Att skapa fokus i arbetet och prestera bättre gör att man får bättre resultat utan att behöva investera så mycket tid. Det ger tid över till annat viktigt i livet.

Det minskar även risken för att drabbas av utbrändhet eller utmattning, något som är ett hot inom alla branscher. Marcel Schwantes tipsar om två dagliga vanor i tidningen INC. för att prestera på topp utan att bränna ut sig.

2019 klassade Världshälsoorganisationen utbrändhet som en legitim medicinsk diagnos. Utbrändhet definieras av WHO som ett syndrom som är ett resultat av kronisk stress kopplad till arbetsplatsen.

Två nycklar för att bli mer produktiv utan utbrändhet.

1. Ta en paus från skärmen

Enligt en undersökning från 2019 av 1057 amerikanska kontorsanställda tillbringar 87 procent av de yrkesverksamma större delen av sin arbetsdag med att titta på skärmar: i genomsnitt sju timmar om dagen.

Våra bärbara datorer, mobiltelefoner och andra skärmar och enheter är många gånger avgörande för att kunna jobba, men hur många av oss stänger av när arbetet är slut?

Regelbundna pauser från skärmar och enheter är viktigt. Den amerikanska studien fann att anställda som tar pauser var 90:e minut rapporterar en högre nivå av fokus och produktivitet.

Så stäng av din bärbara dator eller mobil och ta en snabb promenad eller gå ut och ta lite frisk luft. Detta gör att din hjärna får en paus och kan skapa nytt fokus inför nästa uppgift.

Se även: 5 varningstecken på utmattningssyndrom och utbrändhet

2. Arbeta i fokuserade intervaller

På liknande sätt har experter som studerat mänsklig prestation kommit fram till att vila är nyckeln till framgång. Så om du tror att det är viktigt att hela tiden köra på hårdare, snabbare och under längre perioder så är det läge att tänka om.

Rätt balans mellan arbete och vila och återhämtning är det som gäller för att prestera på topp utan att bränna ut sig.

Mikropauser fungerar för en del. Det kan räcka med 5–10 minuter vila per timme.

Marcel Schwantes nämner ett teknikföretag vars medarbetare fokuserat jobbar i snitt 52 minuter i sträck, sedan har de en 17-minuters viloperiod. För att sedan åter jobba 52 minuter. Detta kan så klart vara individuellt men helt klart är det värt att testa en liknande rutin.

Så hemligheten för att kunna behålla en hög produktivitetsnivå handlar om att jobba smartare med regelbundna pauser i stället för långa arbetsperioder.

Träning, sömn och bra kost är så klart också faktorer som spelar in.

Läs vidare: Forskning visar att fysisk träning skapar bättre resultat i arbetet


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.