För några år sedan skrev han ett inlägg på sin blogg med de huvudråd som han tyckte att de som söker jobb borde följa. Inlägget fick rubriken "Så får du jobb var du vill (utan kontakter)".

- Jag ville att de arbetssökande skulle få se mitt perspektiv som rekryterare. Många lägger större vikt på sitt CV än det personliga brevet. Men själv kastar jag bara ett öga på CV:et, inte mer. Om jag läser CV så är det för att få fram bra frågor till intervjun, men meriterna i sig fokuserar jag väldigt lite på, säger Erik Fors-Andrée.

- De allra flesta pratar för mycket om sig själva och för lite om företaget de söker jobb hos i sina ansökningar. De utgår ifrån att rekryterare bara attraheras av personer med många akademiska poäng och fina meriter från andra jobb. Men för egen del har jag svårare att tacka nej till de kandidater som visar att de valt ut just oss som arbetsgivare och kan förklara varför. Inte bara utifrån sig själva utan även med utgångspunkt från oss.

Responsen födde idé om verktyg för att hjälpa jobbsökande

Responsen på inlägget blev massiv och bara i år har över tio tusen personer läst det. Varje vecka får Erik mail av folk som vill ha hjälp med sitt personliga brev och sitt jobbsökande.

- Jag hjälper till så gott jag kan och i mån av tid, men jag har märkt att behovet är enormt stort, säger han.

All respons gav Erik en ganska klar bild över vad det var som fattades de allra flesta jobbsökanden: en genuin förståelse för arbetsgivarens perspektiv i rekryteringsprocessen.

För en entreprenör och affärsstrateg som Erik föddes idén om att utveckla något slags tjänst för att enkelt och effektivt hjälpa jobbsökande att finslipa sina ansökningar och undvika de vanligaste felen. I början av året inledde Erik processen med att göra idén till verklighet.

- Jag skaffade mig ett gästforskarkort på Stockholms universitet som gav mig tillgång till hela universitetsbiblioteket och alla databaser. Där satt jag i några månader och jämförde vad forskningen säger om jobbansökningar med vad jag själv kommit fram till och vad rekryterare och jobbcoacher säger, berättar han.

Efterforskningarna formade granskningstjänst

Utifrån Eriks egna efterforskningar tog han fram ett verktyg och ett arbetssätt för att granska och kvalitetsbedöma jobbansökningar. Resultatet blev Cruited - en webbaserad tjänst som bedömer hur bra en jobbansökan är och ger handfasta råd om hur den kan bli bättre.

- Tjänsten är uppbyggd kring fyra huvudkategorier. De är framtagna ur ett antal effektiva kriterier, som återkommer i flera studier, för författandet av en jobbansökan, säger han.

Eriks verktyg har testats under några månader i ett så kallat "privat betaläge" där utvalda personer kunde prova tjänsten medan den fortfarande var under utveckling. Förra månaden blev Cruited tillgänglig för alla arbetssökande.

- Tillvägagångssättet är enkelt. Du registrerar dig på sidan, laddar upp din jobbansökan och sedan får du inom ett dygn en betygssiffra samt handfasta råd ur rekryterarperspektiv på hur den kan förbättras, berättar Erik.

Tips till dig som skriver jobbansökan

  • Framhäv din potential. Skriv mer om nutiden och framtiden än om dåtiden. Visa din passion, att du har en riktning i livet och är på väg någonstans.
  • Fokusera på arbetsgivaren. Visa att du förstår vad som är viktigt för den här arbetsgivaren, vad företagets utmaningar är och vad du kan tillföra.
  • Redovisa resultat och skapa trovärdighet. Beskriv resultat som du har uppnått och ge exempel på dina egenskaper.
  • Skriv aktivt, kort och korrekt. Ett bra brev är kort men innehållsrikt. Det använder ett aktivt och korrekt språk.

Foto: marialangen.se


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.