Är du en av dem som tycker att bokföring och ekonomi är ett nödvändigt ont som företagare? Då ska du tänka om. Bokföring och kontroll på företagets ekonomi är en av de grundläggande faktorerna i ett lyckat företag. Det behöver inte heller vara så komplicerat att hålla reda på ekonomin.

De två kanske viktigaste anledningarna, förutom att lagen säger att du måste sköta redovisningen på ett korrekt sätt, är dessa:

Bokföringen ger dig nödvändig ekonomisk information om företaget

Den hjälper dig att fatta ekonomiska beslut för att styra företagets utveckling i rätt riktning vid rätt tillfälle. Med hjälp av din bokföring kan du ta fram aktuella rapporter varje månad som ger dig svar på frågor som hur månadens resultat blev, hur resultatet blev i jämförelse med föregående månad eller år, vad detta innebär på kort sikt och hur verksamheten påverkas på längre sikt och hur mycket pengar du kan ta ut ur företaget.

Fler än du vill veta hur det går

Om du behöver extern finansiering till bolaget vill långivare veta om företaget är kreditvärdigt och väl skött. Detsamma gäller om någon ska investera i företaget genom att bli delägare eller skjuta till riskkapital. Tänk på att även långivare, leverantörer och kunder kan vara intresserade av att se ditt företags ekonomiska ställning. Inte minst om du vill handla på kredit (mot faktura). Om du har andra företag som kunder eller samarbetsparter kan de vilja försäkra sig om ett långsiktigt samarbete, vilket ofta ställer krav på en god ekonomi.

Nu åter till de fem råden.

1. Skaffa ett smart bokföringsprogram

Den bästa investeringen du kan göra som småföretagare är att införskaffa ett bra bokföringsprogram. Det finns många bokföringsprogram att välja mellan. Välj noga ut ett som passar företagets behov. Välj dessutom gärna ett program som du kan koppla till löneprogram, kundregister, lagerregister och faktureringsprogram. Ett integrerat system skapar smidighet i företaget. Redovisningarna blir enklare, kunderna får sina leveranser snabbare, och du kan snabbare få betalt för dina produkter eller tjänster.

I nyare programmodeller går det att lägga till e-faktura. Med ett sådant system behöver du inte ens skriva ut fakturan, utan allt går elektroniskt. Enkelt, smidigt och snabbt. Dessutom sparar du in på kuvert och porto.

En del företag erbjuder bokföring utan konteringar. Dessa har sina begränsningar, men kan vara intressanta för det lilla företaget utan stora investeringar.

2. Skaffa e-legitimation

Med e-legitimation får du enkelt koll på din ekonomi. Numera går det att redovisa moms, arbetsgivaravgifter och lämna deklaration via nätet, även om du är företagare. Dessutom kan du genom ett par knapptryck hålla dig informerad om vad som händer och komma skall på ditt skattekonto. Förutom att bokföring och deklarationer blir lättare, behöver du inte heller hålla reda på papper eller frankera några kuvert. Enkelt och behändigt.

3. Skaffa rutiner

Det är lätt att ekonomin glöms bort när allt annat brådskar. Fokus hos en småföretagare ligger ofta (som sig bör) i att skaffa kunder och att leverera det som kunderna beställt. För att verkligen ge sig tid till att hålla ordning på ekonomin är det bra att skaffa regelbundna rutiner. Varför inte avsätta en tid i almanackan varje vecka för genomgång. Snart inser du att det inte tar så lång tid och att du får större och starkare grepp om ditt företagande.

4. Skaffa hjälp

Det finns mängder med sidor på internet som kan hjälpa dig med information om bokföring och ekonomiska funderingar. Våga även fråga andra företagare hur de arbetar. Det ger kunskap.

När du sedan ska upprätta bokslut och deklarera kan det vara på sin plats att anlita en revisor. Fråga gärna inom nätverket vilken revisor som ger bäst valuta för pengarna. Det finns många bra småföretagare som arbetar som revisorer och som erbjuder ett stort engagemang och rådgivning.

5. Utnyttja bokföringen i din affärsverksamhet

Som nämndes tidigare. Bokföring är guld värd i planeringen av en affärsverksamhet. Den visar svart på vitt hur mycket pengar som kommer in, vilka kunder som genererar vad och vad de faktiska omkostnaderna är för att sälja en vara eller en produkt. Med kontroll över ekonomin kan du också anpassa verksamheten efter rådande förutsättningar, och planera framtidens investeringar.

Kolla på denna korta film om bokföring för få fler tips:

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.