1: När gör man befarade kundförluster och konstaterade?
2: kommer alltid befarade förluster först och sedan konstaterade förluster? konterar man de alltid vi bokslut 31/12
3: hur bokför man befarade förluster?
tex, vi har en kundfordran, tex vi har sålt något mot faktura eller på kredit, därav kundfordran. moms är 25%
vi krediterar försäljning och debiterar kundfordran med 20 000 kr
vi krediterar utgående moms med 5000 kr
kundfordran består av eller har faktura beloppet 25000kr.
nu vid bokslut 31/12 2019 så befarar vi att kunden endast kommer betala 10% alltså så kommer 90% att bli en befarad förlust. befarade förluster tar inte hänsyn till moms och det är därför vi beräknar 90% endast på varuvärdet av det 25000 kr som finns i kundfordran,
befarade förlusten är 20 000 * 0.90=18000kr.
nu hur bokför vi det?
ska vi krediterar nedskrivning av kundfordran kontot med 18000 kr och debiterar befarade kunförluster på kundfordringar med 18000 kr? och sedan är det klart?
vad händer med kundfordran har den påverkats på något sätt när vi gjorde nedskrivning av kundfordran, jag menar fakturbeloppet på totalt 25000 kr finns ju bokfört fortfarande på kundfordran kontot.
sedan undrar jag om man alltid gör befarade kundförluster vid bokslutet 31/12 och är det endast gissning av hur mycket vi kommer få betalt, alltså det som vi gör?
-----------------------------------------------------
nu nästa år 2020 efter vi gjort bokslutet för 2019, så får vi reda på någon gång under året 2020 att det företag som är skyldiga oss pengar, dvs handlar om vår kundfordran på 25 000 k, så får vi reda på att de går i konkurs och vi får en slututdelning och eller en slutlikvid som den också heter ifrån konkursboet och den ligger på 5000kr.
konstaterade kundförluster tar endast hänsyn varuvärdet och precis som befarade kundförlust.
det första vi gör är att få bort nedskrivningen så vi bokför tvärt om dvs debiterar nedskrivning med det belopp vi kreditera innan och krediterar befarade förluster på kundfordringar med det belopp vi debitera innan.'
sedan så bokför vi slutlikviden genom att vi minskar kundfordran med slutlikviden och debiterar bankkontot, vi alltså får betalat pga vi fick en slutlikvid. sedan så räknar vi ut saldot på kundfordringar, vilket representerar konstaterad kundförlust och då krediterar vi kundfordran och debiterar konstaterad kundförlust med det belopp vi fick i saldot.
och sedan så debiterar vi utgående moms med det belopp som var i kundfordran som representera momsen, vi ska ju inte betala utgående momsen till skatteverket då vi inte fick betalt själva därför dödar vi kontot.