Hälsa och psykiskt välbefinnande

Enkäten, som undersöker hälsoläget hos vuxna svenskar över 16 år, visar att 68 procent skattar sin allmänna hälsa som god eller mycket god. Dessutom uppger 84 procent att de har ett gott eller mycket gott psykiskt välbefinnande.

Trots detta är sömnproblem och psykiska besvär utbredda. Nära hälften (45 procent) rapporterar sömnbesvär, och 44 procent uppger besvär av ängslan, oro eller ångest. En stor del av dessa besvär bedöms dock som lindriga.

– Psykisk ohälsa är en av våra stora folkhälsoutmaningar och vi har sett över tid att det är ett problem som ökar, säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten. Hon påpekar att även om många besvär är lindriga, är det viktigt att få en helhetsbild för att kunna sätta in rätt insatser.

Fetma och stillasittande

Enkäten visar också att 18 procent av de vuxna har fetma, definierat som ett BMI på 30 eller högre. När det gäller fysisk aktivitet vistas 62 procent i naturen minst en gång i veckan, och lika många uppfyller de rekommenderade nivåerna för fysisk aktivitet. Samtidigt är 24 procent stillasittande i minst 10 timmar per dag, exklusive sömn.

Ekonomisk oro

På den ekonomiska fronten framkommer att var femte vuxen (20 procent) inte skulle klara en oväntad utgift på 14 000 kronor. Dessutom är 14 procent av de yrkesverksamma oroliga för att förlora sitt arbete inom det närmaste året.

Väsentligt verktyg för folkhälsoarbetet

Nationella folkhälsoenkäten, som har genomförts regelbundet i 20 års tid, är en central del av Sveriges folkhälsoarbete. Årets enkät skickades ut till över 110 000 slumpvis utvalda svenskar, med en svarsfrekvens på cirka 40 procent.

Olivia Wigzell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, understryker enkätens betydelse:

– En god fysisk och psykisk hälsa, där också existentiella frågor ryms, är något av det allra viktigaste för oss som individer. En god och jämlik hälsa i befolkningen är en grundsten för hela samhällets utveckling och stabilitet.

Resultaten från årets enkät finns tillgängliga på Folkhälsomyndighetens webbplats. De används av kommuner och regioner för att stödja folkhälsoarbetet. En mer omfattande analys av folkhälsoläget publiceras i den årliga rapporten Folkhälsan i Sverige i mars 2025.

Resurser:

Somna snabbt med 4-7-8-tekniken

10 vanor för bättre psykisk hälsa

10 ovanor som stör din sömn

Vill du leva 20 år längre? Stor studie pekar på 8 vanor du bör följa


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.