Anledningen till att framgångsrika personer börjar sin arbetsdag tidigt beror inte på att de är morgonmänniskor. Laura Vanderkam har intervjuat framgångsrika personer. I What the Most Successful People Do Before Breakfast förklarar hon varför morgontimmarna kan göra så stor skillnad.

Här kommer två anledningar som kanske kan motivera dig att gå upp lite tidigare (och förstås även lägga dig lite tidigare så du får all sömn du behöver)

1. Du har som kvar din energi 

På morgonen har du fortfarande kvar som mest energi.  Laura berättar om en undersökning där fastande studenter skulle utföra en omöjlig matematisk uppgift. Innan fick de äta från ett enklare buffébord där det fanns rädisor och chokladkakor. En urvalsgrupp fick äta vad de ville, den andra blev instruerade att endast äta rädisor. Vad som hände? De som fick äta chokladkakor satt i genomsnitt i tjugo minuter innan de gav upp. De som bara fick äta rädisor satt i genomsnitt i sju minuter. Förklaringen? Det krävs energi att avstå, och de som lade sin energi på att avstå ifrån att äta blev därför tröttare mentalt. På morgonen är energidepåerna påfyllda och det är då du ska göra det som är allra viktigast för dig. Om du väntar med det som kan göra mest skillnad ända till efter barnen gått och lagt sig på kvällen kanske det inte finns någon energi kvar…

Läs mer av Anna-Sofia: 3 nycklar för varaktig framgång med företaget

2. Ingen förväntar sig att du ska vara kontaktbar 

Innehåller din dag mejl som måste svaras på, en telefon som ringer och kollegor ställer frågor och vill småprata? Om du är ledare eller entreprenör kanske dina arbetsuppgifter till och med består av att vara tillgänglig, vilket gör att du när som helst under dagen kan tappa fokus på det du gör. När du väl blivit avbruten tar det åtminstone tjugo minuter att komma in i arbetsuppgifterna igen. Om du börjar jobba någon timme innan alla andra anländer till sin arbetsplats kan du jobba ostört och fokuserat. Det finns en logisk anledning till att ledare får mer gjort innan frukost än vad de tidigare gjorde under en hel arbetsdag. De slipper vara kontaktbara.

Se även: 20 fakta om kreativitet baserat på forskning

Vad morgontimmarna är till för

Laura Vanderkam upptäckte att det fanns ett samband mellan framgång och tillvaratagandet av morgontimmarna. Men det skilde sig drastiskt i morgontimmarna faktiskt användes till.

Vissa använde morgontimmarna till att göra de arbetsuppgifter som kräver fullt fokus. Andra knöt på sig löparskorna och sprang fem kilometer. Det fanns också personer som började dagen med yoga och meditation. Men det fanns också personer som använda morgontimmarna till att umgås med sin familj. Eftersom det ofta kan vara svårt att samla familjen vid middagstid kan det vara familjetiden bestå av en gemensam frukost.

Vad du ska använda dina morgontimmar till kan endast du bestämma. Använd tiden till det som är det viktigaste för dig. Men använd tiden!

Ps.  Den här artikeln blev färdigskriven kl 06:44.

Läs vidare: Bli framgångsrik med 5-timmarsregeln (Bill Gates använder den)

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
3 kommentarer
2019-10-25 06:54
Gomorron! Intressant!
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.