Vad är ESG?
ESG är en förkortning av Environmental, Social and Governance: På svenska, miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning. ESG är framtaget för att analysera bolag ur ett icke-finansiellt perspektiv. Företag och organisationer får poäng utifrån sitt arbete med hållbarhet inom områdena miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning.
Larry Fink, VD för världens största kapitalförvaltare Blackrock, är drivande i att implementera ESG världen över. Flera svenska storbolag till exempel Swedbank arbetar aktivt med ESG sedan flera år tillbaka. Swedbank använder till och med ESG som en del i analysen när de avgör om en kund ska få låna pengar.
Förespråkarna av ESG menar att detta är precis vad som behövs för att slå tillbaka mot problemen som kapitalismen skapar. Med ESG, menar de, motiveras företag att jobba för bland annat jämställdhet, klimatomställning, mångfald och inkludering.
Hård kritik mot ESG
Kritikerna mot ESG anser att bolag istället riskerar att styras i en politisk riktning som gynnar vissa ideologier, ofta kopplade till vänsterkanten, som exempelvis Woke-rörelsen.
Vissa är hårdare än andra i sin kritik.
Företagsledaren Bruce Pardy, även senior fellow vid Fraser Institute och professor i juridik vid Queen's University, menar att ESG kommer att döda kapitalismen och friheten tillsammans med den.
I hans essä ESG is Corporate Socialism kan vi läsa:
"När företagsledare anammar ESG tror de utan tvekan att de gör en god handling. De förstår inte att ESG är en trojansk häst som undergräver kapitalismen och deras egna fria samhällen. När fokus på att vara vinstdrivande börjar betraktas som något oacceptabelt kommer affärsbeslut inte längre fattas på egen hand. Istället kommer det moraliska och politiska innehållet i företagens förehavanden kräva teknokratisk övervakning."
“Djävulen Inkarnerad”
Elon Musks Tesla hamnade på kant med ESG då bolaget Maj 2022 sparkades ut från topp 500-listan där de mest följsamma bolagen hamnar.
Elon Musk kommenterade ESG med orden: “Djävulen Inkarnerad”
Programledaren Glenn Beck menar att ESG är bara ett annat namn på Kinas sociala kreditsystem (Social Credit System)
ESG rimmar inte med svensk lag
Eftersom aktiebolags huvudsakliga syfte enligt lag ska vara att gå med vinst, är det också tveksamt om ESG går ihop med svensk lag. Om ett bolag drivs utan vinstsyfte så kan bolaget inte klassas som en näringsverksamhet. Det bör då istället benämnas som exempelvis en hobbyverksamhet.
Om företaget åsidosätter vinstsyftet och istället ska “rädda världen” frångår det med andra ord lagen. Visst går det att bedriva en näringsverksamhet och göra världen bättre, men syftet måste ändå vara att gå med vinst.
WOKE-företag
Många företag har tappat enorma belopp i försäljning för att de åsidosatt sin kärnverksamhet för att istället läxa upp och visa folket vad som är rätt och riktigt.
Gillette är ett tydligt exempel när de slutade med att sälja rakblad och istället ville visa hur dålig den “toxiska maskuliniteten” är. Många reagerade dessutom på att alla dåliga män i videon var vita, medan de goda män som fanns där, de var svarta. Helt i linje med Woke.
Misslyckandet var ett faktum och Gillette tros ha tappat miljarder dollar i försäljning bara det första året efter “reklamkampanjen”.
Istället för att visa Gillettes skräpfilm kan vi istället visa Vad är en man? Ett svar till Gillette:
Alla kommer väl ihåg när SAS skulle berätta för oss att det minsann inte finns någon svensk kultur. Då våra skattepengar skickas in i bolagets kassa när det går snett kan man kosta på sig att frångå sin kärnverksamhet. Istället för att flyga flygplan kan man visa hur lite det svenska folket betyder för världen och hur dåliga vi är.
SAS plockade snabbt bort sin ”reklamfilm” efter en kritikerstorm, men den finns fortfarande att se:
“Klimathotet” är också en term som flitigt används och kanske är det därför bolag som Scania känt sig tvingade att hoppa på klimatomställningen trots att kunderna inte efterfrågat det.
Var inte affärsverksamheten att sälja lastbilar som kunderna efterfrågade?
Nu är det svårt att göra en direkt koppling mellan ESG och dessa WOKE-exempel, men nog känns det som att samma krafter är drivande i bakgrunden.
Det finns fler saker med ESG som är märkligt.
I Tillväxtverkets rapport ESG och transparens - vägen till grön omställning, kan vi läsa att "De finansiella flödena måste ställas om för att bidra till en hållbar utveckling".
Tillväxtverket sitter på majoriteten av bidragspengarna som transfereras från våra skattepengar via EU. Det är därför ingen slump att bidragsansökningar måste inkludera just ord som hållbarhet, jämställdhet, mångfald och inkludering.
Om din ansökan inte ger nog med godhetspoäng blir det så klart inga pengar.
Dagens Industri har rapporterat att 56 procent av de tillfrågade riskkapitalbolagen har hoppat av eller från början avstått från investeringar i företag som brister i sitt ESG-arbete.
Standard and Poor's beslutade för en tid sedan att plocka bort ESG-poängsystemet från sin tjänst då många av kreditvärderingsinstitutets användare inte förstod hur det fungerade. Det är kanske dock inte hela sanningen då allt fler kritiska röster rörande ESG hörs. Kanske krävde deras kunder det?
Frågan är om Standard and Poor´s bara är första dominobrickan att falla.
Vad tror du?
Kommentera gärna och dela om du håller med.
Relaterad läsning: Alla dessa bidrag till företagen - låt oss vara istället
Skriv för oss
Sajten bygger på crowdsourcing där medlemmarna skapar innehållet. Åsikterna är skribentens egna. Vill du skicka in en egen text eller svara på artikeln? Hör av dig till oss här.
Kommentera gärna nedan men håll god ton. Personliga påhopp i kommentarerna tas genast bort.