Här är listan.

Innovativt byggmaterial av plastavfall


Nzambi Matee i Kenyas huvudstad Nairobi kom på idén att återvinna plast för att skapa ett innovativt byggmaterial. Hon menar på att hennes produkt är 5–7 gånger starkare än betong. Kanske något för svenska byggbolag med tanke på rådande cementkris.


Apelsiner blir el till hushåll


I Sevilla i södra Spanien växer apelsiner som på få andra ställen. Träden får fram omkring 5700 ton apelsiner årligen. Men precis som med våra fruktträd blir frukterna ofta hängandes och faller sen till marken och ruttnar. När förruttnelsen sker bildas metangas. Det har spanjorerna tagit vara på då det går att utvinna elektricitet av metangas. Nu används apelsinerna för att täcka åtminstone en liten del av behovet av elektricitet i staden.


Bakterier som förbättrar den mentala hälsan


Tarmarna innehåller biljoner bakterier vilka bland annat påverkar vårt immunförsvar. Först på senare tid har man dessutom upptäckt att vissa bakterier påverkar vårt humör och psykiska hälsa. Psykobiotika är samlingsnamnet för dessa bakterier. Kanske är det ett alternativ till alla ”lyckopiller” som knapras.


Barnvagns och spark hybrid


Ta tunnelbanan! Vissa politiker anser att vi borde använda bilen alltmer sällan. För oss som inte bor stan kanske denna barnvagn/spark är ett alternativ?


Framodlade plastätande bakterier och enzymer


Trots den svenska plastpåseskatten är plastavfall är en av de största utmaningar mänskligheten kämpar med. Plasten förgiftar haven och vattnet och tros dels påverka fortplantningsförmågan hos djur och människor. En av de mest lovande lösningarna på problemet är bakterier och enzym som mumsar i sig plaster med stor aptit. Ett superenzym som bryter ner plastflaskor sex gånger snabbare än tidigare har skapats av forskare och kan användas för återvinning inom ett eller två år.


Omvandla ditt matavfall till energi


Ett område där det forskats mycket på är hur vi kan omvandla våra sopor och matavfall till energi. Denna mackapär tar hjälp av bakterier för att omvandla ditt avfall till energi.


Gigantiska luftrenare


9 av 10 människor världen över andas förorenad luft vilket årligen orsakar 7 miljoner dödsfall enligt WHO. För att sätta det i perspektiv så har Covid dödat 5 miljoner på två år.

En uppfinnare från Nederländerna har en lösning som redan sats upp i städer i bland annat Kina, Polen och Sydkorea.


Världens snabbaste elbilsladdare


ABB har utvecklat en batteriladdare som kan leverera 100 km räckvidd till elbilen på mindre än tre minuter. Med en maximal effekt på 360 kW och kan den ladda alla elbilar fullt ut på 15 minuter eller mindre.

Har du hittat fler? Kommentera gärna nedan.

Se även: 15 svenska uppfinningar du bör känna till


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2021-11-08 14:35
Plast avfall är en begränsad men fantastisk "miljöfrämjande" resurs för alla att enkelt använda själv eller i mindre kollektiv under kommande ekonomiska och konstitutiella kris och kollaps. Efter krisen kommer vi ju ändå alla ha tillgång till gratis energi istället via teknik språnget Hail Mary, som kommer oss till del när globala eliten och djupa staten tas ur daga av "drain the swamp". Plastavfallet genererar redan stora fördelar för många i världen, då man väldigt enkelt i ett lufttätt kärl kan koka alla former av plast direkt till diesel. Se mer...
2021-10-25 21:51
Jag såg denna svenska uppfinning, tydligen världens enda miljövänliga penseltvätt. Vem har inte fuskat med färg i avloppen?
https://www.di.se/pressreleaser/2021/10/08/prevas-penseltvatt-som-sparar-vatten/
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.