Självkänsla är en färskvara

Att tro på sig själv och sin egen förmåga är grunden till det mesta vi gör i livet. Tilliten till dig själv är det bästa förtroendet du kan ha. Det skapar en god känsla, en känsla för att du klarar dig, oavsett vad som händer. Självförtroendet är det du gör.

5 enkla övningar plus tips hur du förbättrar din självkänsla

Självkänslan är sedan tyngden som håller dig centrerad. Självkänslan är den du är. Självkänslan är kärnan som ger dig kraft och mod att stå pall när det blåser. Men också tryggheten i att falla ibland, med vetskapen att du kan resa dig igen. Du vet vem du är och tar hänsyn till dig själv och andra.

Här är 10 tips att ta till dig för att få bättre självkänsla:

1. Du har inga fel och brister, det är andras avundsjuka som projiceras på dig. Ställ dig framför en spegel tre gånger om dagen och säg högt för dig själv: ”Jag är värd att älskas!” Älska dig själv och du älskar andra ännu mer.

2. Du har mycket att vara tacksam över. Tänk på en sak du är tacksam över just nu. Se det, hör det och känn det. Skriv ned ytterligare fem saker. Var tacksam ofta!

3. Den största kritikern är oftast du själv. Säg nej till Jante-lagen. Begrav självkritikern, du behöver inte honom eller henne.

4. Det finns mycket angeläget och viktigt i ditt liv – i stort och smått. Minska ältande och din hjälplöshet, ta fasta på det du kan ha inflytande över. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Använd ditt inflytande mer!

5. Förminska inte dig själv genom att jämföra med andra. Du är bra som du är. Sluta jämföra dig med andra!

6. Tänk på tre glädjerika stunder från den senaste tiden. Notera var du är, när det är och om du är tillsammans med någon annan. Se bilden, hör det du hör och framför allt känn känslorna igen. Och du har satt flera glädjerika minnesspår i din hjärna.

7. Le mot din egen spegelbild varje morgon. Gör detta 1 minut varje dag i en vecka eller två och du kommer successivt naturligt skapa nya vägar till snabb glädje. Ett leende påverkar din kropp rent kemiskt och smittar andra. Prova själv!

8. Vad du känner inför gårdagen, dagen i dag, morgondagen och livet i stort skapas av den mening du själv sätter på dina upplevelser. Det du tror på, säger (till dig själv och andra) och gör påverkar både dig själv och andra mycket mer än du anar. Använd ett positivt språk!

9. Din hjärna hjälper eller stjälper dig. Det är du som styr. Det händer alltid saker som är mindre bra, små bekymmer och problem att hantera. Men ibland är det skönt att kunna stänga av. Lär dig att stänga av.

10. Boka möte med dig själv. En hel dag då du rår om dig själv. En dag då du ger dig själv omtanke och kärlek, både kroppsligt och mentalt. Vad kommer du göra redan nu?

11. Gör någon sak varje dag som gör dig glad i smått och stort. Glöm inte att uppmuntra dig själv.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.