Det finns massor av saker att tjäna pengar på för den som vill och är lite driftig. Många ställer sig frågan hur man "snabbt och enkelt kan tjäna extra pengar", men jag kommer inte att fokusera på det svaret här då den typen av inkomst sällan finns och erbjuds möjligheten är den sällan varaktig. En bättre väg är då att satsa på att få en inkomst som återkommer, alltså en passiv inkomst, vilket innebär att pengarna kommer in regelbundet, även när du själv inte aktivt arbetar, t ex när du sover, reser, ja vad du än gör. I denna artikel blandar jag olika typer av affärsidéer, både som kan ge passiv inkomst och sådana där du aktivt behöver lägga ner arbetstid för att få in pengar.

Jag har försökt att ge tips som skiljer sig lite från andra listor som du kan hitta online. Flera av affärsmöjligheterna bygger på de senaste trenderna inom delningsekonomin (som har växt rejält de senaste åren och verkar fortsätta att växa under många år framöver) där flera nya inkomstmöjligheter har dykt upp för den som vill göra sig en extra hacka eller hitta en ny karriär eller huvudinkomst. Flera av arbetsuppgifterna kan du utföra hemifrån, online över internet, på distans, men andra kräver att du besöker någon eller tar dig till en plats.

Här är inkomstmöjligheterna

1. Kör med Uber

Bli en taxichaufför fast bestäm själv när du vill köra – det är möjligt med Uber. Du behöver bara en bil och en smartphone, ja ett körkort är med vettigt.

Uppdatering: Sedan byråkraterna har varit i farten behöver du även idag en taxiförarlegitimation. Enklare regler där fler kan erbjuda en förartjänst skulle förbättra för resenärerna. Som exempel ansågs Nice i Frankrike vara en av Europas värsta städer att åka taxi i. Det var allmänt känt att man blev lurad. Sedan Uber blivit lika självklart som att beställa en vanlig taxi har taxibolagen fått skärpa till sig och rensat upp bland de oseriösa chaufförerna.

Vill du bli din egen chef? Här har du 27 vassa idéer att starta företag med

2. Sälj bilder/foton

Det är idag lättare att sälja bilder på nätet och det är fullt möjligt att bygga upp en passiv inkomst på detta. Du skaffar dig en hyfsad kamera, plåtar och säljer dem via stockfoto-sajter som iStockphoto, Shutterstock, Bigstock, mfl.

En annan app är Foap där du kan ladda upp bilder direkt från din smartphone. Varje gång någon köper licensen till din bild får du betalt. Pengarna betalas ut till ditt konto en gång per månad.

3. Sälj på Tradera, Blocket och eBay

Sälj dina gamla kläder och prylar du inte använder. Efterfrågan på begagnade saker verkar öka, dels för att folk inser att de sparar pengar, men det är även en trend att inte överkonsumera. Fråga släktingar, grannar och vänner ifall du ska hjälpa dem att sälja deras saker med och dela på förtjänsten. Det finns även lokala grupper på Facebook där medlemmar köper och säljer sina ägodelar.

Nästa steg skulle kunna vara att beställa hem partier av olika saker och sälja vidare. Många köper hem små partier, från t ex Kina, och testar sig fram vad som säljer för att sedan skicka efter mer. Med sajterna nämnda ovan behöver man inte ens en egen e-butik för att komma igång med handel på internet.

Denna kan kanske vara intressant: 4 sätt hur du kan bli rik

4. Utför ärenden och småjobb

TaskRabbit är en av många sajter där du kan hitta uppdrag som du kan utföra åt någon som behöver hjälp. Den svenska Taskrunner erbjuder en liknande plattform. Du kan utföra allt från trädgårdsarbete, skruva ihop möbler, städning och tvätt till att byta däck på bilen, måla, hjälpa till med flytten och agera bud/frakta något. Bygg upp ett rykte på sajten och få fler uppdrag efterhand. Även sajten Fiverr är populär där du kan frilansa erbjuda dina tjänster.

5. Skriv e-böcker/Kindle

Amazons populära e-bokläsare Kindle är främst en läsplatta där man kan läsa e-böcker på. Den finns även som programvara så du kan läsa på vilken enhet som helst. Men nu till sättet att tjäna pengar. Du kan skriva böcker, korta eller långa, och ladda upp dem till försäljning via Amazon (finns även fler nätverk – sök på Google). För varje person som laddar ner din bok får du betalt. Amazon tillåter bara böcker på engelska men varför skriva på annat språk när marknaden är så stor? Så fundera på vilket ämne du skulle kunna skriva om.

6. Sälj handgjorda vintagesaker på Etsy

Sitter du på retrokläder eller andra coola accessoarer som t ex halsband, broscher, slipsar, så kan du sälja dessa på sajten Etsy för att få in extrapengar eller kanske till och med göra det till en huvudinkomst. Alla typer av hantverk säljs och köps här och enligt Etsy finns där 33 miljoner kunder. Är du dessutom kreativ och har kunskap om hur du gör plaggen eller sakerna ännu bättre och snyggare så kan du ta ännu mer betalt. Aldrig förr har det varit så inne att ha unika och hemmasydda kläder och attiraljer på sig. Öppna din butik på sajten och lista produkterna med vältagna bilder. Fraktkostnader betalas av kunden och du har hela världen som marknad. Besök Etsy här.

7. Bli en Youtuber

Pewdiepie är kanske den mest kända Youtubern med miljontals följare och inkomster på flera miljoner kronor, varje månad. Många tänker kanske att detta mest är något som passar den yngre generationen men så behöver det inte vara. Det finns en rad äldre som är +50 år som har tusentals tittare (eller ”följare” som är den mest korrekta benämningen). De visar allt från matlagning, hur de spelar sitt instrument, lagar prylar, spelar spel, odlar i trädgården, kör stand up comedy, sjunger eller bara pratar om allt möjligt som händer i samhället. Tricket är att hitta sin nisch och köra på ett tag för att bygga upp en trogen skara av fans. Alla som har en egen Youtube-kanal med ett ansenligt antal följare som tittar på filmerna kan få ta del av annonsintäkter från Youtube. De största inkomsterna tjänas dock vanligtvis från sponsorer som vill synas med sitt varumärke och betalar Youtubern för en produktplacering.

8. Lär ut något till någon

Det finns en rad sajter där lärare möter en elev - online. Det kan vara studenter eller skolungdomar som inte följt med på undervisning eller har svårt för något och behöver extra hjälp. Då finns bland annat www.tutor.com. Det behöver nödvändigtvis inte röra sig om skolämnen utan kan gälla vad som helst. Kan du Microsoft Excel, spela gitarr eller piano, Photoshop, Bokföring/redovisning, hur man skriver en affärsplan, ja då finns det garanterat någon som är villig att betala för din expertis. Udemy.com är en sajt som har tusentals användare och onlinekurser. Bli medlem och sprid din kunskap.

Läs även: 10 hobbys att tjäna pengar på

9. Hyr ut ditt boende

Detta är sajten som alla hotellägare avskyr. Varför ska man betala dyra pengar för hotell när man kan få samma eller till och med bättre service genom att hyra hus eller lägenhet av en privatperson? Här finns en bra affärsmöjlighet där du kan hyra ut ditt boende. Även denna idé bygger på delningsekonomin där alla deltagare betygsätter varandra och du som hyresvärd skapar dig ett rykte och kan allt eftersom ta mer betalt och även erbjuda kringtjänster som guidning och resor i omgivningen. Tjänsten är även värdefull när du själv ska resa och söker ett bra boende.

Använd denna länk för kostnadsfri registrering och få samtidigt rabatt på din första resa och bokning med Airbnb.

10. Bli reseledare och guide

Konceptresor växer då det inte är lika hett att slöa på en strand längre. Natur, äventyr och spänning ger en starkare upplevelse och här finns pengar att tjäna för dig som vill sätta ihop resepaket och ta hand om turister där du bor. Varför inte kombinera med att hyra ut ditt boende på Airbnb som ett Bed and breakfast? Lägg upp din tjänst på Tripadvisor där nya kunder lätt kan hitta dig. Tours By Locals är en annan sajt där du kan hitta uppdrag. Det finns många fler liknande communities på nätet.

11. Starta en e-butik

Försäljningen över internet fortsätter att växa och inget tyder på att det kommer att minska. Hur många inköp gör du själv online? Själv gör jag nästan alla inköp via olika webbutiker. Antingen kan du lära dig ett gratis cms som t ex Joomla, Wordpress, Drupal eller Magento. På så sätt kan du starta en butik online på egen hand. Vill du spara tid och pengar väljer du en av alla färdiga lösningar som finns. Gör en sökning på Google och där finns en rad olika som kostar allt från någon hundralapp per månad och uppåt. Eller så kollar du på punkt #3 igen.

Tips: 7 alternativa sätt att investera istället för börsen

12. Skriv artiklar som frilansskribent

Trots hård konkurrens där journalister blir av med jobbet på löpande band så finns det utrymme för duktiga skribenter. För även om datorer kan skriva bra artiklar tar det ändå tid innan de kommer att kunna ställa kritiska frågor och reflektera över olika ämnen. Det finns också behov av seo-artiklar och blogginlägg där företagare behöver texter men inte själva har tid eller lust och är villiga att betala. Content marketing är med en växande trend där företag behöver välskrivna texter för att marknadsföra sina produkter och tjänster.

13. Passa barn eller husdjur

Ännu en idé att tjäna pengar på baserat på delningsekonomin eller peer to peer ekonomin gäller dig som kan tänka dig att jobba extra med barnpassning, hundpassning, äldrevård och städning. Uppdrag för barnpassning kommer exempelvis in via sajterna Babysits.seMy-nanny.se och Yepstr och du behöver bara skapa en profil för att komma igång.

14. Lös problem och få betalt

På sajten Ideaconnection lägger företag upp problem och andra frågeställningar och de som kommer på de vinnande idéerna kan tjäna en bra peng. Här är några av de senaste utmaningarna.

3 trendiga idéer som bonus

Virtuell assistent: En virtuell assistent är en resurs som erbjuder sina tjänster utan att vara på plats. Vanligt är löpande eller tillfälliga uppdrag inom administration, bokföring, juridik, kundtjänst och teknisk hjälp inom till exempel programmering, databashantering, medlemshantering, CRM och CMS. Det är även vanligt att personen sköter en webbsida eller sociala medier åt ett bolag. Så egentligen: vad du än är bra på och där det inte krävs att du är på plats kan du starta en verksamhet och börja ta betalt idag. Ett ypperligt tillfälle om du vill resa och se världen samtidigt som du försörjer dig genom att jobba några timmar då och då, men även en bra verksamhet att driva hemifrån.

Håll kurser i självhushållning och odling: Även detta är en stark trend nu och den kommer troligen inte att försvinna på ett tag. Svenska bönder lägger ner sin verksamhet och allt fler tycker att smaklösa importerade grönsaker är trist så här finns en lucka, ett behov, det kan du tjäna pengar på. En väg är så att direkt erbjuda människor hur de själva kan odla och förädla sin råvaror. Du kan hålla kurser både online och offline och starta en nätbutik där du säljer relaterade produkter. Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan kan vara två sätt för att hitta kunder.

Hälsa: Detta är ständigt inne och efterfrågan är stor. En växande grupp äldre gör sitt men även en allmän hälsotrend är uppenbar och detta går att tjäna pengar på. Hitta din nisch och läs på. Skanna av marknaden men undersök även den internationella marknaden som exempelvis i Asien där bland annat Japan och Korea ligger långt fram där många gånger har helt andra sätt att ta sig an hälsoproblem. Erbjud träffar, resor, matlagningskurser och kombinera en weekend där människor får vistas i naturen och skaffa sin egen mat och sen laga den över en öppen eld.

Vilken idé passade dig bäst? Kommentera gärna nedan.

Tänkvärt: Flera av sajterna som nämnts i denna artikel är internationella, på engelska. Kanske finns det en svensk motsvarighet. Om inte, är det möjligen en ypperlig chans att starta en sådan.

Vilken väg du än väljer för att tjäna pengar, lycka till!


1 kommentarer
2018-10-18 07:06
Tips nr 15 är att hyra ut din parkeringsplats genom ApParkingspot som finns på både Google Play/ iTunes samt på www.apparkingspot.com. Du kan också förboka någon annans parkering dit du ska och på så sätt spara tid, tjäna pengar och miljön!
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.