Kanske är det inte förrän i oktober, du börjar undra vad som hände? För vart tog alla dina planer, för en mer hållbar hälsa vägen? En hållbarhet för att orka mer i det långa loppet. Du känner att stressen äter upp dig inombords, och sveket mot dig själv känns oerhört och stort.

Det är så lätt att vi går från ett semester läge och rakt in i hetluften igen, men varför? Så här kommer några tips, på hur du kan balansera din stress och stärka upp din hållbarhet i höst.

1. Våga älska dina andetag. Våga ta vara på dom långsamma och tacksamma andetagen. Att bara stanna upp i stort sett när som och var som helst under din arbetsdag, och bara ta några långsamma medvetna andetag. Detta kommer att lugna stressen, och ge dig en härlig energiboost.

När vi är stressade andas vi oftast korta och intensiva andetag som kanske bara vänder redan i halsen, eller så tar dom sig lite längre ner till bröstkorgen. Så att bara stanna upp och medvetet ta långsamma kärleksfulla andetag, in genom näsan och låta andetaget gå ända ner i magen innan du långsamt andas ut igen. Ett tips är också att lägga händerna på magen, för att ännu mer medvetet delta och känna in hur andetaget fyller din mage. Så enkelt, men jag vet oerhört svårt.

2. Mindfullness är ett ord som låter vackert, men som vi ofta anser tar för mycket av vår tid. Så börja att bygga upp vanan lite i taget. Du kan börja redan idag när du sitter på bussen, eller under din promenad eller innan du går ut bilen.

Att bara stanna upp och medvetet börja andas långsamma och kärleksfulla andetag. Bara landa här och nu, och är det svårt att hålla tankarna i styr. Lägg då ditt fokus på orden tacksamhet eller kärlek, dom kommer hjälpa dig hitta ett fokus. Eller börja berätta för dig själv vad du är tacksam för idag, spela roll vad. Bara att du fått vakna idag är något som kan låta självklart, men är det självklart?

Vi tänker ofta att vi inte har tid, men för att bygga upp vanan så behöver det få ta tid. Därefter kommer du kunna skapa en mindfullnesstund, som enbart tar några minuter eller en längre stund.

3. Att bara stanna upp och medvetet närvara mitt i livet är också något, som vi borde uppskatta mera. Mitt i allt och trots allt bara stanna upp och bara stämma av läget. Vart är min mentala frekvens? Har jag hamnat i ett negativt brus, eller kan jag trots allt vara tacksam för livet jag lever?

Bara att stanna upp och stämma av läget flera gånger om dagen. Det kostar enbart några sekunder, men kommer att ge så otroligt mycket både för dig själv och dom omkring dig. Varför inte se dig i spegeln eller skyltfönstret och säga hej där, jag ser dig och du är bara för underbar. Vill du lyxa till det ge dig även ett härligt leende, eller en liten blink med ögat.

4. SELF CARE är ett ord som vi borde använda oss mera av och vad det kan innebära. SELF CARE skulle vi kunna översätta till egenvård, men det är ju ett tråkigt och lite måste ord. Så SELF CARE skulle vi kunna säga är omtänksamhet om oss själva eller hur? Hur tar vi hand om oss själva, enbart med kärlek och omtänksamhet?

Bara att ta ett telefonmöte utomhus genom Walk and Talk, eller ett medarbetarsamtal på en promenad istället för att sitta inomhus. Detta lugnar inte bara stressen, utan även det sätter även fart på kreativitet i både stort och smått.

SELF CARE är att till exempel boka in ett YAPS eller annat lugnande pass, innan du far vidare hem för att landa och ladda om. Skulle denna korrigering i din agenda, kunna ge dig mer lugn istället för mer stress?

5. Kan mat ge dig stress? Det beror på vem du frågar, men kanske skulle det var möjligt? Så vad äter du om dagen, kastar du i dig eller tar du vara på matstunden? Maten är viktig för den innehåller energi och gör dig hållbar under dagen. Så bara att vara mera nyfiket medveten på hur du äter, när du äter och hur du mår efteråt? Kan helt klart bli en spännande upptäckt.

Ett ord jag fick vid en föreläsning var ”självsnäll” och för mig innebär det att jag behöver vara med snäll mot mig själv. Och med det innebär det också ett stort ansvar, för att jag ska hålla mig hållbar hela livet, livet ut. Det är med enkla förändringar, vi kan balansera stressen i våra liv.

🌞Önskar dig en underbar och härlig dag!

💖 Din mentala hälsoinspiratör Tina Persson i Luleå

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.