Grip pekar på flera aktuella exempel där stora gröna satsningar har misslyckats eller pausats, såsom Northvolts ekonomiska problem och LKAB:s nedskärningar i Hybrit-projektet. Det pekar på riskerna med att lägga stora offentliga resurser på megaprojekt.
”Tyvärr fick vi rätt: resultatet är stora uppsägningar och underleverantörer som riskerar att gå i konkurs när de inte får betalt,” skriver Grip.
Företagande.se har tidigare skrivit om brister på risk- och behovsanalys, den gröna omställningens kollaps och varför statliga bidrag försämrar möjligheterna för företagare att få fram ny miljövänlig teknik.
Johan Grip kritiserar också vad han ser som ett politiskt misslyckande att skapa rättvisa villkor för småföretagare, då skattemedel används för att stödja stora bolag som är skickliga på att söka bidrag, istället för att låta privat kapital allokera resurser efter affärsnytta.
”Företag som ser en affärsnytta i gröna investeringar ska givetvis genomföra dessa med egna pengar; när det sker med andras pengar blir spelplanen riggad och det snedvrider konkurrensen till bidragstagarnas fördel,” fortsätter han.
Grip föreslår att regeringen lämnar vad han kallar ”1970-talets idéer” om att staten kan förutse vilka företag som kommer att lyckas. Istället bör fokus ligga på att skapa generella förutsättningar som gynnar alla företag, oavsett storlek.
Bland åtgärderna han lyfter fram finns enklare regler, kortare tillståndsprocesser och lägre skatter, tillsammans med en arbetskraftspolitik som möjliggör tillgång till kompetent personal. Han förespråkar även att bidragssystem som Industriklivet och Klimatklivet avskaffas till förmån för en mer neutral och effektiv företagspolitik.
”Ett innovativt och motståndskraftigt näringsliv byggs av att företag inte görs beroende av bidrag från det offentliga. Arbetslinjen ska även gälla företag och detta är inte mindre sant för företag som satsar på grön teknik,” avslutar Johan Grip.
En sund marknadsekonomisk grund för att driva innovation och omställning framåt är det enda som fungerar.