Alla jobb har sina sidor. Det finns dåliga dagar även på drömarbetsplatser. Men om känslan av tomhet och håglöshet blir permanent och får parkeringstillstånd i känslolivet, om bristen på motivation är total, kan det vara dags att ta sig en allvarlig funderare. Här följer några viktiga frågor att tänka på.

Jobbar du med rätt verksamhet?

Vissa kan jobba hela livet på samma fabrik, andra tycker att det känns meningslöst efter bara några veckor. Om det känns meningslöst att göra betongplintar, montera cykeldäck eller att sälja annonser dagarna i ända, kanske du behöver hitta en verksamhet som passar dig och dina intressen bättre. Något du i bästa fall kan vara stolt över eller i varje fall tycka är bra och vettigt.

Har du rätt arbetsuppgifter?

Du kanske jobbar med något du gillar, men dina arbetsuppgifter stämmer inte överens med vad du är bra på eller vad du egentligen vill. För den ena personen är det givande att jobba som administratör och hjälpa andra på kontoret. För någon annan är det själslig pina. Det kan man givetvis klara av under begränsade perioder, för att få in en fot på ett företag, eller för att lära sig en bransch. Men i det långa loppet är det svårt att bibehålla motivation för uppgifter man egentligen inte vill ha. Det kanske är dags att prata med chefen om nya arbetsuppgifter.

Dags för tempoväxling?

Ingen kan gå på högvarv dygnet runt, året runt. Det går under begränsade perioder. Men vill du vara länge på ett arbete måste du ha utrymme för återhämtning. Det behövs tempoväxling, precis som i idrott. En ishockeyspelare kan inte spela tre perioder i sträck. Inte ens Peter Forsberg. Intensiva minuter på isen växlas med vila i båset. Även om du trivs och har bra arbetsuppgifter så behöver du ändå ta det lugnt mellan varven.

Dags att förbättra arbetsplatsen?

Även en bra arbetsplats kan vara dåligt organiserad. Det är viktigt att din arbetsgivare ger dig förutsättningar för att fullgöra dina uppgifter. Är kaoset möjligt att skingra eller är det något man får leva med nuvarande chefer och organisation? Om fallet är det tidigare är ett vänligt och ärligt samtal att föredra, gäller det senare måste du snarare ställa dig frågan om du kan leva med kaoset (alla jobb har negativa och positiva sidor) eller om det är dags att hitta ett nytt jobb.

Är det något annat som är problemet, egentligen?

Ibland är det, ärligt talat, något annat som är problemet: en annalkande skilsmässa, en sjuk mamma, barn som blir mobbade i skolan eller alkoholmissbruk. Som människor behöver vi få hela livspusslet att gå i hop. Med problem hemmavid är det svårt att vara motiverad på jobbet. Ibland kan man till och med behöva säga något till chefen, att nämna att man är låg på grund av skilsmässa kan vara klokt.

I musik är motiv den minsta melodiska enheten. Rätt motiv, god motivation, är en väldig styrka i arbetslivet.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.