Men han var ändå inne på något intressant vilket bekräftas om man tittar på en rad framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Många av dem är väldigt upptagna, men spenderar flera timmar per vecka på inlärning. De utvecklar sina kunskaper inom områden de anser är viktiga. Detta fortsätter de med under hela sina liv.
Författaren Michael Simmons som bland annat är kolumnist på Forbes och Inc Magazine har undersökt detta fenomen närmare och har döpt det till femtimmarsregeln. ”För ledarna jag följde hamnade de fem timmarna ofta inom tre sätt att lära: läsning, reflektion och experimenterande”, skriver Michael i Inc Magazine.
För att följa detta innebär det att avsätta tid med full uppmärksamhet till inlärning och personlig utveckling, utan att bli distraherad av annat.
Gör så här.
Läs regelbundet
Att läsa regelbundet är en vana många framgångsrika människor har. Det är ett enkelt och bekvämt sätt att lära sig och med dagens teknik behöver man egentligen bara sin mobiltelefon eller en läsplatta.
Här är läsvanorna hos fyra miljardärer:
- Mark Cuban: Amerikansk affärsman, investerare som bland annat äger NBA's Dallas Mavericks. Förmögenhet enligt Forbes (2017): 3,4 miljarder USD. Mark läser mer än tre timmar varje dag.
- Arthur Blank: En av grundarna av Home Depot. Förmögenhet enligt Forbes (2017): 3,4 miljarder USD. Han läser två timmar om dagen.
- David Rubenstein: Kanske mest känd som grundare och VD för The Carlyle Group, ett av världens största privatkapitalbolag. Förmögenhet enligt Forbes (2017): 2.5 miljarder USD. David läser sex böcker i veckan.
- Bill Gates: Grundare av Microsoft. Förmögenhet enligt Forbes (2017): 85,7 miljarder USD. Bill läser omkring 50 böcker varje år.
Man kan också fråga sig om just böcker är den bästa läsningen? Relevanta artiklar på internet och ljudböcker borde ha motsvarande positiva effekt på lärandet.
Reflektera
Reflektion är den andra viktiga delen av inlärning som entreprenörerna ägnar tid åt.
AOL:s vd Tim Armstrong får sitt arbetsteam att tillbringa fyra timmar per vecka bara med att tänka. LinkedIn:s vd Jeff Weiner har två schemalagda timmar varje dag där han bara sitter och funderar.
För många sker detta automatiskt. Vissa får anstränga sig för att inte tänka och grubbla för mycket. Ett tips här som jag fick för många år sedan av Brian Tracy, en känd författare av affärslitteratur, var att ”tänka på papper”. Skriv ner alla dina tankar, kalla det dagbok om du vill, så får du enklare sinnesro. Idéerna har du sedan kvar till vilka du kan återkomma när du vill.
Tips: 5 bra inlärningstekniker skolan aldrig lärde dig
Experimentera
Det sista definierade området som Michael Simmons beskriver är att experimentera.
Google tillåter, ja till och med uppmuntrar, sina anställda att experimentera med nya projekt under 20 procent av sin arbetstid. Gmail och Adsense är exempel på produkter som kommit fram på detta sätt.
Men det bästa exemplet på att experimentera är nog ändå Thomas Edison som bland annat uppfann glödlampan. Trots att han var ett geni så närmade sig Edison nya uppfinningar med stor ödmjukhet. Han ville identifiera varje möjlig lösning för att sedan systematiskt testa vart och ett av dem. Resultatet av detta blev att Edison världen över lyckades registrera lite smått ofattbara 2332 olika patent i sitt namn.
Så vänd och vrid på saker och ting för innovationer kommer aldrig från att göra samma sak om och om igen. Även om experimentet misslyckas, får du värdefulla lärdomar med dig.
Ett organiserat system för att testa eller experimentera sig igång med sitt företag kallas lean-startup. Läs mer om det här.
Till sist: Kraften i femtimmarsregeln
”Människor som tillämpar femtimmarsregeln får en klar fördel. Idén om att lära sig förväxlas ofta med hårt arbete och en stor andel kärriärsmänniskor lägger fokus på produktivitet och effektivitet och inte på förbättring. Som ett resultat av detta kan endast fem timmars avsiktlig inlärning i veckan vara det som skiljer dig från resten”, skriver Michael i Inc Magazine.
Produktiviteten spelar roll för framgång, men det är betydligt viktigare att ständigt sträva efter att bli bättre på sitt expertisområde.
”Vässa sågen” som Steven R Covey hade uttryckt det.