Google är återigen i blåsväder och anklagas för rasism och woke där strävan efter mångfald och inkludering prioriteras högre än sanningen och historiska fakta.

När den blev ombedd att skapa en bild av vikingar, visade Gemini uteslutande svarta människor i traditionella vikingadräkter. Efter begäran om att ta fram en bild på USA:s grundlagsfäder blev resultatet istället bilder på ursprungsbefolkningen. I ett annat resultat avbildades George Washington som svart.

Detta har återigen kastat bensin på elden i debatten om stora techbolags påstådda anti-vit bias.

Google har nu bett om ursäkt och tillfälligt pausat Gemini. Men detta är inte första gången som Google har kritiserats. Under lång tid har det varit svårt att göra bildsökningar på exempelvis “lyckliga vita par” och "happy white woman". På en klar majoritet av bilderna i Googles sökresultat syntes en vit kvinna tillsammans med en svart man.

För att förstå mer vad som ligger bakom Googles och Geminis verklighetsfrånvända bildskapelser kan man läsa ett inlägg som AI-verktygets produktchef postade för några år sedan.

Jack Krawczyk Google Gemini skriver om sitt förakt för vita människor

Om du tittar på reklam i svensk media har du säkert sett att det inte bara är Google som trillat in på detta woke-spår. Nog behöver även vissa svenska företags media- och PR-byråer kolla över vilka aktivister som tar beslut om marknadsföringskampanjer som prånglas ut i TV och tidningar. För den oskrivna lagen “Go woke, go broke” levererar fortfarande med full kraft.

Hur mycket skada detta har orsakat för Google är svårt att säga men denna gång blåser det inte undan så lätt. Folk har tröttnat på att skuldbeläggas och åsidosättas på grund av sin hudfärg.

Här är några exempel på Geminis kreationer

Bilder på påven

USA:s grundare när de skrev under konstitutionen


Relaterad läsning: ESG är Djävulen Inkarnerad menar Elon Musk


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.