Jag har fått sparken! Nja, kanske inte sparken utan snarare uppsagd på grund av arbetsbrist- Avdelningen på FORCE Technology jag ansvarade för lades ned och därmed fanns inte jobbet kvar.
Det kanske är fler som varit med om detta? Hur upplevde jag detta? Vi gör ett poddavsnitt och en bloggtext om detta! Det är inte roligt att bli uppsagd, man blir chockad, även om det inte var helt oväntat. -Jag mådde inte bra de första dagarna efter beskedet. Hjärtat bultade av oro för hur det skulle bli nu, när man blivit av med sitt arbete.
Jag hade aldrig varit arbetslös tidigare under mina 28 år i arbetslivet. Det är som en matta som rycks undan, en trygghet och ett sammanhang som försvunnit. Jag har tre barn, fru och hus. Vad händer nu?
Sju veckor senare har chocken lagt sig, jag har varit på min första anställningsintervju, och börja känna att det finns hopp.
Hur tar man sig ur en tung motgång som man kanske klandrar sig själv för?
Det man ofta ångra är det man inte har gjort. Jag kände att jag struntar i mina prestige och förväntningar, nu börjar vi om från början. Framför allt tänkte jag, ta hjälp! Stäng inte in dig hemma. Trygghetsrådet var en väldigt bra grej. Jag hade möte med en coach första dagen på min arbetsbefrielse.
Magnus tycker det är viktigt med nätverk, att kunna ventilera och prata om vad man varit med om.
Trygghetsrådet ger hjälp av alla slag, seminarier, utbildningar, e-kurser, jobbsökarsite, hjälp att skriva CV och brev.
Jag hade skrivit CV förut men insåg att här finns det mer att göra. Med hjälp av mallar och jobbcoachen fick jag till ett riktigt bra CV (tack Bosse Gustafson).
Magnus Johansson påpekar att fackförbunden har väldigt mycket hjälp för de som vill starta eget, t.ex. Unionen.
Visst är det chockartat att bli av med jobbet. Men samtidigt är det en spark i baken och möjlighet till att sätta fingret på det man egentligen vill syssla med. Ibland måste du få en motgång för att ifrågasätta din affärsidé, vända på några stenar och fråga sig själv om jag verkligen skall göra så som jag alltid har gjort.
Omvärlden förändras, det är nya krav från marknaden, konkurrenter och teknikutveckling.
Vad vill jag, vad drivs jag av, vad kan jag göra för företagen som skall anställa mig?
Hittar man sin egen drivkraft, det man brinner för och är bra på, då brukar det bli bra. Själv drivs jag av att hjälpa företag, organisationer och personer att bli synliga. Så mycket idag är digitalt och kan därmed automatiseras och göras synligt till en låg kostnad. Det är inte bara tekniken, det är förpackningen, hur man uttrycker sig, och hittar sin målgrupp.
Att nätverka ger dig fördelar oavsett om du har jobb, riskerar att mista det eller är arbetslös. Det blir roligare, du utvecklas och det uppstår möjligheter. Enligt ett amerikanskt talesätt är ditt ekonomiska värde beroende av ditt nätverks värde. För Magnus Johansson är nätverkandet det primära sättet att få uppdrag. Det är nöjda kunder som rekommenderar eller att han träffar någon, som leder till ett möte och en affär.
Är det någon som vill anställa mig, eller köpa mina tjänster? Det frågar man sig själv när man blir av med jobbet. Magnus menar att alla har någon egenskap, unik talang eller något av värde som någon annan kan tänka sig att betala för. Och känner man att man inte har det, behövs någon annan som kan sätta fingret på det, säger Magnus Johansson.
Det är ingen katastrof att bli arbetslös. Satsa på något som du brinner för och lär dig hela tiden! Jag tror att den bästa försäkringen mot arbetslöshet är nätverkande och ständigt lärande.
Det är vi (Magnus Johansson och Tomas Tränkner) som gör podcasten Entreprenörsdriv.
Här är samtliga poddar från Entreprenörsdriv: