träffat eller känt en rik person. De går till skolan och arbetar tillsammans med människor som inte är rika, och har en umgängeskrets som inte heller har kunskap om hur pengar och investeringar fungerar.

21 situationer där rika tänker annorlunda än resten

2. De tog aldrig beslutet

Det andra skälet till att människor inte blir ekonomiskt oberoende är att de aldrig bestämde sig för att bli det. Även om en person läser en bok, närvarar på föreläsningar, eller umgås med människor som är ekonomiskt framgångsrika, förändrar det ingenting förrän hen tar ett beslut om att göra något åt saken.

Om du fortsätter att göra vad du alltid har gjort, kommer du fortsätta att få vad du alltid har fått.

Att ta beslutet är ett viktigt första steg mot att uppnå finansiell frihet.

3. Kanske imorgon - uppskjutarbeteende

Det tredje skälet till att människor inte blir förmögna beror på förhalning; att de skjuter på saker. Människor har alltid en god anledning att inte påbörja vad de vet att de behöver för att göra framsteg. Det är fel månad, fel dag, eller fel år. Affärsförhållanden i deras bransch är inte bra, börsen svajar och räntan är låg men kanske ser det bättre ut imorgon. Men det finns aldrig en bättre tid att påbörja något än just nu!

4 botemedel mot att prokrastinera - få saker gjort direkt

4. De är inte beredda att betala priset

Det fjärde anledningen till att människor lever som fattiga pensionärer är vad vi kan kalla oförmågan att skjuta på tillfredsställelse. Den stora majoriteten av människor har en oemotståndlig frestelse att spendera varje krona de tjänar och till och med låna pengar på kredit för att köpa ännu mer.

Om du inte kan skjuta på tillfredsställelsen och disciplinera dig själv från att spendera allting du tjänar kan du inte skapa ekonomisk trygghet. Gör därför budgetering till en livslång vana. Olika budgetar och vad de innebär.

Hur du spenderar dina pengar rätt för att bli lycklig

5. De saknar långsiktigt tänkande

Det femte skälet till att människor går i pension som fattiga är lika viktigt, om inte viktigare än alla de andra. Det är brist på tidsperspektiv.

I en studie utförd av Dr Edward Banfield vid Harvard University på 1950-talet tittade han på orsakerna varför vissa klättrade uppåt på den socioekonomiska stegen, medans andra stannade kvar. Han ville veta om det gick att förutsäga om en individ eller en familj var på väg uppåt där nästa generation skulle få det bättre ekonomiskt ställt.

All hans forskning ledde honom till en enskild faktor. Det var tidsperspektivet, alltså den mängden tid du tar i beaktande när du planerar din framtid och tar viktiga beslut i ditt liv, samt hur långt du planerar in i framtiden.

Ett exempel på långtidsperspektiv är vanan bland familjer från den övre klassen i England. De registrerar ofta sina barn vid Oxford eller Cambridge så snart barnet föds, trots att han eller hon inte kommer att börja där på arton nitton år eller mer. Föräldrarna som lägger undan några hundra varje månad säkrar dessutom att det finns pengar att betala skolan.

Man kan ju ställa sig frågan om det är viktigt att bli ekonomiskt oberoende? Om vi vänder på det så finns det nog få saker som skapar mer stress och misär än just brist på pengar.

Hur ser du på det? Finns det någon bra ursäkt att inte tjäna mer pengar än majoriteten och investera dem smart? Låt oss få veta vad du tycker med en kommentar nedan!

10 gyllene investeringstips av Warren Buffett

Brian Tracy är författare, föreläsare och affärscoach och en av de främsta inom personlig utveckling och hur man når ekonomisk framgång.

3 kommentarer
2016-02-08 11:31
Problemet är betydligt djupare än författarens glättiga analys.
När 80 personer äger mer än den fattigaste hälften av världens
befolkning, 3.5 miljarder människor. En procent av världens Se mer..
Problemet är betydligt djupare än författarens glättiga analys.
När 80 personer äger mer än den fattigaste hälften av världens
befolkning, 3.5 miljarder människor. En procent av världens befolkning
som tjänar mest har högre sammanlagd inkomst än de övriga
99 procenten tillsamman. Orsaken är inte att folk är dumma i huvvet,
lata, oföretagsamma, obeslutsamma o.s.v.

De ekonomiska tungviktarna i Världsekonomiskt Forum i Davos 2015
var mycket bekymrade över ovanstående förhållanden.

Ett paradigmskifte där nyliberalismens bakomliggande orsaker: nya
produktivkrafter, informationsteknik, gör verksamheter, livsområden
och grupper av människor som tidigare stod utan för det kapitalistiska
systemet till gängliga för ekonomisk exploatering. Åldringar, Skolbarn,
Asylsökande, Sjuka… Att slita upp mänskliga verksamheter från dess tidigare
inbäddning i sociala och kulturella sammanhang och exponera dem
på marknaden döps i nyliberal retorik till utveckling och framsteg.

Var och en sin egen lyckas smed- Bara man tar i ordentligt så löser det sig
som Brian Tracy säger. Men den ideologin ligger sedan länge på
marknadsforskningens sophög i Europa
Precis som sker i USA där hederligt folk har 3 jobb för att klara sig.
Inte för att de är dumma i huvvet, lata. oföretagsamma o.s.v.
0
2015-04-23 09:53
Så Imre, personligt ansvar är inget du förespråkar. Att lägga ansvaret på politikerna anser jag är det värsta man kan göra. Vem som av oss har rätt kan vi se på de människor som väljer den ena eller d Se mer.. Så Imre, personligt ansvar är inget du förespråkar. Att lägga ansvaret på politikerna anser jag är det värsta man kan göra. Vem som av oss har rätt kan vi se på de människor som väljer den ena eller den andra vägen ;)
0
2015-04-23 09:34
Den här slags retorik är i sig ganska meningslös. Faktum är att förmögenhetsfördelningen är katastrofal i t.ex. Sverige. En procent av befolkningen c:a 75-80000 personer äger nära nog 40 % av de ekono Se mer.. Den här slags retorik är i sig ganska meningslös. Faktum är att förmögenhetsfördelningen är katastrofal i t.ex. Sverige. En procent av befolkningen c:a 75-80000 personer äger nära nog 40 % av de ekonomiska tillgångarna. Att tro att detta beror på de förmögna individernas framgång och alla andras tillkortakommanden vad gäller personlig målsättning och ambition är naivt. Att historiskt gigantiskt antal personer numera tillhör
gruppen fattiga i Sverige: inkomst c:a 19000:-/mån. o. mindre beror på en undermålig politik som inleddes under Palme,Carlsson,Persson-regeringarna och fullföljdes av alliansen. Det finns all anledning att ta till sig tillgänglig forskning i ämnet nationalekonomi som visar hur läget uppstått för att därifrån försöka finna lösningar. Coaching-trams om att var- och -en- sin- egen- lyckas- smed, och att man kan om man bara vill: d.v.s. lär sig av vad den aktuella gurun på tapeten har att torgföra är bortkastat tankegods. Bra om vi kan slippa sådant här feel-good trams i debatten och mera få läsa om analyser och rapporter från verkligheten.
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.