Nu när höstbudgeten presenterats så är det en budget för Statens 27 utgiftsområde som spikas. Hur väljer Staten att visa vad man är intresserad av? Bästa svaret får man om man kikar på både val av 27 utgiftsområden samt de underkonton som finns under respektive område.

De kära-, och inte kära barnen

I tabellen nedan så anges Utgiftsområde, dess andel av Statens totala utgift, antal underkonton per område, underkontons andel av totala antalet underkonton. 

Sista kolumnen är poängen. Här ser man vilka barn som är kära- och inte kära d.v.s. vilka Utgiftsområden får mycket kärlek och uppmärksamhet i förhållande till sin storlek, och vilka som får lite kärlek och uppmärksamhet i förhållande till ekonomisk väsentlighet. Ju högre minustal- desto mindre intresse har staten att följa upp området i förhållande till Utgiftsområdets storlek. 


Iakttagelser

Här ser man att det är Utgiftsområde 16 Universitetsutbildning och 17, Kultur som i särklass dominerar. Det här är områden som Staten är extremt viktiga områden att nyansera i, följa upp och utvärdera. Till skillnad från område 25, Allmänna bidrag till kommuner, Område 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom.

Kanske skulle sista kolumnen även kunna säga om vilka Områden som Staten egentligen styr sina intressen till. Ju högre minus- desto mindre viktigt- och tvärtom.

Område för utveckling

Vem har beslutat att Universitetsvärlden ska ha 104 underkonton och Områden som rör ämnet Socialt skydd har så lite i förhållande till deras vikt.  Ett gömt område med stora potentialer till utveckling och värd att få många fler kära namn i Statens budgetarbete.

Detta är en debattartikel med syfte att påverka. Åsikterna är skribentens egna. Vill du skriva en insändare, debattartikel eller skicka in en replik kan du göra det här.
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.