Forskning på området pågår hela tiden och få saker är ristade i sten där forskarna är eniga. Så om du väljer att följa dessa tips är det på eget bevåg. Det bästa du kan göra är att läsa på och hitta fler källor till kunskap.

1. Kosten

Vad vi behöver få i oss verkar vara högst individuellt och påverkas troligen på vår genetik och hur vi lever. En del äter mer kött, andra undviker kött, en del väljer mer kolhydrater medan andra äter mer fett, vissa fastar i perioder, andra äter mer regelbundet. En tumregel som nog de flesta ändå håller med om är att försöka laga maten själv och så sällan som möjligt köpa fabrikstillverkad mat. Kosten påverkar oss mycket och ibland kan små enkla förändringar göra stor skillnad.

Personligen har jag slutat att lyssna på gamla råd som att ”frukosten är dagens viktigaste mål” och att ”äta på regelbundna tider är viktigt”. Kanske gäller det för vissa. Jag fastar så ofta jag kan och äter två, max tre mål om dagen inom så kort tidsspann som möjligt för att kroppen ska få vila från matintag. Det känns naturligt för mig och jag är glad att jag vågade släppa kostråden som ofta kommer från svenska myndigheter.

En klassiker:

Periodisk fasta diskuteras alltmer och många upplever det som en stor fördel. Det är också troligt att våra förfäder åt mer sällan men rejält, när det fanns mat.

Min kost innehåller mycket kött, animaliska fetter som smör och grädde där jag undviker växtoljor (solrosolja och raps) så gott det går, olivolja ibland. Jag äter sällan bröd, pasta, frukt och socker men i stället desto mer av säsongens grönsaker. Denna kost ger mig mer energi, jag sover bättre och jag håller min vikt. Detta fungerar för mig, följ det som fungerar för dig.

2. Sömn

God sömn är viktigt så försök att hitta bra rutiner för att sova bra. Under vinterhalvåret kräver de flesta av oss något längre sovtid. En natts förlorad sömn kan påverka immunförsvaret men oftast går det att ta igen med en powernap eller genom att sova bättre kommande natt.

3. Rör på dig

All aktivitet är bra, särskilt om man har ett stillasittande jobb. Men vilken typ av aktivitet som fungerar bäst verkar med vara högst individuellt. Att lyfta tunga vikter fungerar för en del, andra väljer en promenad. Yoga ger styrka åt vissa, medan andra vill få upp flåset. En del forskning pekar på att det kan stärka immunförsvaret att komma ut i skogen en stund så varför inte ta en skogspromenad om möjligheten finns? Det kan också minska stress och förbättra sömnen och välmåendet.

Att få upp pulsen några gånger per vecka frigör hormoner som stärker kroppen. Att nästan helt köra slut på kroppen ibland ger också hälsofördelar. Dock ska du undvika det om du redan känner dig lite hängig. Det kan i stället förvärra och utlösa sjukdomstillstånd.

Kallt bad tros med kunna stimulera immunsystemet. Och skulle det inte stämma så är det ändå få saker som slår ett kallbad och bastu.

4. Vitamintillskott

Så länge man inte odlar och föder upp det man äter så räcker troligen inte en varierad kost. Det beror på att våra jordar är utarmade och tömda på mineraler. Mycket av den storskaliga matproduktionen verkar dessutom endast ha som mål att få fram stora kvantiteter snabbt till en låg kostnad. Kvalitén och smaken blir mindre viktig vilket man känner när man smakar mat som är odlad med kärlek. Runt om i landet finns REKO-ringar så alternativ finns redan om man inte vill eller kan odla själv.

Men man ska vara lite försiktigt gällande vitamintillskott. Kvalitén på produkten är viktig samt dosering. C- och D-vitamin är två saker som ofta nämns och det finns en hel del studier på att de stärker immunförsvaret. Zink spelar också en roll i immunförsvaret och en del använder honung och diverse örter och te. Naturens skafferi ska inte underskattas.

Då forskningen på området inte är enig så berättar jag bara vad jag själv och flera vuxna i min omgivning tar och vad som fungerar för oss. Testa gärna, men du är ansvarig.

C-vitamin: 500-1000mg/dag. Vid minsta känsla av nedsatthet, torr i halsen eller symtom så ökar jag dosen till 2000–4000 mg och ibland mer än så. C-vitamin kan inte överdoseras men man bör välja en ren C-vitamin, alltså inte brustablett eller andra tabletter med tillsatser. Ren C-vitamin finns att köpa i bulk.

D-vitamin: Denna vitamin lagras i kroppen och kan därför överdoseras. Efter att ha läst på och testat under tre års tid så har vi valt ett dagligt intag på 2500E (62 mikrogram). Detta är alltså långt mer än vad Livsmedelsverket och våra myndigheter förespråkar men samtidigt finns det många som förespråkar ännu högre doser. Med utgång från detta så räcker alltså inte en vanlig multivitamin på långa vägar. Kvalitén på många av multivitaminerna kan med ifrågasättas då vissa vitaminer och mineraler har en sådan sammansättning att kroppen inte kan ta upp det lika enkelt. Pris är ingen garanti för kvalitet men helt klart en viktig faktor att ta hänsyn till.

D-vitaminet får vi naturligt från solen så detta tillskott behöver man börja med först inpå hösten, runt oktober/november, beroende på hur mycket man rör sig ute och hur mycket sol man får på sig, tills den första riktiga vårsolen kommer fram runt april. Kanske är det därför virusinfektioner tycks få bättre fäste på vinterhalvåret när D-vitamindepåerna är låga hos befolkningen. Personer med mörkare hud kan behöva ännu högre doser D-vitamin.

D-vitaminbrist kan även vara kopplat till diabetes, högt blodtryck och en rad andra sjukdomar.

Zink: Detta grundämne är med viktigt för immunförsvaret.

Det finns även studier som pekar på att B-vitaminkomplex är viktigt för immunförsvaret där exempelvis B6 är nödvändigt för att skapa antikroppar. Även Selen nämns ofta.

Njut av solen innan höstmörkret tar över.

Taggar:

3 kommentarer
2022-11-22 10:43
D-vitamin hade kunnat rädda över 100 000 människor bara i England under covid enligt ny rapport.
0
2021-10-03 19:40
Bra Patrik Nilsson,
jag hade kunnat skriva det själv och det är som klipp å skuret från vår hemsida www.elleste.se/glutation.
För det är precis vad det handlar om: Glutation.
Vad är det?
Glutation är kroppens viktigaste antioxidant. Det produceras naturligt i våra celler. Den består av aminosyror (en tripeptid), vilket utgörs av 3 viktiga komponenter: Cystein, glycin och glutaminsyra. Glutation skapar många viktiga funktioner dör att stärka vårt immunförsvar.
Tänker inte skriva en doktorsavhandling här men det finns ca. 163.000 forskningsartiklar presenterade i t.ex. Pub Med.gov och ännu fler i NLH, National Library of Medicine.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=glutathione[/url]
Så, visst finns det en mängd forskning på området immunförsvar.
Se mer...
0
2021-09-21 13:22
Även om vi lever i en välfärd förunnad bara en liten del av världens befolkning och konsumerar långt mer än vi behöver och sannolikt får i oss det mesta som kroppen kräver så är det naturligtvis klart viktigt att ha koll. För visst vore det bra att till exempel kunna slippa all prefab-mat med tveksamhet och otydlighet avseende ingredienser och ursprung.

Kan man genom att ha någorlunda bra koll vad man behöver och vad kan vara utan i kosten så kommer man sannolikt långt. Och måhända blir det allt viktigare även i ett välfärdsland som vårt.

Årligen väljer ansvariga myndigheter bort effektiva läkemedel som skulle hjälpa vården att ge patienter ett bättre liv. Bara av den anledningen att läkemedlet har ett högre inköpspris än vad ansvarig myndighet bestämt sig för att betala. Ligger priset över den fastlagda normen får patienten vara utan......

Så att investera tid i kunskaper om vad vi själva kan göra för att manövrera och parera de värsta hoten mot vår hälsa i den föda som erbjuds oss, må så vara på Operakällaren eller korvmojen, är nog smart.
Att supporta immunförsvaret är sannolikt både smart och kostnadseffektivt.
Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.