Jag vet inte hur det är med dig, men många gånger när jag har varit hos en massör så står det friskvårdsmassage på kvittot. Varför? Jo, för att det ska gå igenom kryphålet för massage, men vad innebär massage?

Jag hörde en friskvårdsansvarig i en stor verksamhet, att massage det var bara mys pys och inte alls en friskvårds aktivitet.

Jag tittade lite förvånat på henne, men jag kände att där och då var det inte läge att berätta att jag själv arbetat som massageterapeut för 20 år sedan. Visst jag kunde hålla med henne om att det finns mys pys massage, men det är en enbart en typ av behandling.

När jag drev min praktik i Småland, så kom många till mig för att det var något helt annat än mys pys. Här var det rejäla händer, som såg till att behandla stela och onda kroppar. Här var det personer som behövde mer av en rehabiliterande behandling, men som också kunde ses som förebyggande.

Så vem kan tala om ifall jag fått en förebyggande friskvårdsmassage, eller en rehabiliterande massage? Vart går gränsen?

För egen del behöver jag rehabilitering när min rygg eller höft börjar bråka, men i samma veva så är det förbyggande för att det inte ska bli värre. Denna behandling får jag hos min naprapat, och där står det enbart rehabilitering på kvittot.

Det här är bara en av möjligheterna som kan göra oss förvirrade när det gäller friskvård och rehabilitering. Jag har själv tagit emot kvitton från personal, där jag har meddelat att tyvärr detta kan inte gå på friskvård för det behöver vara förebyggande.

Svaret har ibland varit och det är så sant. Jag måste ju rehabilitera mig innan jag kan förebygga, och jag har inte råd att betala för en rehabilitering om den inte ingår i en utredning. 

Jag har vid flera tillfällen haft konversation med Skatteverket då listan fanns, för att reda ut om tex studiecirkel kan gå på friskvårdsbidrag. Och senast ställde jag även frågan om min Walk and Talk coaching koncept var ok. 

Svaret? Jo, efter flera mail och konversationer så kunde jag skapa ett koncept, som gick igenom. Om jag skrev så här mina kvitton till kunden, så skulle det gå bra. 

Jag tänker på alla som köper ett träningskort, precis när tiden ska gå ut. Jag hade en sådan kund som behövde få ett 10 kort på min YAPS precis innan nyårsafton. Hon har varit en gång under våren, så jag undrar hur tänkte hon nu?

Så summan av mitt artikel idag är att vi borde se över friskvårdsbidraget lite mer, för att verkligen se till att det används på bästa sättet. Kanske ska vi även ta in ett friskvårdssamtal i samband med bidraget, precis som när vi har en hälsokontroll och ibland får en rekommendation som kanske blir av.

Det är många som behöver återta livet, efter denna pandemi mm som vi varit med om. Vi har gått sönder både här och var, men hur återtar vi livet och hur förebygger vi så vi blir hållbara resten av våra liv?

Så för att ta hand om personalen ännu mer, tycker jag att vi borde få göra om friskvårdsbidraget så det är både förebyggande och rehabiliterande. 

Gillade artikel som delat här nyligen, där det stod att även enskilda företagare borde få använda bidraget. Så bra!

Som din mentala hälsoinspiratör Tina älskar jag att snurra fart på fastbrända, vidbrända eller bara lite svedda tankar. För att vi ska hitta en bättre må bra frekvens på livet. 

Din mentala hälsoinspiratör Tina i Luleå 💖 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.