Vad är cykelförmån?
Cykelförmånen är en personalförmån som innebär att företaget tillhandahåller cyklar till anställda. Enligt Skatteverket är cykelförmånen skattefri upp till ett värde av 3 000 kronor per år och person. Detta kan inkludera hyra eller leasing av en cykel samt underhåll och tillbehör. Dock räknas ej cykelhjälm, skor eller cykelväskor som tillbehör med skattelättnad.
För cyklar som kostar mer än det skattefria beloppet är endast den överskjutande delen skattepliktig, vilket fortfarande gör cykelförmånen till en ekonomiskt fördelaktig lösning för både arbetsgivare och anställda.
Fördelar med förmånscykel
- Hälsa och välbefinnande: Cykling är en utmärkt form av vardagsmotion som kan bidra till bättre kondition, minskad stress och ökad produktivitet. Anställda som cyklar till jobbet rapporterar ofta om en bättre start på dagen med högre energinivåer.
- Miljövänligt: Att minska avgaserna hjälper till att skapa en bättre luft och stadsmiljö.
- Ekonomiska fördelar: Cykelförmånen är en kostnadseffektiv personalförmån. Jämfört med andra förmåner som exempelvis bilar är kostnaden betydligt lägre, och arbetsgivaren kan dra av kostnaderna för moms på inköpen.
- Attraktiv arbetsgivare: I en tid då fler värdesätter hållbara och hälsosamma val kan cykelförmånen hjälpa dig att sticka ut som arbetsgivare. Det kan underlätta rekrytering och bidra till ökad lojalitet hos befintliga anställda.
Tips för att införa cykelförmån
- Undersök intresset: Börja med att kartlägga hur många i personalen som är intresserade av cykelförmånen. Detta hjälper dig att anpassa erbjudandet efter deras behov.
- Välj en lösning som passar ditt företag: Det finns flera alternativ för att erbjuda cykelförmån: direktinköp, leasing eller samarbeten med lokala cykelhandlare. Leasing kan vara en smidig lösning som sprider kostnaden över tid.
- Informera om skattefördelarna: Se till att informera personalen om hur cykelförmånen fungerar och vilka ekonomiska fördelar den innebär för dem. Men vara noga med att berätta om förmånsbeskattningen för cyklar som kostar över 3000 kr. Mer om hur man räknar ut beskattning av cykelförmån längre ner på sidan.
- Säkerställ praktiska aspekter: För att uppmuntra till cykling kan du ordna med cykelparkering, lås och kanske även tillhandahålla duschmöjligheter på arbetsplatsen.
Exempel hur du räknar beskattning på cykelförmån
Elcykel värde 15 000 kr
Anna får använda företagets elcykel privat. Cykelns marknadsvärde är 15 000 kronor inklusive batteri. Cykeln beräknas hålla i sex år medan batteriet behöver bytas vartannat år. Arbetsgivaren står för service och reparationer under året med 600 kronor.
Vid beräkning av förmånsvärdet för en elcykel bör även batteriet vara med i beräkningen av värdeminskningen. En årlig värdeminskning som motsvarar 20 procent av cykelns marknadsvärde inklusive batteri kan användas för elcyklar.
Förmånens värde de första sex åren:
Värdeminskningen för cykel och batteri beräknas till 3 000 kronor (20 procent × 15 000 kronor)
Tillbehör, service, reparationer: 600 kronor
Kapitalkostnaden beräknas till inköpspriset för en ny cykel × statslåneräntan vid utgången av november året före inkomståret, plus en procentenhet.
Statslåneräntan (30 november 2024) 1,96 + 1,0 = 2,96 procent.
Kapitalkostnad (15 000 × 2,96 procent): 444 kronor
Förmånsvärdet för ett helt år blir 4 044 kronor (3 000 + 600 + 444).
Eftersom Annas förmånsvärde är 4 044 kronor ska hon beskattas för cykelförmån med 1 044 kronor (4 044 - 3 000).
Vanlig cykel värde 5000 kr
Kalle får använda företagets cykel privat där marknadsvärdet är 5 000 kronor. Den beräknas hålla i sex år (beräknad livslängd).
Arbetsgivaren betalar service och reparationer för 300 kronor under året.
Förmånens värde de första sex åren:
Värdeminskning (5 000 kronor ÷ 6 år): 833 kronor
Tillbehör, service, reparationer: 300 kronor
Kapitalkostnaden beräknas till inköpspriset för en ny cykel × statslåneräntan vid utgången av november året före inkomståret, plus en procentenhet.
Statslåneräntan (30 november 2024) 1,96 + 1,0 = 2,96 procent.
Kapitalkostnad (5 000 x 2,96 procent): 148 kronor
Förmånsvärdet för ett helt år blir 1 281 kronor (833 + 300 + 148)
Eftersom förmånsvärdet är under 3 000 kronor behöver Kalle inte betala skatt för förmånscykeln.
Källa: Skatteverket
Hur du bokför förmånscykel
Cyklar kan vid inköp bokföras som en tillgång i kontogrupp 12 (maskiner och inventarier), 40 (inköp av varor och material) eller 54 (förbrukningsinventarier och förbrukningsmaterial).
Exempel på hur du kan göra det:
Debet: 1240 (Inventarier) - 14 000 kr
Kredit: 1930 (Bankkonto) - 14 000 kr
Förmånen bokförs månadsvis och exempel på konton är:
Debet: 7389 (Övriga personalkostnader)
Kredit: 7390 (Skattepliktiga förmåner)
Arbetsgivaren behöver även betala arbetsgivaravgifter på förmånen. Avgifterna bokförs månadsvis, exempel:
Debet: 7510 Arbetsgivaravgifter eller något av de alternativa kontona 7511 eller 7512.
Kredit: 2731 (Avräkning lagstadgade sociala avgifter)
Källa: FAR och Skatteverket
Läs Skatteverkets rättsliga vägledning om cykelförmån om du vill veta mer.
Att införa cykelförmån är en investering i både ditt företags och dina anställdas framtid. Med vårens ankomst är det den perfekta tiden att lansera denna hållbara och hälsosamma förmån.