Restaurangbranschen är den mest riskfyllda och fastighetsbranschen den tryggaste. Det visar ny statistik från kreditupplysningsföretaget Syna. En genomsnittlig restaurang har sju gånger större risk att hamna på obestånd än ett genomsnittligt fastighetsbolag, enligt statistiken.

– Vi ser hur restaurangbranschen utmärker sig i statistiken, säger Synas VD Karl Stjerna. Det är ofta relativt små bolag med stenhård konkurrens och små marginaler. Dessutom måste man ta
en stor initial investering när man startar en restaurang.

Syna har rankat alla branscher som finns i landet genom att sammanställa sina kreditrankingar för samtliga bolag i Sverige. Bolagens riskprocent beräknas mellan 0 och 99,9 och räknas om så fort någonting händer i bolaget, från skiften i styrelsen till betalningsanmärkningar. De allra flesta bolagen får mellan 0,8 och 3,0 i riskprocent, vilket sammanfattas med medelbetyget 3.

– På 10 000 bolag med kreditrating 3 kommer alltså mellan 80 och 300 att komma på obestånd inom tolv månader, förklarar Kerstin Andersson, dataansvarig på Syna. Nu har vi samlat ihop alla data branschvis och tittat på genomsnittet för varje bransch.

Bland de stora branscherna med många aktiva företag så är det framför allt restaurangbranschen som sticker ut negativt och fastighetsbranschen positivt. Restaurang landar på en riskprocent på 3,48 procent medan risken för ett genomsnittligt fastighetsbolag bara ligger på 0,45 procent.

– Lågränteläget har gynnat dem väldigt mycket, liksom att det fortfarande byggs för lite i Sverige, säger Karl Stjerna. Höjs räntan så blir riskerna större, men samtidigt fi nns det ett oerhört stort kapital i själva bostäderna. Och alla behöver bo någonstans.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.