Näringslivspolitiken spelar idag en allt för liten roll, anser vi på Företagande.se. Den debatteras sällan och förslagen för att förenkla för Sveriges företag duggar inte tätt.
Det finns dock en del bra förslag, en del kända och en del helt nya. Vi har intervjuat samtliga partier, granskat deras motioner och frågat vad de ämnar göra. Varje vecka publicerar vi en ny intervju med en inledande sammanfattning så du som läsare lätt ska få en överblick. När samtliga partier fått säga sitt, upprättar vi en jury med särskilt utvalda personer för att neutralt poängsätta partiernas förslag utifrån de aspekter som positivt gynnar företagen.
Här är omröstningen (startades 23/2)
[sexypolling id="1"]
Se samtliga partiers förslag
Centerpartiets förslag
Kristdemokraternas förslag
Vänsterpartiets förslag
Sverigedemokraternas förslag
Moderaternas förslag
Liberalernas förslag
Miljöpartiets förslag
Socialdemokraternas förslag
Mer fakta om det svenska näringslivet
Jämfört med andra länder startas det förhållandevis få företag i Sverige – vi ligger nästan sist bland EU-länderna4. Attityden till nyföretagande är dock mycket mer positiv. Andelen av befolkningen i åldern 18-70 år som helst vill vara företagare har ökat från 27 % år 2004 till 32 % år 20125.
Intressant att nämna är att kvinnors företagande ökar6 och företagare med utländsk bakgrund är oftast mer positiva till att låta företag växa och anställa personal än företagare med svensk bakgrund. I Sverige drivs 16 % av företagen av personer som har utländsk bakgrund7.
Men vad krävs för att företagandet skall öka i Sverige?
Enligt organisationen Svenskt Näringsliv är det höga skattetrycket, en snårig arbetsmarknad samt svårigheter att få riskkapital några av de orsakerna till att Sverige har färre företagare än övriga EU8.
I Tillväxtverkets enkäter har företagarna själva nämnt att hård konkurrens är ett stort tillväxthinder, likaså lagar/myndighetsregler och tillgång till lämplig arbetskraft. Faktorer som kapitalförsörjning och infrastruktur utgör i genomsnitt inte lika stora tillväxthinder. Bland företagare med utländsk bakgrund är det dock 21 procent som anser att tillgång till lån och krediter utgör ett stort hinder för tillväxt9.
Vad tror du själv är ett stort hinder för tillväxt och nyföretagande i Sverige? Kommentera nedan och håll utkik efter kommande intervjuer där vi granskar riksdagspartierna.
Håll utkik efter partiernas intervjuer som publiceras veckovis - i slutet av februari startar vi en omröstning.
Lars Arenander
Abi Design
Start av företag och ekonomistyrning samt redakör och utgivare av mina böcker KVINNA I STRID och WOMAN IN BATTLE Se mer...