Robotar förändrar verkligheten?

Robotar har redan förändrat verkligheten utan att man egentligen tänker på det. Robotik och automatisering är sedan länge fundamentala delar på så många ställen i samhället. Det som väcker mest uppmärksamhet är de människoliknande robotar som börjar bli allt vanligare, men detta är bara en del av det hela. Om dina konkurrenter och leverantörer investerar i automation och ny teknologi måste du göra samma sak för att hänga med.

Det finns också omvärldshändelser som fungerat som katalysatorer för teknikutveckling som covid och brexit och om du vill fortsätta att växa med ditt företag behöver du automatisera – även din personalstyrka. Det sägs ibland att robotar tar människors arbeten, men många jobb skapas också genom den nya tekniken. Även om automatisering kan ersätta delar av arbetsstyrkan behövs nya positioner, vilket ger företaget en möjlighet att vidareutbilda sin personal. 

Den perfekta stormen – har du koll?

Driver du ett tillverkningsföretag? Oavsett om du vill addera automatisering eller letar efter ett enkelt sätt att se realtidsdata är det bra att känna till Industri 4.0. Detta är något som många pratar om, det handlar bland annat om att introducera den automatiserade arbetsstyrkan för att öka effektiviteten. Det handlar också om tillgång till realtidsdata och att analysera den. Allt detta rör dock på sig och förändras över tid.

Industri 4.0 är den fjärde industriella revolutionen. Den suddar ut gränser mellan de fysiska, digitala och biologiska världarna. Den smälter samman de framsteg som gjorts in AI (artificiell intelligens), robotik, Internet of Things, 3D-utskrifter, gentekniken och kvantdatorn samt flera andra teknologier. Det är den samlade kraften bakom många produkter och tjänster som snabbt håller på att bli oumbärliga i dagens moderna liv. Tänk GPS-system som räknar ut den snabbaste vägen till din destination, röstaktiverade virtuella assistenter såsom Apples Siri, personaliserade rekommendationer på Netflix och Facebooks förmåga att känna igen ditt ansikte och tagga dig i din kompis foto.

Den fjärde industriella revolutionen är ett resultat av ”den perfekta stormen” av olika teknologier. Detta banar väg för stora förändringar för vårt levnadssätt och en drastisk förändring i nästan alla branscher.

Är du med i detta eller står du kvar på stationen?

Det är viktigt för företaget att ha en daglig relation till innehållet i Industri 4.0 på det ena eller andra sättet, beroende på vilket företag det är.

Robotar – hur används de?

Hur ska jag starta för att hänga med, kanske du tänker. 

Automatiseringsteknik är inget som gemene man, eller företagsledare i allmänhet har teknisk kunskap om – eller behöver ha teknisk kunskap om, även om man behöver känna till nyttan som automatisering innebär. De automatiseringsteknikföretag som du kan anlita kan hjälpa till med allt ifrån enkla saker till specifika, mer avancerade tjänster. Din bästa startpunkt är ett samtal om dina funktionella behov med en branschspecialist.

Förändring är konstant i vår teknikdrivna omgivning. Tekniken förändrar våra arbetssätt och kan avlösa människan från de mest monotona och repetitiva arbetsuppgifterna – just därför är det en nyckel att förbereda anställda på att en automatisering kommer att äga rum. Du har en ypperlig chans att erbjuda utbildning och skapa förståelse för den nya möjligheten. Det är också viktigt att ta hänsyn till den som utfört ett repetitivt arbete under längre tid och kan ha längre väg till förändring.

Teknikutveckling medför alltid en omfördelning av jobb, det vill säga man förlorar en viss typ av arbetsuppgifter men oftast uppstår det mer än dubbelt så många nya. Teknik har, historiskt ett, alltid tenderat till att generera flera jobb än den förstör.

Även mänskligt arbete tillhör framtiden

Att samverka med personalen och gemensamt se över vilka delar som kan automatiseras torde vara maxat. Man behöver likväl se över vilka arbetsuppgifter som är mindre lämpliga för maskiner eftersom flera uppgifter kräver speciella humana egenskaper. Även mänskligt arbete tillhör framtiden. Det är kombinationen mellan människa och maskin som kommer att ge den största styrkan under förutsättning att människan förstår hur man kan skapa ett framgångsrikt arbetssätt tillsammans med maskinen. 

Visst, tänker du kanske, jag förstår det – men saken är den att hela personalstyrkan behöver förstå detta. Ingen kan stå kvar på stationen om du vill optimera ditt företags resultat.

Förändringsplan

Förutom förankring och samverkan med personal behöver man som ledare teckna ner en solid förändringsplan, förslagsvis med tre viktiga nyckelområden. 

1. Identifiera var du ska automatisera 

Fokusera på vilka arbetsuppgifter som kan effektiviseras om de automatiseras. Via AI kan nästan alla repetitiva uppgifter bli automatiserade, det spelar ingen roll om det behövs teknisk expertis för att utföra uppgiften eftersom den är repetitiv. Repetitiva uppgifter är förutsägbara och sker enligt ett mönster om och om igen, detta gör att man kan skapa en algoritm och automatisera positionen.

2. Ge tid till anställdas frågor och oro

En nära kommunikation med personal är nyckel i en förändring, och speciellt denna som kan uppfattas omvälvande för vissa. Det finns människor som tror att de ska förlora sina jobb på grund av automatisering och det gäller att som arbetsgivare vara transparent inför detta – var ärlig med hur automatiseringen kommer att påverka arbetsuppgifterna. Var även ärlig med de nya möjligheterna som kan vara en inspiration och katalysator om de presenteras på rätt sätt. Tänk på dina anställda som värdefulla affärspartners.

3. Riv av plåstret - men ge möjlighet till personlig utveckling

Det finns många som är optimistiska inför utveckling, oftast är detta majoriteten, och det är inget problem för dessa personer att följa med in i framtiden. Men alla ska givas möjlighet till personlig utveckling, därför behöver en utbildningsplan ingå i automationsplanen. Jobb kommer att elimineras, det är bara att riva av plåstret och konstatera detta, och som ledare behöver du se till individens personliga utvecklingsmöjlighet och vilja. En ledares ansvar bör också vara att se till att all personal, utifrån sina förutsättningar, får delta i ett livslångt lärande. 

När världen förändras behöver kompetensen förändras vilket får till följd att bemanningsbehoven blir annorlunda – när företaget expanderar behöver man nya medarbetare som har ”framtidens kunskaper”. Tekniska kunskaper blir allt viktigare samt hur man tillämpar sin kunskap i problemlösning i situationer som hela tiden förändras. Allt fler jobb blir oförutsägbara, framförallt inom IT där exempelvis en supportfunktion kan få allt ifrån abstrakta frågor till empatiska resonemang. Detta gör att personer som inte har lika utvecklade förmågor inom denna typ av ”mjuk” talang kommer att få svårt inom dessa sektorer samtidigt som smarta maskiner kan ta över repetitiva arbetsuppgifter. En ledare behöver vara uppmärksam och empatisk till detta, samtidigt som företaget naturligtvis måste drivas framåt på det mest lönsamma sättet.

Teknik ska inte ersätta, den ska boosta!

Teknik behöver inte ersätta personalen på ett företag. Den kan på ett smart sätt användas för att förbättra deras arbete och öka produktionstakten. Det är fördelaktigt på flera sätt och kan förbättra varumärket mot både kunder och nya talanger som vill söka sig till företaget. En grundinställning hos ledningsgruppen som främst handlar om att boosta företaget med hjälp av ny teknik och människor i kombination kan ge fantastiska resultat. Många företag idag kombinerar människor och robotar, så kallade ”cobots” där man arbetar tillsammans på ett dynamiskt vis.

I en värld som blir mer komplex för varje dag som går förändras anställningskrav, framför allt i en riktning där högre nivåer av tänkande och ”mjuk” kompetens krävs. Denna typ av kompetens behövs också för att lösa stora samhällsutmaningar som vi står inför – och här ett löpande och kontinuerligt lärande en nyckelfaktor. De företag som kommer att gå bäst i framtiden är de som har intresse av att utveckla mänsklig talang.

Se även: Små företag behöver digitaliseras - Tänk på detta


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.