Meditation har gått från att vara något mest kändisar och spirituellt sökande människor sysslar med, till att bli något allt fler gör regelbundet för att prestera och må bra. Forskning pekar på många fördelar för hälsan och kända entreprenörer nämner det som en av de viktigaste dagliga rutinerna för att prestera på topp. Är du redo?

"Inget annat har öppnat mina ögon mer än vad meditation har gjort." - Hugh Jackman.

Meditation har funnits i tusentals år men det är egentligen först nu på senare år som fler har börjat uppmärksamma meditation i olika former. Meditation handlar om att hitta sitt inre och att bli ett med sitt eget sinne. Genom meditation kan man uppleva många olika förändringar och känslor som påverkar ens liv på ett positivt sätt.

Nedan följer nio anledningar till varför du ska meditera.

1. Bli mer uppmärksam och medveten

Meditation gör att du fokuserar på din andning och på så sätt ger dig själv en möjlighet att reflektera över dina tankar. Kanske du har huvudet fullt av tankar från det förflutna eller från saker som påverkar dig till vardags. Med meditation så rensar du bort alla tankar på saker som du inte kan påverka och istället fokuserar på tankar om nuet, vilket gör att du får ett öppnare sinne.

Genom att bli mer uppmärksam och medveten om nuet så blir det lättare att hantera sin vardag.

2. Bli mindre stressad

Stress är något som vi alla upplever i vår vardag, oavsett om det är på jobbet eller på vår fritid. Stress i sig är egentligen inte farlig så länge den ligger på en hanterbar nivå. Det är när stress börjar bli ohanterlig som den kan börja påverka vår hälsa och vårt omdöme.

Meditation kan hjälpa dig att koppla av för en stund och ge kroppen och sinnet välbehövlig vila samtidigt som det på sikt kan göra dig mer motståndskraftig mot stress. Att blunda och fokusera på att endast andas djupt kan du göra vid varje tillfälle som du känner att stressen börjar bli påtaglig.

"Jag har gjort det i nästan 40 år nu - och jag tycker att det är ett bra verktyg för alla att kunna utnyttja mot stress." - Clint Eastwood

3. Få kontroll över dina känslor

Genom meditation kan du lättare få kontroll över dina känslor. Visst kan det vara både bra och skönt att kunna visa sina känslor som ilska, sorg eller glädje men det ska vara under din egen kontroll. Med meditation får du bättre kontroll över stressade situationer genom att du lär dig att bättre kontrollera dina känslor.

meditera-tankar

4. Fatta bättre beslut i livet

Genom meditation lär du dig att lyssna på ditt inre jag och får bättre kontroll över ditt sinne, vilket leder till att du bättre sållar bort negativitet. Det kommer att hjälpa dig att bli mer målmedveten och fatta bättre beslut i livet.

5. Bromsa takten du lever ditt liv

Istället för att leva ditt liv fort kommer du med hjälp av meditation lära dig att sakta ner på tempot och istället njuta av nuet. Livet är inte ett sprinterlopp utan ett maraton och därför ska du inte stressa dig igenom livet för då kommer du att missa massor av saker som du senare ångrar att du inte tog dig tid till.

"Meditation visade mig hur mycket energi det finns i tystnad." - Madonna

6. Upplev mer välmående

Med meditation får du ett lugnare inre och ett mer öppet sinne vilket kommer att få dig att uppleva att du mår bättre och vill ta vara på allt det goda som livet kan erbjuda.

7. Det är gratis

En bra anledning till att meditera så man mår bättre är att det är gratis.

Se även: Mindfulness och meditation gör dig mer kreativ

8. Meditera överallt

Det finns ingen bestämd plats där du måste meditera utan meditera kan du göra överallt, hemma, ute i naturen eller nere vid havet. Det viktigaste är att du finner en lugn och tyst plats så att du kan samla dina tankar.

9. Det fungerar

En av de främsta anledningar till att meditera är nog att det faktiskt fungerar. Det finns vetenskapliga studier som påvisar att personer som lärt sig meditera klarar av att hantera livets dalgångar bättre än personer som inte mediterar.
Med hjälp av meditation blir du mer målmedveten, får ett öppnare sinne, lär dig kontrollera dina känslor bättre och får dig att fokusera på rätt tankar vilket kommer att hjälpa dig att få ett mer harmonisk liv.

Tipsen är hämtade från lifehack.org

1 kommentarer
2015-08-08 10:06
I like it !
Bra skrivet , jag gillar lifehack.org också .
De har väldigt mycket bra saker, http://www.success.com/ också en klockren sida.
Ni håller väldigt högstandard för en svensk sida inom liknade områden.
Det är ni och "motivation.se" som jag hittat på svenska marknaden som har något att "komma" med.

Jag måste lägga till en sak här.
Meditation för människor är så olika enligt mig.
Många tror att när folk skriver om meditation och "meditera" för att hitta sig själv ser de flesta att "man" sitter ner och försöker vara lugn och tyst.

Genom åren har jag lärt mig att jag olika former jag använder mig av.
Typ träna, ut i skogen och hajka, sitta och titta på en sjö, titta in i en vägg, skriva, reflektera.

Sen vissa gör shamanresor, trumresor och allt möjligt.
Men poängen är att du behöver inte sitta still i skräddarposition för att meditera och "hitta dig själv. det är 1 väg om du inte känner att den är för dig , försökt något annat.
Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.