En badrumsspegel som läser av hur du mår, en tvättmaskin som gör tvätten strykfri, diskho som upptäcker bakterier och köksprylar skapade av en 3D-skrivare. Det är GE:s prognos för hur våra kök kommer att se ut 2025. Och GE har haft rätt tidigare.

En typisk produktutvecklingscykel för företagens industridesigners varar normalt i två till tre år. Baserat på trender och tekniska framsteg har en grupp innovatörer på GE (General Electric) sträckt det lite längre och tagit fram en prognos för hur ditt kök kommer att se ut 2025. Här listar vi några av de mest spännande innovationerna:

År 2025 hamnar dina matrester hamnar i en kompost där de görs om till pellets som sedan kan användas som växtnäring. Att odla lokalt kommer säkert inom en snar framtid innebära att vi även själva odlar hemma i huset eller i trädgården.

Designers på Philips har en liknande idé där alla matrester återvinns direkt i köket och blir energi för att driva kökets olika apparater.

En 3D-skrivare, lämpligtvis placerad under köksbänken kommer att kunna skriva ut bestick och andra saker du behöver i köket. Den kommer till och med kunna ta fram mindre ätbara saker till t ex hunden.

Ditt lokala apotek. Placera handen på spegeln i ditt medicinskåp och sensorer kommer att läsa av hur du mår, inklusive ditt blodtryck, blodsockernivå, och hjärtfrekvens. Enheten doserar sen skräddarsydda doser av dina mediciner för just den dagen.

Personlig kokbok kopplad till kylskåpet. Kokboken håller reda på vad som finns i kylskåpet, bäst före datum och föreslår sedan recept. Bildskärmar på väggarna med virtuella kockar hjälper dig med matlagningen.

Att vi kommer handla livsmedel i butik 2025 är inte så troligt. I framtiden menar GE: s designers att du kommer att handla med hjälp av din smartphone och få dina matvaror levererade till din dörr. En enhet installerad utanför hemmet kommer att hålla varorna kalla eller varma tills du kommer hem.

Den smarta kranen. I kökskranen finns det mer plats än för bara vatten. Du kan få is och vatten med olika smaker, kolsyra och även vitamintillskott. Den kan också berätta för dig om du är uttorkad och hur mycket vatten du behöver dricka för att återställa din vätskebalans.

Grill även för dig utan uteplats. I lägenheten kommer du kunna montera en grill mot ett fönster. Röken dras ut från rummet med hjälp av utsug.

Sensorer i diskhon varnar dig för kemikalier och bakterier på dina matvaror. Hur länge ska man skölja frukten för att bli av med bekämpningsmedel? Tills diskhon säger till.

strykfritt

Tvättmaskinen i framtiden skulle med hjälp av sensorer kunna läsa av kläderna som kommunicerar skötselråd. När väl plagget har tvättats och torkats komprimeras och lagras det i maskinen. När du vill bära det igen packas det i resväskan eller gymväskan, eller "återupplivas" med hjälp av ånga och förvald doft. Du kommer varken behöva ett strykjärn eller en garderob i framtiden.

Vilken av sakerna tilltalar dig mest? Har du själv någon idé du tror kan bli verklighet? Lägg till en kommentar nedan.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
Artur
2014-03-26 17:08
Intressant dock lite skrämmande läsning ;)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.