Bolaget har pekat på ogynnsamma energiköpsavtal (PPA-avtal) och lägre vindstyrkor än förväntat som orsaker till de ekonomiska problemen. Den minskade elproduktionen har tvingat bolaget att köpa dyr el på den öppna marknaden för att uppfylla sina leveransåtaganden, vilket ytterligare förvärrat den ekonomiska situationen.
Företagsekonom Christian Steinbeck varnar för att fler vindkraftsbolag kan stå inför liknande öden, då många verksamheter inom sektorn är ekonomiskt pressade.
– Med tanke på hur dåligt det går för en stor del av vindkraftsbolagen så ser vi fler konkurser framför oss framöver, säger han till Epoch Times och tillägger: Ingen vet naturligtvis vad som kommer att ske. Men de flesta vindkraftsparker vi har tittat på går väldigt dåligt och det finns gränser för hur mycket pengar ägarna kan stoppa in.
Situationen i Överturingen speglar problem som även drabbat andra vindkraftsparker i Sverige, såsom Markbygden Ett och Aldermyrberget, som också har beviljats rekonstruktion.
Det här är en enorm kapital- och miljöförstörelse som har uppkommit genom politisk styrning, menar Christian Steinbeck.
– Europeiska investeringsbanken lånar ut ofattbara summor till sådana här projekt. Och bankerna skapar pengar när de skapar lån, och när man skapar pengar som är värdelösa, då skapar man inflation.
Vilka är de stora förlorarna i det här?
– Förlorarna blir som alltid de vanliga människorna. Det här kommer framför allt att betalas av människor som har låga inkomster och inga besparingar. De betalar det här i form av urholkad köpkraft.
Samtidigt som fler vindkraftsparker får grönt ljus ställer sig allt fler frågande om Kinas roll i europeisk infrastruktur och energiproduktion.