Forskare i Storbritannien menar att föräldrars höga krav och förväntningar på deras döttrar kanske är den viktigaste faktorn för om unga flickor kommer att växa upp till att bli framgångsrika kvinnor. Särskilt om föräldrarna ständigt påminner och tjatar på dem om dessa förväntningar.

Tjata mer, misslyckas mindre

Forskarna vid Universitetet i Essex fann att flickor där den huvudsakliga föräldern hade höga krav var mycket mindre benägna att hamna på fel spår i livet.

  • Tonåringar som fick leva upp till höga förväntningar var mindre benägna att bli tidigt gravida.
  • De var mer benägna att gå vidare till högre studier och klarade sig bättre i skolan.
  • Studien visade också att de tjänade mer och valde en man som var mer framgångsrik.
  • De var sällan arbetslösa under längre perioder.

Forskningen baserades på 15500 elever i England mellan 2004 och 2010.

Himla med ögonen och smäller i dörrarna - Bra, då gör du rätt

Oavsett om det gäller sonen eller dottern kan en diskussion snabbt innebära höjda röster och dörrar som slås igen så väggarna skakar. Visst är det jobbigt men det är bara ett sätt för tonåringen att kommunicera.

Dr Ericka Ramirez som ligger bakom forskningen skriver att ”I många fall gör vi det som känns mest bekvämt för oss, även om det är mot våra föräldrars vilja. Men oavsett hur mycket vi försökte undvika våra föräldrars rekommendationer, är det troligt att de påverkade våra val.”

Med andra ord, om din tonåring börja himla med ögonen eller säger något i stil med "Åååååååååå, du är så jobbig," så betyder det egentligen från det undermedvetna: Tack för ditt goda råd, jag har tagit det till mig.

Men pappor och pojkar då?

Forskningen lägger fokus på relationen mellan mamma och dotter men det finns inget som säger att det inte även skulle gälla vid uppfostran av pojkar. Även pappans påverkan och tjat kan antas ha lika stor betydelse som mammans.

Så låt oss tjata på. Med gott samvete.

Mer om uppfostran: Framgångsrika barn har föräldrar som lär dem denna 4-stegsprocess


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.