Ibland är det lätt att glömma alla möjligheter till att bli motiverad i vardagen. Börja fundera över detta. Ta tag i möjligheterna. Öka din vardagliga motivation och ”go with the flow”! Men du måste själv skapa möjligheterna för att vara motiverad.

Vad säger forskningen om motivation? Om det kan du läsa här

Varje dag har sina små pärlor som motiverar men det behövs uppmärksamhet att se dem, att hitta dem. Att solen skiner från en klarblå himmel. Att fåglarna sjunger underbara sånger. Att resan till jobbet blir en upplevelse med t ex god musik. Att ge sin käresta en puss och kram när man lämnar hemmet. Att känna entusiasmen och engagemanget flöda när man kommer innanför dörren till jobbet. Att medarbetarna har ett leende på läpparna. Att kunderna just idag köper så det ryker. Att projektet får en lösning som bara låg och väntade. Att hela dagen bara flyter utan några störningar. Att kvällen blir en kväll med mys och njutning. Alla små motivationspärlor finns där men det krävs att du uppmärksammar dem, varje ögonblick.

Hitta vardagens framgångar…och de blir bara fler!

Ta reda på vad som är framgång för dig. Leta efter framgångarna som kommer varje dag. Var uppmärksam även på det lilla.
Ta in dem i kroppen och njut ordentligt av dem. Få fram den goda känslan inifrån, då kommer Flytet. Utnyttja detta Flyt för att ta hand om de besvärliga grejerna…

Leta fram dina drivkrafter…och bli mer fokuserad!

Var uppmärksam på dig själv under ca 2 veckor. Skriv ner vad som driver dig i vardagen. Är det revanschlust eller att tjäna pengar? Är det att må bra eller att öka din kompetens?
Prioritera bland de drivkrafter du hittar och fokusera på det som driver dig mest. Skriv ner det i din kalender för daglig påminnelse.
Ge dig mer tid…och bli effektivare!
Skapa mer ”egentid” varje dag. Låt dig få andrum då och då för att kunna göra dina vardagsuppgifter ännu snabbare och effektivare. Ta dig t ex 10 min avkoppling när det är som mest att göra. Ta dig 5 min på lunchrasten och bara sitt på parksoffan.
Byt gärna tider med dina kompisar och kollegor – de håller ställningarna för dig och du för dem.

Skaffa dig ledstjärnor…och lev dem!

Vad står du för? Vilka är dina värderingar och ledstjärnor i livet? Skriv ner på en lista på det du värderar högst i tillvaron. Vad gör du för att de skall vara just dina ledstjärnar? Lev med dem varje dag. Jobba i miljöer som stämmer för dig. Umgås med människor som har liknande värderingar och likadant tänk.

Njut mera, skratta mera, fira mera…och få mer inspiration!

Gör en lista på de 5 saker som ger dig mest inspiration. När gjorde du detta senast? Och när gör du detta nästa gång? Och planera därefter in dem i din kalender under den närmaste framtiden. Njut av dem både innan, under och efteråt.
Leta efter skrattmöjligheter och skrattstunder. Läs roliga böcker. Se på roliga filmer och TV-program. Umgås med dem som alltid får dig att skratta.
Planera för firartillfällen. Leta efter möjlighet att fira grejer, händelser och personer. Gör din egen lista och börja avverka den.

Skriv en pepdagbok…och bli peppad varje dag!

För en pepdagbok varje dag – det stärker din självkänsla på ett enkelt sätt. Skriv dagboken i minst 21 dagar och upptäck vad det gör för dig. Dagboken kan innehålla något eller alla av följande punkter.

• Vad har du gjort himla bra idag?
• Vad har gjort dig glad idag?
• Vad är du tacksam över idag?
• Vad är du stolt över idag?
• Vilka är dina nya lärdomar idag?

Skriv ner dem, läs dem varje dag. Och sluta din vecka med att under söndagen läsa allt du skrivit under veckan. Du blir fantastiskt peppad av detta.

Lev livet passionerat…och få energi!

Passion är starkare kraft än tvång, lust ger mer kraft än viljan. Passion är en energi som driver på dig inifrån och det gäller att väcka den till liv.
Passion är att göra det du tycker om. Och för att nå fram och förverkliga drömmar måste du tycka om det du ska göra…
Passionen gör dig effektiv och tar fram all energi och alla talanger du har. Den lockar också fram andra positiva känslor. När du mår bättre skapas bättre resultat, vilket sannolikt inte är någon nyhet för dig.
Se dig om efter människor med passion. Observera eller fråga vad det är som gör passionen. Fråga sedan dig själv; Vilken eller vilka passioner har jag i mitt liv och arbetsliv?

Vardagsbelöna ofta…och må bra!

Vardagsbelöningar kan vara ett enkelt sätt att visa andra och varandra uppskattning och erkänsla. Det är gesten snarare än priset som avgör belöningens värde. Anpassa även till vad du tror personen skulle uppskatta. Ge från hjärtat och ge något personligt – och annorlunda.
Exempel på vardagsbelöningar: choklad, glass & glassogram, tårta/kaka, biobiljetter, böcker, middag, resa, diplom, applåder osv. Gör din egen lista och börja belöna.

Utnyttja din tid...och få bättre fokus!

Bodil Jönsson har skrivit flera intressanta böcker om tid. I en av dem skriver hon till exempel om att ta sig ställtid och personlig tid.
Viktigt med ställtid är att du tar dig tid att ställa om mellan olika arbetsuppgifter, olika projekt osv. Då kan du bättre fokusera på den kommande arbetsuppgiften.
När du tar dig personlig tid ger du dig själv möjlighet till reflektion, eftertanke och njutningar. Gör detta så ofta du får möjlighet.

Skaffa dig mer tid…och bli mer effektiv!

Tidstjuvar hittar du där du minst anar det. Var öppen när du letar efter dem. För anteckningar under en bestämd tidsperiod om vilka uppgifter du hanterar – notera vad det var, hur lång tid det tog och vem som var berörd.
Sammanställ sedan dina anteckningar – då får du en ganska bra uppfattning om vart din tid tar vägen. Ta sedan itu med de områden där det finns slöseri med tid och ineffektivitet.

Reflektera ofta…och tänk ut nytt!

Du måste ge dig utrymme i vardagen att tänka efter – andrum. Sådan andrumstid skapar möjlighet till att reflektera och följa upp vad som hänt och vad du åstadkommit. Skaffa dig därför tillfällen varje dag att hinna tänka efter. Och möjligheter att tänka nytt, att tänka ut förändringar.
Gör ett bokslut över dagen, veckan, månaden och året. Vad gick bra? Vad gick mindre bra? Vad behöver ändras? Vad behöver utvecklas? Och lägg in tid för det i din personliga handlingsplan.

Utveckla dig…och bli mer konkurrenskraftig!

Gör en Kompetensplan för år 2009. Skriv ner vad du behöver stärka. Skriv ner vad du behöver komplettera. Skriv ner vad du skulle vilja ha helt nytt.

• Ta dig tid att brainstorma vad du behöver utveckla. Vilka styrkor skall du förstärka? Vilka svagheter skall du förbättra?
• Ta fram idéer på ny kompetens du skulle vilja ha.
Leta efter utbildningar som ger detta. Leta efter t ex nya arrangörer.
• Ta fram seminarier eller föreläsare du skulle vilja höra på.
Kontakta olika arrangörer för de- ras program. Var uppmärksam på deras publiceringar.
• Lista böcker du skulle vilja läsa.
Beställ böcker på nätet. Gå till bokhandeln och fråga. Sätt upp dig på mailinglistor.
• Lista tidningar du skulle vilja läsa.
Leta upp tidningar på nätet. Köp tidningar själv. Låna på bibliotek.
• Lista skivor/band du skulle vilja lyssna på.
Leta upp dem på nätet. Beställ dem. Fråga ditt nätverk om idéer. Sätt upp dig på mailinglistor.

Samla alla dina tankar i en personlig handlingsplan…och bli mer motiverad!

Om du skall få detta att gå i lås gör en handlingsplan med allt nedskrivet. Du kommer mycket bättre ihåg då vad du skall göra. Och du kan njuta när du gjort saker du planerat och sedan genomfört. Du kan snabbt förändra din plan. Du kan snabbt lägga till i din plan.
Svara på frågorna: VAD skall jag göra? HUR skall jag göra det? NÄR skall det vara klart? VEM ansvarar för att det blir klart?
Gör en plan på 1 år, 5 år och 10 år. Blicka framåt och planera vad du behöver göra för att komma dit.

Tänk på detta

• Vad inspirerar dig mest?
• Vad gör dig lycklig?
• Vad får dig att skratta?
• Vad kan du göra för att ha mer kul i livet?
• Vad kan du göra för att fira mera?
• Vem ska du berömma och belöna idag?
• Vad ska du göra med din tid idag?
• Vad ska du fylla med passion idag?
• Vad ska du göra för att njuta mera idag?
• Vad ska utveckla dig idag?
• Vilka framgångar kommer idag?

Lev livet passionerat – och njut av vardagen! :-)
Hans

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.