Som snäll företagare skapar du ett nätverk som har förtroende för dig och därmed anlitar dig. Det genererar fler affärer – ett snällt företag blir alltså ett välmående företag. Man skulle kunna tro att det finns en motsättning mellan att vara snäll och att tjäna pengar, men så är det inte. Det är snällt mot företaget att gå med vinst så att det kan fortsätta existera. Det är snällt mot dig själv att tjäna pengar så att du kan betala hyran och få mat på bordet.

Här kommer fem tips för dig som vill bli en snällare företagare:

Var en snäll nätverkare. Dela med dig av kunskap, erfarenheter och information till andra. Skaffa kolleger i din omgivning – även om du är soloföretagare. Be ditt nätverk om hjälp när du behöver det. Hjälp andra som behöver hjälp.

Välj snälla kunder. En förutsättning för att orka driva företag i år efter år är att du har kunder som respekterar dig och som du kan respektera. Kunder som kör med dig dränerar dig på energi och gör det svårare att sköta ditt jobb. Välj kunder som det känns bra i maggropen att jobba med.  

Var en snäll säljare. Kom ihåg att du inte är den där jobbiga säljaren som ska pracka på kunden något som hon eller han inte behöver. Utgå ifrån att du ska hjälpa kunden med något. Vill kunden inte ha din hjälp så får du göra ett nytt försök med en annan kund. Eller fråga om du får höra av dig igen om ett halvår – kanske situationen är en helt annan då?

Respektera din egen tid. Det är tiden som är ditt liv – inte vill du slösa bort det? Som företagare är det lätt att hamna i en situation där man alltid ställer upp på kundens villkor. Självklart måste du vara flexibel för kundens önskemål men i längden kan du förlora på att ställa upp på kundens villkor i alla lägen. Använd din magkänsla: känns det som om kunden kör med dig eller behandlar dig med respekt?

Var snäll mot dig själv. Vad behöver du för att må bra? Lär dig njuta av tillvaron här och nu. Var tacksam för det du har. Rör på kroppen. Var ledig. Som företagare måste du investera i din egen semester så att du orkar driva företaget resten av året. Hitta pauser i vardagen. Ta en ordentlig lunchrast varje dag.
Faktum är att det går utmärkt att kombinera företagandet med att vara snäll. Och att det dessutom är ett framgångsrecept. Du kan alltså bli en framgångsrik företagare inte trots att du är snäll utan för att du är snäll.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.