Men först.

Vad är avdrag? Vad innebär en avdragsgill kostnad?

En avdragsgill kostnad, benämns ofta som avdrag, är en kostnad som kan dras av från vinsten i företaget. Avdraget gör då att vinsten blir mindre och skatten lägre. Om utgiften inte bokförs som avdragsgill blir däremot vinsten i företaget densamma och skatt betalas på utgiften.

Vad är avdragsgillt i företaget?

För att en utgift ska räknas som avdragsgill ska inköpet vara direkt kopplat till verksamheten. Det är alltså inköp som är nödvändiga för att du ska kunna tjäna pengar.

Här är några avdragsgilla kostnader du bör känna till.

Julklappar till anställda

Du kan ge jul-, jubileums- och minnesgåvor skattefritt till dina anställda. Värdet för en julklapp/gåva får inte överstiga 500 kr inklusive moms.

OBS: Tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 2 000 kronor

Under 2021 gäller en tillfällig skattefrihet för extra gåvor som totalt inte överstiger 2 000 kr, detta utöver den vanliga skattefria gåvan. Kombineras dessa kan du som arbetsgivare alltså ge en skattefri julgåva för upp till 2 500 kronor till anställda i företaget.

Missa inte: Allt om den skattefria coronagåvan 2021

Kontor hemma

Om du arbetar på ditt hemmakontor mer än 800 timmar på ett år har du rätt att göra ett schablonavdrag. Avdraget är på 4000 kronor per år om du bor i en hyresrätt eller bostadsrätt. Om du äger fastigheten du bor i så är avdraget i stället 2000 kronor per år. Läs mer här.

Inventarier, redskap och arbetsutrustning

Vid inköp av arbetsredskap och inventarier av ett mindre värde, dvs sådant som inte kostar mer än ett halvt prisbasbelopp (23 800 kronor under 2021 och 24 150 kronor 2022) får du dra av året de skaffas. Några exempel är arbetskläder/profilkläder, mobiltelefon, dator/laptop och kontorsmöbler. Dyrare inköp skrivs av under flera år.

Förbrukningsinventarier

Förbrukningsinventarier är inventarier av mindre värde med kortare livslängd än 3 år, det kan vara exempelvis städutrustning och datortillbehör. Kostnaden för förbrukningsmaterialet får inte överstiga ett halvt prisbasbelopp.

Friskvård och motion

Driver du ett aktiebolag får du göra avdrag för friskvårdsbidrag på högst 5 000 kronor per år per anställd inklusive dig själv. Driver du enskild firma får du dock bara göra avdrag för friskvård för anställda, alltså inte för dig själv. Exempel på friskvård kan vara gymkort, massage, padel eller golf.

Personalvårdsförmåner

Te, kaffe, frukt, kakor, bullar, alkoholfria drycker ses som avdragsgilla personalvårdsförmåner.

Milersättning för användande av privat bil

När du använder din privata bil i verksamheten får du göra avdrag med 18,50 kronor per mil du kört. Även trängselskatten är avdragsgill. Skriv en körjournal.

OBS: Nu har milersättningen höjts under 2023.

Fler skattetips hittar du här.


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.