"Made In Japan" eller "Made In China" är något västerlänningar har vant sig vid att se inpräntat på en bred mängd produkter alltsedan 1970-talet. Särskilt länderna i Sydostasien är stora tillverkare av en väldigt varierande mängd produkter. De "Stora Tre" exportörerna bland dessa asiatiska länder är: Kina, Japan och Sydkorea.

En del av de lokala entreprenörerna i området säger "CJK", vilket är den engelska akronymen för "China - Japan - Korea".

Sydkorea och Nordkorea är två separata länder som skiljer sig mycket åt. Det är det västvänliga, hypermoderna Sydkorea som brukar avses när man använder det kortare uttrycket "Korea".

Några svenskar försökte starta jeanstillverkning i det (för den allmänna befolkningen) extremt fattiga Nordkorea. Det blev stora kulturkrockar på grund av de styrande och som importsatsning slutade äventyret därför inte bra.

I "CJK" finns däremot en gigantisk marknad för såväl små importörer som kända, "globala" företag. Turister passar på att handla med sig souvenirer såsom gymnastikskor eller DVD-skivor. Affärsresenärer fyller kanske större resväskor med skämtartiklar eller datortillbehör, för att ta hem till lager som går åt i ett långsamt men stadigt tempo. Modedesigners och tunga varumärken inom konsumentelektronik presenterar sina ritningar för lokala tillverkare och importerar flera ton produkter om året.

Man behöver dock inte längre resa personligen till Asien för att importera. Det finns exportörer som har samlat kataloger över tusentals produkter och investerat mycket i avancerade webbplatser ("hemsidor") som gör det lätt att beställa från jordens flesta hörn. Försäljningen är öppen mot både privatpersoner och mer resursstarka företag. Kunderna är fria att beställa såväl större partier som enstaka produkter för ett fåtal kronor. Light In The Box är ett exempel, som börjar bli känt hos alltfler svenskar.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar: